Kategorier
Asperger och ojämn begåvning

För en autist är det självklara inte alltid självklart

Som jag nämnde igår har jag under den senaste tiden rensat hemma tillsammans med min boendestödjare. För mig som autist har rensandet varit svårt såväl praktiskt som mentalt: praktiskt för att jag inte vet hur man hittar lösningar på olika problem samt saknar koll på hur man gör för att få bättre ordning. Och mentalt för att rensandet kräver mycket fokus och tankekraft. Jag har fått be boendestödjaren upprepa sig flera gånger för att min hjärna inte riktigt hängt med eftersom jag behövt lägga väldigt mycket tid på att fokusera och tänka.

Hittade en ros i byrålådan

När vi rensade byrålådan i vardagsrummet hittade boendestödjaren en lila konstgjord ros i den översta lådan. När hon frågade mig om det fanns någon anledning till att jag förvarade blomman i byrålådan förstod jag inte frågan först för jag tyckte att byrålådan var ett utmärkt förvaringsställe för blomman! Men boendestödjaren verkade tycka att det fanns bättre alternativ. Jag svarade att jag inte hade kommit på någon annan förvaringsplats för den men inte heller ville slänga den. Hon föreslog att vi skulle ställa den i en vas.

Blev förvånad

Jag blev förvånad över förslaget. Inte kunde man väl förvara en konstgjord blomma i en vas? Vaser var väl bara till för riktiga blommor? Men min boendestödjare försäkrade mig att det inte var så och undrade om det skulle vara okej för mig att ställa blomman i en vas. Självklart var det okej! Men hon hittade ingen i min lägenhet, och då föreslog jag att vi skulle lägga tillbaka blomman i byrålådan eftersom vi inte har någon vas.

Kannan fungerade som vas

Men boendestödjaren gav inte upp och hittade till slut en kanna som hon tyckte skulle kunna fungera som en vas. Och nu står blomman i kannan och ser fin ut! Men jag hade aldrig någonsin kunnat förstå på egen hand att man kan göra så. Ingen hade berättat för mig att man kunde förvara en konstgjord blomma i en vas och jag hade aldrig kunnat lista ut det på egen hand. Dessutom hade jag aldrig kunnat komma på att man kan använda en kanna istället för en vas för jag trodde att endast vaser var avsedda för ändamålet. Nu har jag lärt mig två nya saker!

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).

Måste anstränga mig

För mig är det en gåta hur andra människor vet sådana här saker automatiskt. Jag antar att de har ett bra visuellt minne: de har sett ända sedan barnsben att folk förvarar konstgjorda blommor i vaser varpå de kommer ihåg det för resten av livet. Jag lägger överhuvudtaget inte märke till sådana saker för all min energi går till annat: motorik, social interaktion och dylikt. För att jag ska lära mig nya vardagsfärdigheter måste någon berätta för mig uttryckligt hur man gör, och dessutom måste jag anstränga mig för att komma ihåg det.

Min hjärna är överbelastad

Men det är inte säkert att jag kommer att komma ihåg alla nya kunskaper senare. Min hjärna är överbelastad hela tiden och jag orkar inte tvinga mig själv att medvetet hålla allt i minnet. För att min hjärna ska kunna slappna av ibland måste jag vara tillåtande mot mig själv och tillåta mig själv att glömma bort vissa saker. Jag hittade nyligen ett fem år gammalt blogginlägg där jag beskrev hur min dåvarande boendestödjare hade hjälpt mig att köpa blommor (riktiga blommor den gången!) och jag hade totalt glömt bort hur man köpte och hanterade riktiga blommor.

Andra kan generalisera

Men det handlar nog inte bara om minnet. De flesta människor utan autism har en god generaliseringsförmåga: de ser andra människor göra vissa saker och bete sig på ett visst sätt i olika situationer varpå de förstår direkt i vilka situationer de kan och inte kan tillämpa samma regel. Om de ser en konstgjord blomma stå i en vas på chefens kontor på jobbet förstår de automatiskt att samma regel kan tillämpas i privatlivet hemma. Men för mig är det inte självklart!

Alla regler gäller inte överallt

Även om man ibland kan härma andra människor och använda vaser på samma sätt som chefen gör på jobbet kan man nämligen inte alltid tillämpa samma regel i olika situationer. Problemet med generalisering är att en och samma regel inte alltid gäller i alla situationer: när jag var i 30-årsåldern och såg unga tjejer klä sig i korta tajta lädershorts och spetsstrumpbyxor trodde jag att jag också skulle kunna klä mig likadant när jag föreläste. Men tydligen kan man klä sig på det sättet när man festar på krogen men absolut inte på en seriös föreläsning. Det hade ingen berättat för mig!

Drar fel slutsatser om mig

Det händer väldigt ofta att människor drar fel slutsatser om mig när de träffar mig. De blir lurade av min ojämna begåvningsprofil. Eftersom många uppenbarligen upplever att min autism inte syns utanpå och jag är duktig på vissa specialområden tror andra människor ofta att jag har kunskaper och vardagsfärdigheter som jag inte har. De förstår inte hur otroligt stora svårigheter jag har i min vardag och hur mycket jag anstränger mig, men ändå stöter jag hela tiden på nya saker som jag inte kan. De tror att min autism är mild och förstår inte att jag i själva verket har väldigt stora svårigheter!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

12 svar på ”För en autist är det självklara inte alltid självklart”

Jag har också mycket ojämn begåvningsprofil vilket märks när omgivningen förväntar sig så mycket mer av mig än vad jag klarar av. Har lust att skrika varje gång det sker, men jag gör det inte.
Tex så missförstår jag lätt omgivningen om de inte tilltalar mig direkt, utan de pratar ut i luften om rent generella ting och sen förväntar sig respons från mig. Jag har svårt för att koncentrera mig på om det är mig de pratar med eller om det är till de övriga i rummet, om personen i fråga inte tydligt markerar att det är till mig hen talar till. Vet inte om just detta är autistiskt…? Jag står ju fortfarande i kö för utredning så jag är osäker. Men min omgivning nästan kräver att jag skall förstå vad som är självklart i en sån situation och vad som inte är det. Men hur skall jag kunna veta det om ingen sagt det till mig?

Hela livet har jag skaffat mig strategier för att klara vardagen, jag skapade och levde på ett ”sido-spår” för att inte behöva interagera med folk, och det fungerade ganska länge tills jag kraschade i 30 års åldern. Vilket i sig visar att det egentligen inte fungerade, eller hur jag ska uttrycka det….

Känner du förresten till Berkeh Nasri? Jag var på en av hennes föreläsningar om adhd nu i veckan som var. Där var även Gunilla Gerland som föreläste om autism. Berkeh tog upp bland annat KBT och Gunilla; Theory of Mind. Något som jag har svårt med. Men det var intressant, i alla fall så länge som jag orkade hålla koncentrationen uppe 🙂

Jag har också svårt att avgöra när människor pratar med mig och när de inte gör det. Jag har misstagit mig flera gånger. För ett tag sedan pratade en man med sin sambo, men jag hade fått för mig att det var mig han pratade med och jag svarade! Och ibland låter jag bli att svara för jag tror att personen pratar med någon annan när han eller hon i själva verket pratar med mig.

Jag vet egentligen inte om det har med autism att göra men jag MISSTÄNKER starkt att det är det för jag kan nog inte tolka andras röstläge och kroppsspråk och därför missförstår.

Vi vuxna autister kan vara duktiga på att hitta strategier, men precis som du skriver fungerar det sällan i längden. Förr eller senare kraschar man ju för man överanstränger sig och slappnar aldrig av.

Nej jag kände inte till Berkeh Nasri, men jag googlade och såg att hon är en forskare! Spännande. Och Gunilla Gerland är jätteduktig, jag älskar hennes bok En riktig människa (även om den är gammal).

Svara

Känner igen misstaget vissa i min omgivning gjort när de klassat min autism som ”mild”.. Har för svårt att klara vardagen, den känns ofta övermäktig och det påverkar livslusten mycket i perioder. Ändå anses den ”mild” av vissa. Bara detta kan ju göra att den blir ”svår”.. och hindrande om man inte får det stöd man behöver.

Det är så jobbigt när omgivningen verkar behöva ha synliga bevis på nedsättningar för att tro på dom. Omgivningen innefattar även många professionella jag kommit i kontakt med som jag önskat skulle förstå bättre.

Visst är det jättejobbigt när ens autism klassas som ”mild” och ännu jobbigare när det är professionella som antar det. Jag vill helst inte ha boendestödjare som tror att min autism är mild för då skulle de kunna säga det till biståndsbedömaren vilket skulle kunna påverka biståndsbeslutet negativt. Många biståndsbedömare tillmäter boendestödjarens uppfattning ett stort värde.

Precis som du skriver förblir ju sådana autister ofta utan anpassat stöd vilket är ett stort hinder. Många tror att det är en fördel när ens funktionsnedsättning inte syns, men så är det inte!

Svara

Det är möjligt men många lägger sin koncentration och energi på annat än att upptäcka var man kan ha plastblommor någonstans. Om man nu har svårigheter så kanske man lägger sin huvudsakliga energi på annat. Och det finns ingen anledning att misstro med vad man tycker är självklart och inte. Du kanske tycker det är väsentligt med plastblommor i kruka eller vas och noterar det – för någon annan är det inte lika viktigt.

Jag försöker tänka utifrån funktion, snarare än utifrån regel.

Ibland fungerar det väldigt bra: om vi fortsätter på temat konstväxter så har jag en gång dekorerat en hushållspappersrulle och haft som ”vas”.

Ibland fungerar det inte bra alls. På ett av mina första jobb så var det värmebölja. Jag hade klätt mig alldeles för varmt, så på lunchen sprang jag ut och köpte vad jag tyckte var en jättefin, sval bomullsklänning. Tillbaka på jobbet fick jag konstiga blickar. Tillslut var det en kollega som tog mig avsides och förklarade att min ”klänning” var ett nattlinne, och att den var alldeles genomskinlig. Inte alls lämplig på jobbet!

Ibland kan det vara svårt att veta när en okonventionell lösning är lysande och innovativ, och när den är konstig och pinsam.

Du kanske inte läste på etiketten eller prislappen eller skylten i klädaffären om det står att det är klänning eller nattlinne? så att man slipper köpa fel kläder och slippa göra pinsamma val dvs gå i klänning till jobbet som visade sig vara nattlinne. Både klänningar och nattlinnen har mönster så det kan vara svårt att se skillnad på den om man inte kollar skylten eller etiketten om vad är det för plagg det handlar om.

Men trots detta, tycker jag att du är modig som vågar göra detta den gången i ditt liv.

Mvh Yvonne W.

Jag hade inte kommit på att hushållspappersrullar kan fungera som vaser (det tar liksom energi av mig att fundera på hur olika föremål kan användas), men det låter väldigt logiskt faktiskt! 🙂

Det här med klänningen hade kunnat hända mig med. Nattlinnen och klänningar kan ibland se väldigt lika ut, iaf i mina ögon. Precis som Yvonne skriver kan det ofta finnas etiketter som avslöjar om plagget är en klänning eller ett nattlinne, men på en lunchrast kan man vara stressad och kanske inte alls tänker på sådant!

Svara

Jag får ofta höra jag klär mig för lite, men gillar inte att ha för mycket kläder på sommaren . Går ofta i jeansshorts och linne fram till september. Men vill inte ha långbyxor på sommaren . Eller de vill inte jag har bikini på sommaren utan ha baddräkt. Detta pga jag är tjock och är en sk mulatt. De säger folk kan titta på mig.

Tyvärr har folk ofta åsikter om hur man klär sig. Jag tycker att du ska strunta i elaka människor! Självklart ska du kunna klä dig som vem som helst oavsett hur du ser ut.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *