Kategorier
Paulas blogg

Därför ska inte en boendestödjare bli chockad av minsta lilla

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vi som har Aspergers syndrom eller autism har ibland boendestöd vilket kan göra en stor skillnad i våra liv. Dock är det mycket viktigt att våra boendestödjare är öppna för människors olikheter och absolut inte blir chockade av minsta lilla. I diagnosen Aspergers syndrom ingår att man avviker från normen avsevärt vilket våra boendestödjare måste vara införstödda med istället för att bli förfärade över att vi inte är som neurotypiker.

En boendestödjare kan mötas av vad som helst

Jag brukar säga att en boendestödjare med autistiska klienter måste vara beredd att möta vad som helst. En autistisk klient kanske är så intryckskänslig att hen inte varit utanför dörren på flera år. Eller så är klienten vaken på nätterna och sover på dagarna. Någon kanske har aldrig någonsin haft ett förhållande eller varit på dejt alternativt har aldrig haft en enda vän i hela sitt liv.

Som boendestödjare måste du vara beredd på att få höra saker som skiljer sig avsevärt från normen även om långt ifrån alla autister har just sådana här problem. Men du måste medveten om att vissa klienter kan ha svårigheter som du aldrig har hört talas om förut.

Autism kan trots normal intelligens medföra otippade svårigheter

Det viktigaste för mig är att mina boendestödjare inte blir chockade av mina svårigheter. När jag ville hänga upp min tvätt ute på balkongen i 15 minusgrader, fick min boendestödjare förklara för mig att anledningen till att man inte ska hänga upp blöt tvätt i minusgrader är att tvätten fryser till is då. Jag hade aldrig accepterat om en boendestödjare hade utbrustit: ”Men herregud, visste du inte det?”

För nej, sanningen är att trots att jag har klarat av att läsa på universitetet så hade jag aldrig kunnat lista ut det själv om inte min boendestödjare hade talat om det för mig. På grund av min autism har jag nämligen en ojämn begåvningsprofil, vilket gör att jag trots mina styrkor och det faktum att jag utåt sett kan upplevas som vem som helst kan ha mycket svårt för det som andra människor har lätt för. Vilket i praktiken innebär just sådana här svårigheter.

Sov i flera år på en matta på golvet

Mina boendestödjare måste förstå mina annorlunda vanor. Förut sov jag på en tunn matta på golvet i några års tid. Den enda anledningen till att jag hade mattan var att ett bart golv hade varit alldeles för kallt för mig, annars hade jag inte ens behövt mattan. Det var viktigt för mig att min boendestödjare accepterade att olika hem ser olika ut och absolut inte sa: ”Men herregud, varför har du ingen säng?” För jag kände inte på den tiden att jag hade behov av en säng!

Min boendestödjare har fått mörklägga mitt sovrum

Vidare har min boendestödjare fått hjälpa mig med lite annorlunda saker. För det första har hon fått hjälpa mig med att mörkisolera mitt sovrum totalt för inte ens vanliga mörkläggningsgardiner räckte: Trots att ingen annan tänkte på det så kom det en liten gnutta ljus ovanifrån! Dessutom fick hon även sätta in mörkläggningsgardiner framför min sovrumsdörr för jag stördes av det lilla ljus som kom in via dörrglipan och nyckelhålet.

Hon har fått plasta in min lampa och dator

Förra veckan beställde jag värmetålig, röd plast som boendestödjaren har fått täcka över min dataskärm och golvlampa med. Detta för att minimera ljusstörningar. Det är viktigt för mig att en boendestödjare förstår aspergarnas intryckskänslighet och inte chockeras och säger: ”Men herregud, varför plastar du in allt, varför måste du ha det så kolmörkt i ditt hem och hur i hela värden kan du använda en så här mörk dataskärm?” Min boendestödjare bemöter mig helt rätt!

En boendestödjare måste kunna förhålla sig till olikheter

Summa summarum: vi aspergare skiljer oss inte sällan från det som du förmodligen föreställer dig som ”normalt” trots att du vid första anblicken kanske upplever att du inte ser något avvikande hos oss. Accepterar du som boendestödjare inte detta fullt ut alternativt är rädd för annorlundaskap eller inte vet hur du ska förhålla dig till människors olikheter, passar du inte att jobba med autistiska klienter, punkt slut.

6 svar på ”Därför ska inte en boendestödjare bli chockad av minsta lilla”

Hej Paula!
Vill bara berätta för dig, angående att torka tvätt utomhus i minusgrader, att DU hade RÄTT från början och din Boendestödjare har fel!
Det går alldeles utmärkt – tvätten blir nämligen frystorkad! Kall luft är mycket torr och ”suger” ut fukten ur den våta tvätten. Ja, tvätten fryser men den torkar samtidigt. Så vill du hänga tvätten på balkongen så ska du absolut göra det – mycket miljövänligt är det också.
Om din Boendestödjare inte tror på dig / mig angående detta, be henne / honom att Googla.
Keep up the good work!
Hälsningar från Gunny Bogren i Örebro

Ojdå, se där 🙂 Det var jättebra att veta! Då kommer jag definitivt våga hänga upp tvätten på balkongen på vintrarna under förutsättning att det är tillräckligt kallt! Ett supertack för tipset! 🙂

Svara

Det kan ju finnas annorlunda och speciella bland de neurotypiska också.
Världen är störd tycker jag med alla som håller på med sina mobiltelefonerna hela tiden, undrar vad de kollar på hela tiden, jag brukar inte ha med mig min mobil ens om jag ska någonstans, jag gillar min dator bättre.
Jag har aldrig hört något att man inte kan ha tvättan ute så kör på det du, tycker jag.

Absolut finns det annorlunda bland alla typer av människor! Men eftersom det ingår i autism att man är annorlunda mentalt (jämför t.ex. med rörelsehinder) så syftade jag på autism i inlägget.

Det finns många som tycker att det är stört att folk sitter vid sina datorer och mobiltelefoner flera timmar varje dag och surfar, jag har träffat många som tycker att folk borde lägga ifrån sig datorer och mobltelefoner och umgås med andra på fritiden istället så du är inte ensam om att tycka så! Dock tillhör jag själv de som surfar och sitter vid datorn/mobilen väldigt mycket 🙂 Jag är ju inte så social av mig och därför ger internet mig enormt mycket!

Jag vet inte vad andra gör när de surfar hemma och på kommunala färdmedel men själv läser jag tidningar, svarar på mejl och bloggkommentarer, chattar med pojkvännen mm. Jag vet att många småbarnsföräldrar som arbetar på heltid upplever att tunnelbanefärder är de enda tider på dygnet när de får surfa ifred och t.ex. läsa min blogg de är ju alltid upptagna hemma. Här i Stockholm sitter vissa på kommunala färdmedel närmare två timmar dagligen om de bor en bit från sina jobb och det är nog enormt värdefullt för dessa människor att kunna surfa och koppla av/jobba i tunnelbanan istället för att låta två timmar gå förlorade genom att bara stirra ut genom fönstret. Jag tror om man åker tunnelbana relativt sällan, t.ex. bara en gång i veckan, och har mycket fritid annars så är det lätt att sköta surfandet hemifrån sittandes vid datorn men åker man mycket nästan varje dag och jobbar heltid så tror jag att det är svårt att låta bli att surfa när man väl får tillfälle. Men egentligen har du en poäng i att folk borde sluta sitta vid mobiler och datorer så här mycket!

Sen har smartphone även möjliggjort för mig att kunna åka och fixa ärenden under min arbetstid. För ett tag sen åkte jag och boendestödjaren till IKEA mitt på dagen som egentligen var min arbetstid. Och under bussfärden som tog en timme passade jag på att svara på prisförfrågningar för föreläsningar, svara på ett par bloggkommentarer och skriva med en arbetskamrat när vi stämde av om en föreläsning. Jag hade min smartphone framme hela tiden! Men jag vet att många och inte bara du har störs av att folk är online hela tiden.

Svara

Ja det är riktigt sjukt att folk håller på med sina mobiltelefoner hela tiden 🙁
Det är inte bra för våra stenåldershjärnor att hålla på med mobiltelefonen hela tiden heller, det är livet för kort för tycker jag, det är trevligare att man pratar med varandra istället och är lite sociala tex i en familj än att hålla på med ipad eller mobiltelefon hela tiden och vara ständigt uppkopplad.
Till och med små barn håller ju på med ipad och mobiltelefon.

Som sagt gillar jag själv att hålla på med min mobil och dator ständigt och jämnt. För mig innebär det bara nöje och avkoppling att var ständigt uppkopplad för jag gillar inte att vara social speciellt ofta. Internet är en otrolig möjlighet för mig! Men jag förstår ändå din synpunkt. Du är förmodligen en person som inte gillar att surfa runt på nätet speciellt mycket. Min mamma är likadan. Hon använder nog bara internet 1 gång i månaden max och då är det bara en mycket kort tid. Absolut inte varje dag och inte ens varje vecka! Men som sagt är inte jag som du och min mamma och jag tycker själv att det är skönt att hålla på med datorn och mobilen. Men alla kopplar av på olika sätt! Du koppar förmodligen av genom att umgås med andra människor medan jag mår bra av min mobiltelefon och dator.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *