Kategorier
Stöd och insatser

En eller två boendestödjare? Eller kanske fler?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Hos min förra boendestödsutförare hade jag under längre perioder inte bara en utan två boendestödjare vilket oftast berott på att jag själv velat ha det så. När jag för första gången valde att ha två boendestödjare ville jag hemskt gärna att två olika tjejer skulle dela på de fyra boendestödstimmar jag hade i veckan eftersom jag tyckte om dem båda och de hjälpte mig med olika saker. Upplägget fungerade utmärkt.

Har ofta haft två boendestödjare

Även under de senaste två åren har jag för det mesta haft två boendestödjare, men den här gången berodde det på att det bara blev så. Tjejen som jag hade tänkt ha som min ordinarie boendestödjare hade ingen möjlighet att ta alla mina timmar, varför jag valde ut en annan tjej som kunde ta resten.

För- och nackdelar

Det finns både för- och nackdelar med att ha två boendestödjare. Den största fördelen är att man slipper ta emot främmande vikarier när en boendestödjare blir sjuk: då kan ju den andra hoppa in. Det är en enorm fördel!

Den andra fördelen är att olika människor är duktiga på olika saker. En är kanske oordningsam och usel på att städa men jätteduktig på att bråka med myndigheter och laga mat. En annan kan ha väldigt svårt för att förhandla med myndigheter och kan ingenting om lagarna men är däremot väldigt ordningsam och en fena på att städa.

Första kandidaten avklarad

Som ni vet hade jag min första boendestödjarkandidat från det nya företaget hos mig igår, och när vi satt och pratade så kom jag på att jag helt hade glömt bort att ställa hennes chef den viktiga frågan om lösningen med två boendestödjare skulle vara möjlig hos dem. Jag fick till svar att det troligen inte skulle bli några problem! Kanske kommer jag välja två olika boendestödjare, kanske inte. Det återstå att se efter att jag gjort mitt val av permanent boendestödjare.

Lätt att prata med

Ni är säkert nyfikna på hur det gick med boendestödjaren igår. Jag såg till min lättnad direkt att hon som kom var öppen, social och nyfiken, mycket intresserad av sitt jobb och lätt att prata med. Jag slappnade av med en gång. Jag hade två viktiga uppgifter jag ville att hon skulle göra: den ena var att ringa ett viktigt telefonsamtal, och hon visade sig vara riktigt duktig på att förhandla och ställa viktiga frågor. Samtalet gick över min förväntan!

Kunde inte hjälpa mig

Den andra viktiga uppgiften bestod av att hjälpa mig att installera min nyinköpta dataskärm och koppla in alla sladdarna. Efter att hon hade tagit en titt på manualen sa hon direkt att hon inte skulle kunna hjälpa mig med detta. Hon var väldigt oteknisk och ville inte ha sönder något! Jag kände att det var bråttom med dataskärmen men jag om någon vet om att det inte finns någon som kan allt. Självklart måste personen som hjälper mig med skärmen veta vad hen gör.

Allt kommer att fixa sig

Hon ringde till sin chef och berättade för honom om problemet med dataskärmen, och chefen lovade att skicka hit en manlig boendestödjare som är en fena på teknik. Han kommer redan ikväll! Hon som var hos mig igår städade istället. Väldigt skönt att allt ordnade sig till slut och att jag också kommer att få hjälp med dataskärmen!

Kan skjutsa mig med sin privatbil

Troligen kommer jag behöva köpa en ny dammsugare vilket jag pratade med gårdagens boendestödjare om. Hon informerade mig om att hon har bil som hon skulle kunna skjutsa mig till någon butik med så att vi kan köpa dammsugaren tillsammans. Det var jättebra att veta! Boendestödsföretaget skulle stå för kilometerersättningen och andra extrakostnader så jag skulle inte behöva betala för vare sig parkeringsavgifterna eller bensinen när vi använder hennes privatbil. Det kommer verkligen att underlätta för mig!

4 svar på ”En eller två boendestödjare? Eller kanske fler?”

Så roligt att höra att de vill och får hjälpa till med viktiga saker. De verkar få jobba med service.

Kommunens boendestöd, som jag och andra är hänvisade till där jag bor, får inte hjälpa mer än absolut nödvändigt. Datorhjälp och transport för att kunna få hem och bort varor, möbler etc måste man ordna med själv även fast många inte har möjlighet..
Sätta upp tavlor på väggar, gardiner och gardinstänger är inget de gör. De får heller inte göra något åt en, avlasta en utan allt ska göras av en själv med någons muntliga och ”pepp” instruktion:-(
Verkar som privat utförare är att föredra framför kommunen även de säkert finns mindre bra sådana också.

Jag vet problemet 🙁 Boendestöd ser olika ut i olika kommuner, och jag tänkte faktiskt skriva ett blogginlägg om det.

Det finns ingenting som hindrar socialtjänsten från att låta sina boendestödjare hjälpa sina klienter med att sätta upp tavlor, gardiner och annat om det finns skäl för det. Detta regleras i 4 kap. 2 § SoL. De kommuner som vägrar väljer att ha regelverk som förbjuder det, förmodligen i syfte att spara pengar misstänker jag. Jag kommer att fortsätta prata och skriva öppet om det här så att kommuner förhoppningsvis blir inspirerade.

Mina boendestödjare måste redovisa vad de gjort med mig varje gång efter att de varit här, och har biståndsbedömaren synpunkter på det så får han lägga sig i. Skulle de skriva att de varit och festat med mig skulle han säkert undra för jag har inte bistånd beviljat för att ”ha roligt”. Biståndsbedömaren menade att boendestödet inte skulle hjälpa mig med flytt, dvs om jag vill flytta från en lägenhet till en annan utan jag isåfall måste anlita en flyttfirma. Men annars har han inte haft synpunkter på att de avlastat mig, satt upp tavlor och gardiner, kört mig till IKEA och byggt möbler och dylikt.

Däremot står det inte i mitt biståndsbeslut att boendestödjarna MÅSTE skjutsa mig till butiker om jag vill göra större inköp, och det står inte heller något om vem som ska stå för bensin- och parkeringsavgifterna om boendestödjarna väljer att skjutsa mig. Sånt är helt upp till utföraren. Min biståndsbedömare lägger sig absolut inte i hur vi tar oss till IKEA, dvs om vi åker kommunalt, åker boendestödjarens bil eller hyr en lastbil. Skulle boendestödjarna säga till mig att de inte vill skjutsa mig så har jag inte ”rätt” att klaga.

Jag vet att vissa kommuner där boendestödjarna inte hjälper en med att sätta upp tavlor och gardiner har en så kallad fixartjänst. Någon från fixartjänsten kommer då hem till en och hjälper en helt gratis, men jag antar att man måste vara gammal eller har en funktionsnedsättning för att fixartjänsten ska få hjälpa en. Jag vet inte om sådana fortfarande finns och om de har sådana i din hemkommun men det kan vara värt att kolla upp om man har svårt för att byta glödlampor och sätta upp gardiner själv.

Svara

Det finns Fixartjänst och liknande för äldre och funktionsnedsatta. När jag kontaktat dom har det visat sig att de varit väldigt begränsade i vad de kan hjälpa till med. De kan inte göra ngt som hantverkare gör t ex, inget med el heller.Men bra att de finns. Hoppas jag orkar ta hjälp av dom när jag får problem med ngt de kan hjälpa till med. Hoppas jag orkar stå upp för mina osynliga funktionsnedsättningar då och att inte skam blir ett hinder. Det kommer vara jättesvårt.

Ja jag misstänkte tyvärr att fixartjänsten hade begränsningar 🙁 Vi får verkligen slåss för att alla med osynliga funktionsnedsättningar ska ha det bra. Vilken kommun man bor i ska inte göra skillnad!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *