Kategorier
Läsarfrågor

Finns det träffar för unga med autism?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Orolig mamma frågar

Min snart 20-åriga dotter har fått en diagnos. Hon har kämpat med sin psykiska hälsa i många år och står nu utan vänner. Finns det något forum för ungdomar med autism (gärna digitalt) där hon kan träffa vänner?

Paula svarar

Vad tråkigt att din dotter mår dåligt och står utan vänner. Tyvärr vet jag inte om det finns någon förening som anordnar digitala träffar för just ungdomar med autism (eller tolkade jag kanske önskemålet om åldern bokstavligt nu?). Det finns föreningar för autister som anordnar digitala träffar så som Organiserade Autister och Föreningen Autisterna, men vad jag vet är alla autister välkomna till dessa träffar och inte bara unga vuxna så jag vet tyvärr inte om dessa skulle passa din dotter om det av någon anledning skulle vara jätteviktigt för henne att alla andra deltagare också är i 20-årsåldern. Men ni kan skriva till dessa föreningar och fråga om de anordnar träffar för ungdomar!

Ni kan anordna egna träffar

Annars anordnar Attention träffar för ungdomar med npf-diagnoser, men tyvärr vet jag inte om de också anordnar digitala träffar eller om alla deras träffar är fysiska. Ni kan kontakta Attention och fråga! Men om det är viktigt för din dotter att det endast är ungdomar som deltar och att träffarna är digitala skulle hon också kunna anordna egna digitala träffar för ungdomar som hon annonserar ut på nätet. Hon kan även lära känna ungdomar med autism på olika forum så som autismgrupper på Facebook.

Hon kan lära känna andra ungdomar

Mitt råd är dock att ni inte ska fokusera för mycket på åldern på de andra träffdeltagarna, och detta av två anledningar: för det första brukar det vara människor i alla möjliga åldrar som deltar i autismträffar, och om det är viktigt för henne att få vänner i 20-årsåldern kan hon ju försöka ta kontakt med unga vuxna på dessa träffar och fråga om någon av dem vill ta en fika med henne på fritiden.

Åldern brukar sakna betydelse

För det andra brukar många autister tycka att åldern saknar betydelse på autismträffar. Vi autister utvecklas nämligen ofta i en annan takt än våra jämnåriga. En 20-årig och en 50-årig autist kan därför ha väldigt mycket gemensamt och mycket att prata om, och åldern brukar knappt ens märkas. Många autister har vänner som är 20 år äldre eller yngre utan att det känns konstigt! Jag tror därför att hon skulle kunna ha mycket lättare att hitta vänner på träffarna om hon inte fokuserade på åldern!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

7 svar på ”Finns det träffar för unga med autism?”

Hej, det finns Aspergerforum på nätet och om hon är aktiv på Discord finns det flera servrar där hon säkert kan hitta folk! Har en son som fyller 20 i höst

Tack för tipset! Jag har tidigare tipsat om Aspergerforum men när jag försökte hitta kontakttråden förra veckan stod det plötsligt: ”Säker webbplats är inte tillgänglig”. Men det kanske är något fel på min webbläsare! Discord kände jag faktiskt inte till sedan tidigare.

Svara

Har en son med autism i samma ålder som din dotter och som inte heller har några vänner. Han vill verkligen ha vänner och har försökt skapa kontakter på olika vis. Bla genom dom organisationer som finns och på olika forum m.m på nätet. Nu tycker han om att spela Så några har han kontakt med genom spelen, Men det blir ändå inga/ ingen vän han kan ringa eller prata på nätet med Eller träffa. Livet blir väldigt ensamt för honom och jag har funderat på att själv skapa ett forum eller Facebook grupp eller något? För att just ungdomar med autism och även ungdomar utan någon diagnos men som är väldigt ensamma Ska kunna få kontakt. Det finns redan en grupp på Facebook Men den är mer för yngre barn som söker vänner. Det finns så många ungdomar som våra barn Som är så ensamma och verkligen vill ha vänner. Problemet är att vi är så utspridda i landet och bor så långt ifrån varandra för att dom ska kunna träffas fysiskt. Men bara att hitta och föra dom samman via internet är svårt. Men tänk om vi kunde få till ett forum eller en grupp där alla dessa ungdomar kunde hitta varandra och på så vis skapa vän kontakter. Ett forum där dom kunde känna sig trygga i att ta kontakt. I andra forum efter intressen osv Så väljer tyvärr så kallade normalstörda ungdomar ofta bort dom med någon diagnos, även om ungdomen inte berättar det Så märker dom andra det efter ett litet tag, genom att man uttrycker sig på ett annolundare sätt eller pratar. Så har det varit för min son. I vissa åldrar så är allt känsligt och att då välja att ha en vän med ett funktionshinder blir väldigt känsligt och något man väljer bort. Tyvärr så ser det fortfarande ut så och då blir så många med bla autism väldigt ensamma. Om din dotter skulle vilja? Så får hon gärna kontakta min son. Han var väldigt possitiv till det. Kanske kan Paula hjälpa oss att byta kontakt uppgifter?

Vad tråkigt att din son känner sig ensam! Det låter som en bra idé att skapa egen Facebook-grupp!

Det finns faktiskt en Facebook-grupp där autister söker vänskap och kärlek men då jag själv inte är medlem i gruppen vet jag inte hur gamla medlemmarna är:

Jag förmedlar hemskt gärna era kontaktuppgifter om Orolig mamma läser detta och tycker att det låter som en bra idé! Jag har ju din mejladress Marie, men däremot har jag inte den Oroliga mammas kontaktuppgifter.

Svara

Tack Paula för Din vilja att hjälpa att förmedla mailadress Så om oroliga mamman vill kontakta mig för att hjälpa våra unga vuxna barn till kontakt? Så får du gärna lämna min mailadress Eller om någon annan som söker vänner Så går det ochså bra att förmedla min mailadress. Även om jag förstår att Din tid är dyrbar Då du har fullt upp. Kram Marie

Hej! Gud vad jag känner igen mig i allt som ni skriver, min son är 20 år och har add och autism, han flyr in i sina spel på datorn och är ganska instängd, vi har testat dagligverksamhet men som ni vet så är spektrumet ganska stort gällande autism så det blev lite för mycket för honom då han inte riktigt har de ” svårigheterna ” som de har.
Han har lite vänner online, men man önskar att isoleringen kan brytas och att han kan träffa människor, men han är så osäker i sig själv. Skulle så gärna vilja komma i kontakt med er mammor som skriver här för ni vet precis vad man går igenom. Vi kanske kan hjälpa varandra och våra kids.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *