Kategorier
Autism och bemötande

Dessa kommentarer vill jag som autist inte höra från yrkesverksamma

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Ibland ger yrkesverksamma oss aspergare och autister kommentarer som vi inte alls uppskattar. Här är några exempel på saker jag helst vill undvika att höra från dig som är yrkesverksam:

1. ”Stackars dig, jag beklagar att du har asperger.” Du som visar ditt medlidande är oftast en underbar människa eftersom du anstränger dig för att bemöta mig korrekt. Men jag har Aspergers syndrom på gott och ont och vill inte bli tyckt synd om. Asperger är min allra största tillgång och största svårighet på en och samma gång. Visst skulle jag vilja ta bort vissa delar av diagnosen så som den enorma uttröttbarheten, men jag skulle aldrig vilja ta bort hela min asperger! Dock vet jag att du menar väl, vilket jag naturligtvis uppskattar.

2. ”Dina svårigheter går att träna bort.” Men nej, Aspergers syndrom och autism går inte att träna bort! Vissa arbetsterapeuter har dock varit helt säkra på att det bästa för mig vore att öva på att göra hushållssysslorna själv utan boendestödjarens hjälp. De har haft andra klienter som lyckats öva upp förmågan, men de har helt sett bort ifrån att vi autister är väldigt olika varandra och har olika förutsättningar. Jag orkar inte försöka för det skulle ta alldeles för mycket energi av mig och jag vill inte bli utbränd igen!

3. ”Det kan jag inte alls relatera till.” Vissa yrkesverksamma kan inte alls relatera till varför jag behöver göra saker på ett visst sätt samt varför jag måste förvara havregrynspåsen på diskbänken och tvättmedlet i hallen, men jag behöver spara energi. Det enklaste för mig är att ha dessa saker nära till hands när jag ska äta och tvätta så att jag inte tröttar ut mig själv genom att behöva ta fram dessa saker! Du som yrkesverksam måste försöka relatera till hur mitt liv fungerar även om du själv skulle fungera på ett annat sätt.

4. ”Hur mycket tjänar du?/Varför skilde du dig från din exman? osv” Vi som har asperger och autism vill ha privatliv precis som andra människor. Som yrkesverksam bör du inte ställa privata frågor till mig som du inte skulle ställa till en bekant du möter på gatan så länge du inte behöver uppgiften för att hjälpa mig i ditt uppdrag. Hjälper du mig att deklarera så kan du eventuellt behöva veta min månadslön men absolut inte annars. Om du är osäker på om frågan är för privat och den inte har med ditt uppdrag att göra, fråga inte!

5. ”Det bästa för dig vore att…” Men nej, du vet inte alls vad det bästa för mig är! Vi som har Aspergers syndrom eller autism kan ibland må bra av helt andra saker än andra människor. Det som är det bästa för dig och många andra människor är oftast inte det bästa för mig. Om jag varit isolerad väldigt länge men mått bra av det, behöver det bästa för mig inte vara att tacka ja när någon kontaktar mig och vill träffas. När jag levde på aktivitetsersättning, var inte det bästa för mig att söka daglig sysselsättning för jag älskade att ta det lugnt hemma! Du får gärna berätta för mig vad du själv mår bra av, men utgå absolut inte ifrån att jag fungerar som du.

4 svar på ”Dessa kommentarer vill jag som autist inte höra från yrkesverksamma”

Helst skulle man vilja slippa höra det här från andra NT också, men de som jobbar med autister tycker man ju borde vara extra medvetna om vad de ska och inte ska säga. De yrkesverksamma går väl ändå utbildningar för att veta hur de ska bemöta autister?

Jag håller med om att man vill slippa höra dessa kommentarer i alla situationer! Dock anser jag att det är ännu värre när de kommer från yrkesverksamma.

Jag vet faktiskt inte om alla yrkesverksamma har relevant utbildning. Jag tror att problemet ofta är att vissa utbildningar är alldeles för korta och de kan dessutom vara alldeles för forskningsbaserade. Det kan vara svårt att ta till sig information på det sättet. Dessutom vet jag att boendestödjare i vissa kommuner inte har någon utbildning om autism. De kan på sin höjd vara undersköterskor men de har ofta ingen kunskap om specifika diagnoser. Personalen på habiliteringen lär dock ha utbildning hoppas jag.

Svara

Har också fått höra flera av dessa saker från yrkesverksamma som t.ex. att autism kan tranas bort och det bästa för dig vore. Fick däremot föra en fin kommentar från en yrkesverksam men som inte direkt jobbade med personer med autism. Hon sa: Kan de inte inse att man kommer ha svårigheter hela livet, det går inte att träna bort. Jag kan hålla med om att vissa svårigheter har du förmodligen livet ut. Så tråkigt att behöva känna att personer utan diagnos missförstår en. Däremot så viktigt att de blir upplysta om hur det faktiskt är att ha autism. Ingen ska behöva stå ut med att känna sig kränkt tycker jag!
Jättebra inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *