Kategorier
Föreläsningar om Aspergers syndrom och autism

Föreläsning idag!

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Nu har jag gjort veckans föreläsningar och är tillbaka hemma i Sverige! I förrgår föreläste jag i Lahtis, och i morse blev det en föreläsning i Helsingfors. Idag bestod åhörarna av personer med egna Asperger-diagnoser, lärare, personal från arbetsförmedlingar samt andra som genom jobbet kommer i kontakt med personer med Aspergers syndrom.

Jag har ofta undrat när den dagen kommer då jag råkar snubbla inför åhörarna, jag är ju som bekant motoriskt klumpig, ramlar ofta, spiller vatten och dricka och gör mig illa. Att välta vattenglas och att tappa mina anteckningar mitt i föreläsningar har jag ju redan gjort, men att snubbla har jag hittills undkommit. Men i morse var det dags: jag märkte inte att det fanns en liten tröskel vid scenen, och naturligtvis ramlade jag omkull. Iofs hände detta under rasten när jag höll på att förbereda mig inför föreläsningen, men många åhörare satt ändå på sina platser och såg snubblandet.

”Gick det bra?”, undrade några åhörare, men ja, det gjorde det! Jag snubblar så ofta att jag oftast inte ens tänker på det. Det är oftast andra människor som blir rädda och oroar sig över att jag kanske gjort mig illa, men jag får sällan allvarliga skador av snubblanden. Och det var inte bara en negativ sak att jag hade snubblat för nu hade jag ju ett färskt exempel att använda mig av när jag skulle förklara för publiken hur det är att ha svårigheter med motoriken och automatiseringen och hur det är när man alltid behöva tänka på hur man går så att man inte står i vägen för någon eller ramlar. Fast visserligen behöver man inte ha Aspergers syndrom eller autism om man snubblar, vem som helst kan ju snubbla när som helst 😉

Jag gjorde även en till liten tabbe: när jag skulle berätta publiken vad min hemsida hade för adress, råkade jag säga bokstäverna ”N” och ”U” på min hemsida på svenska och inte på finska vilket jag borde ha gjort. När jag höll på att prata om min hemsida, tyckte jag att någonting kändes lite fel och konstigt utan att jag kunde sätta fingret på vad det var. Först när jag hade lämnat föreläsningssalen kom jag på att jag hade råkat säga bokstäverna på fel språk. Jag undrar vad åhörarna tänkte. Antingen trodde de att jag pga min Aspergers syndrom har en annorlunda talmelodi och därför uttalar vissa bokstäver på ett annat sätt, eller så förstod de att jag bott i Sverige för länge och därför råkade uttala bokstäverna på ett svenskt vis. Men det var ingen jättestor tabbe, det känns bara lite komiskt nu efteråt 😉

Förutom snubblandet och den lilla språktabben gick föreläsningen jättebra 🙂

20141127_095926

10 svar på ”Föreläsning idag!”

det är ju sånt som gör det till att man är den unika varelse man är ju ^^ annars så skulle det bara finnas fel folk som hatar avskyr en ju 😛 eller hur man ska säga dom dom älskar dig älskar dig ändå trots dina fel och brister 🙂 (Y) eller hur man nu ska säga för dom är ju du som du är en unik speciell person

Vad bra att du inte gjorde dig illa när du snubblade! Eftersom du föreläser om Aspergers syndrom tror jag att det nästan kan vara en fördel att sådana saker inträffar innan/under föreläsningen, just för att åhörarna då med egna ögon får se ett ”exempel från verkligheten”. 🙂

Ärligt talat vet jag inte själv varför jag har det och vad det är för skillnad på .se och .nu-domäner. Jag vet inte ens hur man gör hemsidor, jag fick hjälp av en annan person att göra min.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *