Kategorier
Paulas blogg

Det bästa med att jobba som Asperger-informatör

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Igår berättade jag för er vad jag tyckte var svårt i att jobba som Asperger-informatör. Men det är inte bara svårt, det finns även otroligt många fördelar.

Ända sedan jag var liten, har jag fått höra att jag pratar för mycket. Jag har alltid mycket att säga, men när jag umgås med andra människor, måste jag ta hänsyn till att alla inte alltid vill gå in på varje ämne lika intensivt som jag. Dessutom är det inte snällt av mig om jag ”tvingar” andra människor att lyssna på mina långa monologer om saker som intresserar mig.

Men jag älskar att prata mycket, och därför älskar jag att föreläsa! Då får jag inte bara prata i timmar utan att bli avbruten, jag får dessutom tala för en publik som faktiskt är intresserad av vad jag har att säga och i många fall även betalar för att komma och lyssna på mig! Jag får dessutom föreläsa om ett ämne som jag brinner för. Jag räknar diagnosen Aspergers syndrom som ett av mina specialintressen, och det känns mycket bra att få bryta fördomar. Många verkar ha föreställningen att om man ser helt vanlig ut utanpå, är man lika vanlig inuti. Eller att om man klarar av att föreläsa, måste man också klara av att städa. Men så är det ju inte alls.

Jag blir också väldigt glad när jag märker att åhörarna tagit till sig vad jag sagt. Ibland säger anhöriga till mig att de äntligen förstår varför deras barn har svårt för att hålla ordning och att de måste hitta någon annan metod än tjat för att hjälpa barnet. Ibland har skolpersonal sagt att de tack vare min föreläsning har förstått att de bemött barn med Aspergers syndrom och autism fel och att de måste sluta ställa allför höga krav och istället ha förståelse för att vissa saker kan vara riktigt, riktigt svåra för Asperger-barn.

Jag blir också rörd när personer med Aspergers syndrom kontaktat mig och skrivit att de börjat acceptera sig själva som de är efter att ha läst mina blogginlägg. En gång fick jag mejl från en person som skrev att hon alltid varit dömande och tyckt att exempelvis utbrända människor är lata, arbetsskygga människor och alla som avviker är konstiga, men efter att hon hade läst min bok hade hon kommit på andra tankar. Jag kan inte beskriva hur glad jag blev! Föreläsningarna gör mig ofta mentalt och fysiskt trött, men sådana underbara kommentarer gör att jag orkar fortsätta.

När jag föreläste i Riihimäki i torsdags, hade en ung tjej med Aspergers syndrom gjort en sådan här till mig, den föreställer bokstäverna på den finska boktiteln. Jag blev jätteglad! 🙂20141221_134648

7 svar på ”Det bästa med att jobba som Asperger-informatör”

Då får jag inte bara prata i timmar utan att bli avbruten, jag får dessutom tala för en publik som faktiskt är intresserad av vad jag har att säga och i många fall även betalar för att komma och lyssna på mig!

Jag tycker också om att prata för människor som är tysta och lyssnar. Jag föreläser hemma för en publik som bara finns i min fantasi. En fördel är att jag slipper alla resor. En nackdelen är att jag inte får betalt.

Ja, jag kommer ihåg att du nämnde det förut! Jag har aldrig föreläst hemma i min fantasi, men på något sätt kan jag förstå att du gör det! Det är ju underbart att få hålla långa monologer för en publik som faktiskt är intresserad. Men nackdelen är ju att du inte får betalt, precis som du skriver. Men eftersom du ändå gör det, kan jag tänka mig att det är värt det 😉

Svara

Så fint skrivet. Jag har lärt mig mycket om mina två barn genom din blogg och börjar mer och mer förstå, och ta till mig, att jag inte kan kräva saker av dom som av andra. Att de verkligen inte klarar många saker. Det är sååå viktigt!

Det är väl pärlor? Men oavsett vilket så är det tanken bakom pysslet som räknas och att en åhörare gör sig besväret att pärla titeln på Paulas bok tyder på att boken gör skillnad. Det tycker jag är huvudsaken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *