Kategorier
Autism och bemötande

Därför är alla föräldrar till autistiska barn riktiga superhjältar

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Många föräldrar till autistiska barn har berättat för mig att de får ”goda” råd från andra föräldrar trots att dessa oftast inte har någon som helst kunskap om Aspergers syndrom och autism. De får höra saker som: ”Men hur kommer det sig att ditt barn fortfarande beter sig så här i den här åldern? Du måste bli tuffare och ska inte acceptera vad som helst.” Och när föräldern försöker tala om att man inte kan tillämpa vanliga uppfostringstricks på autistiska barn och att autism är en medfödd funktionsvariation vägrar andra föräldrar tro på det eftersom de anser sig ha erfarenhet om hur barn fungerar.

Autism kräver ett annat förhållningssätt

Men har man kunskap om hur vanliga barn fungerar så betyder det inte att man har kunskap om hur autistiska barn fungerar. För att interagera med autistiska barn krävs ett helt annat förhållningssätt. Dessutom behöver man autismspecifik kompetens och även kunskap om hur just det specifika barnet fungerar. Vanliga uppfostringsmetoder fungerar inte på autistiska barn, och det är just därför föräldrar till dessa barn har rätt till att få råd och stöd från habiliteringen. Vanliga psykologer och arbetsterapeuter utan specialkompetens har sällan kunskap om vad asperger och autism handlar om och är därför inte i stånd att bistå dessa föräldrar med råd.

Autism går inte att uppfostra bort

Många tror att man kan uppfostra bort de autistiska beteendena vilket självklart inte stämmer. Det som däremot i vissa fall kan stämma är att man kan lyckas skrämma det autistiska barnet till tystnad. Då kanske barnet slutar berätta när det mår dåligt och utsätter sig för skadliga sammanhang men mår otroligt dåligt på insidan och har ångest. Själv var jag ett sånt barn. Eftersom jag är en person som gärna vill vara alla till lags och jag fick höra att jag klagade alldeles för mycket, mådde jag otroligt dåligt på insidan och hade självmordstankar när de vuxna i förskolan och skolan inte insåg att jag hade specialbehov. Jag lovar, att ignorera autism och de autistiska beteendena är ingen rätt väg att gå! Inget autistiskt barn klagar i onödan.

Autistiska barn tvingas överanstränga sig

Autistiska barn förstår inte alltid andras synvinkel och kan bli otroligt stressade och rädda i okända miljöer. De tvingas hantera jobbiga sinnesintryck och överanstränger sig till max. Lägg därtill att de ständigt får höra att de gjort fel och de får ständigt alldeles för högra krav på sig. De får inte de anpassningar i skolan som de behöver, och de har ofta svårt för att få vänner och blir utanför. Därför kan man inte ställa samma krav på autistiska barn som man ställer på neurotypiska barn precis på samma sätt som man inte kan ställa samma krav på en ettåring och en tolvåring.

De vet precis vad det handlar om

Du som tror att föräldrar till autistiska barn inte vet vad barnuppfostran handlar om har fel. Det är oftast precis de som vet vad allt handlar om! De orkar kämpa trots att du och hela samhället är emot dem. Därför är de riktiga superföräldrar!

14 svar på ”Därför är alla föräldrar till autistiska barn riktiga superhjältar”

Kan inte annat än hålla med! Har egentligen inte så mycket mer att tillägga – du summerade det jag tänker väldigt bra i ditt inlägg 🙂

Ja ingen orkar för evigt! 🙁 Det är en riktigt bra fråga! Ibland kan man få hjälp av habiliteringen och man kan även få LSS-insatser, men det är inte säkert att det räcker.

Svara

Men tillslut kan även en SuperMamma’s krafter ta slut & vart och vem hjälper en då

I bästa fall träder psykiatrin och socialtjänsten in i föräldrarnas ställe men det är nog ett önsketänkande. Det är mer troligt att barnet utvecklar samtida diagnoser som depression, ångest och missbruk. Det leder nog många gånger även till social och ekonomisk marginalisering och en för tidig död. Det är den hårda verkligheten och det är nog också denna skrämmande verklighet som gör att många föräldrar inte ger upp förrän de blir utbrända av att försöka hjälpa sitt barn. Svenny Kopp förklarade i en föreläsning att föräldrar till barn med NPF lever under extrem stress. https://www.youtube.com/watch?v=X3LsyvQZrCc&t=10m15s

För att interagera med autistiska barn krävs ett helt annat förhållningssätt. Dessutom behöver man autismspecifik kompetens och även kunskap om hur just det specifika barnet fungerar. Vanliga uppfostringsmetoder fungerar inte på autistiska barn, och det är just därför föräldrar till dessa barn har rätt till att få råd och stöd från habiliteringen. Vanliga psykologer och arbetsterapeuter utan specialkompetens har nämligen sällan kunskap om vad asperger och autism handlar om och kan därför inte ge råd till dessa föräldrar.

Det är så sant som det är sagt (skrivet). Den låga kunskapsnivån om Aspergers syndrom hos lärare, socialsekreterare, arbetsgivare mm ställer till med stora problem för oss som har Aspergers syndrom. En riktig expert som vet vad den pratar om är guld värd.

Ja absolut! Det är bättre att inte få råd och stöd alls än att få det från fel typ av yrkesverksamma som saknar kunskap om Aspergers syndrom och autism. Det förvärrar bara situationen.

Svara

Skönt att läsa detta nu i semestertider när man träffar släktingar som på riktigt verkar tro att en resursskola har som syfte att lära barnet att anpassa sig till den riktiga världen och som tycker att vi skämmer bort barnet för att vi anpassar för att det ska bli så bra som möjligt för honom. Man blir lite lätt sugen att säga upp bekantskapen .

Usch, det förstår jag verkligen 🙁 Typiskt att människor utan vare sig erfarenhet eller kunskap ska bedöma vad ditt barn klarar och inte klarar vilka krav som är rimliga att ställa på barnet. Själv har jag fått väldigt lite tolerans för människor som inte håller inne med sådana åsikter.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *