Kategorier
Asperger motorik och automatisering Asperger och perception

Det som är lätt för andra är inte lätt för mig

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Många av oss med Aspergers syndrom och autism måste ofta lägga energi på saker som andra människor gör automatiskt. Vardagliga saker som går av sig självt för andra och som andra inte ens tänker på måste vi ibland lägga enormt mycket energi på.

En sak som inte går automatiskt för mig är att använda mina sinnen, i synnerhet syn, lukt, och känsel. Jag har tidigare berättat för er att jag inte har några problem med att ha på mig varma stövlar i sommarvärmen. Visst, jag har lärt mig att märka om det är varmt eller inte genom att lägga energi på att känna efter, men det är inte alltid jag orkar tänka. Ibland måste jag bara tillåta mig själv att slappna av.

Den senaste tiden har jag dessutom börjat bli medveten om att många andra människor har en förmåga att se automatiskt utan att behöva kommandera sin hjärna att tolka synintryck. Inte heller behöver de anstränga sig för att inte hamna i ett viloläge.

Många människor påstår att man ser med ögonen, men jag håller inte med: jag ser i alla fall inte med ögonen utan med hjärnan! Även om mina ögon är öppna, ser jag inte vad som händer runt omkring mig om jag inte medvetet ”tvingar” min hjärna att se och att koncentrera sig noga. På samma sätt som vissa dyslektiker måste lägga energi på att uppfatta vad som står i texter, måste jag lägga energi på att uppfatta vad som händer runt omkring mig.

Pga att jag inte ”ser” automatiskt, kastar jag inte gammal mat i kylskåpet för jag ser oftast inte att det ens finns gammal mat i kylskåpet när jag öppnar det. Jag öppnar inte alltid dörren till människor som har händerna fulla eftersom min hjärna oftast inte registrerar vad den ser och jag därmed inte uppfattar att de behöver min hjälp att öppna dörren om de inte säger det rakt ut. Jag skulle aldrig kunna skaffa barn eftersom jag då skulle behöva lägga all min energi på att tvinga mig själv att se vad barnet gör. Och eftersom jag inte skulle orka överanstränga min hjärna hur länge som helst, skulle barnet lätt kunna hamna i fara.

Ju äldre jag blir, desto mer påverkar automatiseringssvårigheterna mitt liv. Förut inbillade jag mig att jag skulle kunna lära mig att se automatiskt om jag övade. Jag jobbade på dagis, och jag jobbade i flera månader i Österrike som au pair. Tyvärr blev jag utbränd båda gångerna eftersom jag behövde anstränga mig extremt mycket för att kunna tolka alla synintryck. Efter att ha varit utbräd många gånger och ha arbetat över min egen förmåga orkar inte min hjärna anstränga sig lika mycket som förut.

Många andra med Aspergers syndrom fungerar precis tvärtom. Deras hjärna registrerar exakt allt de ser, och därför kan inte många Asperger-barn koncentrera sig om det är för mycket detaljer framme i klassrummet. Jag däremot måste anstränga mig mycket för att ens uppfatta att det är mycket saker framme, och därför stör det mig inte speciellt mycket om det är stökigt.

17 svar på ”Det som är lätt för andra är inte lätt för mig”

Ja, jeg er akkurat motsatt. Jeg ser alle detaljer. Men det gjør at jeg mister helheten! Jeg ser om en person har briller og forveksler lett to personer med briller siden de hadde den samme detaljen. Å se film er veldig utfordrende for meg. Jeg ser ikke forskjell på de kjekke mennene med mørkt hår! De er jo akkurat like. Jeg må spørre den jeg ser på med. Men det passer seg ikke alltid!

Även om jag är din motsats, har jag precis som du svårt att se helheten i många situationer. Och sen har jag också svårt för filmer, mest för att man hela tiden måste tolka synintryck när man ser på en film, vilket tar energi för mig.

Svara

Vad bra att du skrev om maten i kylskåpet , jag hittade ägg som var från januari och messmör lika gammal . Tv har jag inte haft på flera år nu , för jag kan inte koncentrera mig på tittandet för jag gör bara andra saker , min son vill absolut inte se på film med sin pappa som bara pratar hela tiden och förstör filmen hahaha…. ofta när jag har läst inläggen på din och Johanna ’s blogg så får jag läsa om flera ggr innan jag kommenterar bara för att jag har glömt vad som inlägget handlade om .

Det låter som att du har koncentrationssvårigheter! Själv har jag också svårt att koncentrera mig när det gäller saker jag inte är intresserad av, men när det gäller kylskåpet handlar det om svårigheter att få min hjärna att tolka och förstå vad mina ögon ser. Jag kan kolla om jag har gammal mat i kylen om jag abslut måste, men det tar energi och jag blir trött efteråt.

Vad bra att mitt inlägg fick dig att titta in i ditt kylskåp! 🙂 Mina boendestödjare brukar kolla in i mitt kylskåp då och då och slänga all mat som blivit gammalt.

Svara

Måste ännu en gång konstatera att du beskriver problem så att även den trögaste kan förstå. Tackar för det : )

När jag var hos neurologen så förklarade hon att ögonen skickar information (alltså det de ser) till hjärnan som sedan ska bearbeta informationen. Det är när hjärnan har svårt att bearbeta informationen som syntolkningssvårigheter uppstår, så du har helt rätt i att hjärnan är inblandad i seendet. 🙂

Ja, så är det verkligen! Det känns nästan som att jag ”känner” hur min hjärna arbetar när den tolkar synintryck. Och ibland orkar den bara inte, och därför uppfattar jag inte alltid vad som händer runt omkring mig även om jag tittar rakt fram. Förut trodde jag att jag var lat när jag inte orkade tolka synintryck, men idag har jag förstått att andra människor inte behöver anstränga sig och att de ser saker utan att deras hjärna måste jobba särskilt hårt. Deras hjärna gör det automatiskt.

Svara

Jag känner igen mig helt och fullt i detta. Jag kan nästan också känna hur min hjärna arbetar för att försöka tolka synintryck. Om andra människors hjärnor är bredbandssnabba när det gäller att tolka synintryck så är min hjärna ett gammalt trött modem i det avseendet. 😉

Det var en riktigt bra jämförelse! Min hjärna är också långsam när det gäller att tolka synintryck, och ibland fungerar den delen i min hjärna inte alls trots att jag samtidigt inte har några problem med att blogga, läsa böcker på olika språk osv. Att tolka synintryck är riktigt ansträngande för min hjärna, och det är en av anledningarna till att jag inte gillar att kolla på filmer.

Svara

Kul att du gillar jämförelsen!

Att du inte har några svårigheter att läsa böcker, lära dig nya språk eller blogga beror kanske på att du har en s.k. verbal-lingvistisk intelligens, d.v.s. att det är den språkliga intelligensen som dominerar hos dig. Så är det för mig. Jag har alltid haft väldigt lätt för att läsa, skriva, uttrycka mig, sätta ord på känslor o.s.v. Jag är även förtjust i ordspråk och liknelser. Däremot kan jag inte rita eller på annat sätt uttrycka mig visuellt och jag ser inte alltid vad som händer på bilder eller i filmer.

Dock tycker jag ändå om att gå på utställningar och att se på film. Vad det gäller konst så finns det sällan något rätt eller fel, utan varje betraktare är fri att tolka bilderna på sitt eget vis. Då gör jag det, för jag brukar tycka att bilder är väldigt fina, även om jag inte alltid ser vad de föreställer. Jag föredrar dock abstrakt måleri eftersom det lämnar fler tolkningsmöjligheter och tenderar att förmedla känslor och tankar snarare än föremål och platser.

Vad det gäller film så är det dialogen som gör att jag förstår sammanhanget i filmen. Jag ser ofta inte vad som händer, men tycker ändå att bilderna är trevliga att se på. I verkligheten måste jag hela tiden vara vaksam på vad som händer runt omkring mig, men när jag ser på film kan jag bara slappna av och titta på de fina bilderna. 🙂 Att se på film är för mig lite som att lyssna på en låt på ett främmande språk. Jag förstår inte mycket, men kan ändå tycka att det låter väldigt fint. 🙂

Ja exakt, jag har nog bra verbal-lingvistisk intelligens. Däremot gillar jag inte med allt som har med litteratur och böcker att göra, som t ex poesi eller skönlitteratur. Men jag gillar att läsa om ämnen som intresserar mig.

Att du tycker att filmer kan vara fint på samma sätt som främmande språk låter logiskt, och jag kan förstå det på något sätt. Men när det gäller mig har jag kommit fram till att jag inte speciellt ofta brukar uppskatta saker som jag behöver använda synen för. Iofs kan jag gilla en fin naturutsikt, men konstutställningar ger mig sällan någonting. Samma sak med blommor: människor kan tycka att blommor är vackra att se på, men mig ger blommor ingenting! 😉

Om andra människors hjärnor är bredbandssnabba när det gäller att tolka synintryck så är min hjärna ett gammalt trött modem i det avseendet. Vilken aspig liknelse.

så sant så .. dessutom så är det också väldigt individuellt också även emellan personer med aspergers med .. mycket saker är inte så himla svårt heller bara man tänker efter

Ja, det är verkligen individuellt! Men jag upplever många så kallade ”lätta” uppgifter som svåra, dvs uppgifter som majoriteten upplever som lätta, och det är just för att jag måste lägga energi på saker som andra gör automatiskt.

Svara

Dina ord var som en spegel av det jag ser hos min son. tack för allt du skriver. Som förälder är det tacksamt att hitta dem som lever med autism och som jag förklara hur de se på autism och omvärlden.Tack /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *