Kategorier
Stöd och insatser

Därför kan en person med Aspergers syndrom behöva boendestöd

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vissa av oss med Aspergers syndrom eller autism har inget behov av insatsen servicelägenhet enligt LSS men vi kanske känner ändå att vi behöver visst stöd för att kunna bo kvar i egen lägenhet. Det är viktigt att poängtera att långt ifrån alla med Aspergers syndrom behöver boendestöd; vissa klarar sig galant hemma utan stöd och hjälp! Vi aspergare är sinsemellan mycket olika.

Många frågar mig vad det är som gör att en aspergare kan behöva boendestöd. Speciellt om omgivningen tycker att personen utåt sett ser ut precis som vem som helst och inte märker något avvikande hos personen när de ser och pratar med hen så kan de ifrågasätta varför personen inte klarar sig hemma utan stöd av en boendestödjare. Men vi som Aspergers syndrom kan ha många osynliga svårigheter som gör att vi ibland kan behöva boendestöd, däribland:

1. Brister i våra exekutiva funktioner. Vilket kan innebära att vi kanske gärna vill göra hemsysslor men saknar en motor för att komma igång. Jag vill gärna exempelvis öppna min post så att jag inte missar några räkningar men jag skjuter upp det och det blir aldrig av att jag öppnar posten. Och nej, i mitt fall fungerar det inte med att göra postöppnandet till en rutin! Jämför med någon som gärna börja äta hälsosamt men inte kommer igång på egen hand. Då kanske personen kan behöva stöd och påputtning från Viktväktarna. Precis så har jag det med att komma igång med att öppna posten vilket min boendestödjare hjälper mig med!

2. Bristande ork att göra hemsysslor. Vissa sysslor som ni andra utan diagnos gör automatiskt kan ta mycket energi av oss med Aspergers syndrom. Att dammsuga för mig är att försöka lösa en svår matteuppgift: jag måste tänka och koncentrera mig fullt ut på det jag gör. Och nej, det fungerar inte för mig att skriva ner alla momenten på en papperslapp för att jag skulle orka dammsuga: ingen skulle förmodligen heller orka att springa ett maratonpass varje dag även om jag skulle skriva exakta instruktioner på en papperslapp om hur du går till väga när man springer maraton. Man blir trött ändå och då hjälper inga papperslappar i världen.

3. Oförmåga att göra vissa sysslor. Ibland kan vi med autism ha en mycket ojämn begåvningsprofil och ha lätt för det som andra har svårt för och svårt för det andra har lätt för. På grund av mina motoriska och syntolkningssvårigheter vet jag exempelvis inte hur man syr kläder (jag skulle blivit underkänd i syslöjden i skolan om jag inte hade haft en mycket snäll lärare och jag ansträngde mig in i det yttersta i syslöjden), jag vet inte hur man rensar handfatet och jag har haft mycket svårt för att lära mig hur man ställer upp en strykbräda. Jag var nära att bli utbränd när jag i flera års tid övade varje dag hur man öppnar en konservburk så jag vill helst undvika utbrändhet igen! Vissa förmågor kan jag öva upp i långsam takt men det är viktigt för mig att kraven inte blir för höga.

4. Svårigheter att sätta ihop detaljer till en helhet. Vissa av oss med Aspergers syndrom har väldigt lätt för detaljer men svårt för att uppfatta helheten, vilket i vissa fall kan leda till stora svårigheter hemma. För någon tar det kanske fyra timmar att dammsuga en tvårummare eftersom personen kan ha mycket svårt för att bedöma hur noggrant det ska dammsugas. Här kan en boendestödjare ge stöd och hjälp.

5. Svårigheter att strukturera och planera tiden. Vissa aspergare har en dålig tidsuppfattning vilket kan leda till att personen inte kan ha arbete eller daglig sysselsättning eftersom hen inte vet hur hen ska planera sin tid på morgonen och därför aldrig kommer iväg till sysselsättningen alternativt blir flera timmar sen. Vissa behöver hjälp av en boendestödjare med morgonrutinerna för att klara av att ha ett arbete eller delta i en daglig verksamhet.

6. Sociala svårigheter. Vissa personer med Aspergers syndrom har den typen av sociala svårigheter som kan utgöra ett stödbehov i vardagen. Vissa kanske inte klarar av att ringa samtal, andra vet inte vad de ska säga till en hantverkare som kommer och fixar kylskåpet. Min boendestödjare ringer många samtal åt mig. Det tar väldigt mycket energi av mig att prata i telefon med någon jag inte känner väl och jag måste ju spara mina resurser så att jag orkar sköta mitt jobb som aspergerinformatör istället. Därför avlastar min boendestödjare mig här.

9 svar på ”Därför kan en person med Aspergers syndrom behöva boendestöd”

Så bra att du beskriver olikheter mellan personer med Aspberger. Jag har inte den sjukdomen, men hade under flera år stor hjälp utav boendestöd. Folk undra vem jag va ute och gick med. Det va ju nya fruntimmer hela tiden. Som tur va, så hade jag valt att va öppen med mina psykiska sjukdomar, så jag berättade att jag gick med mina boendestöd. Åter det med att man ser frisk ut, men jag är inte det. Jag kund inte ta en promenad ensam. Som du, behövde jag hjälp med posten och även att någon kollade på mig när jag diskade.
Antingen man har Aspberger eller annan psykisk sjukdom, kan man behöva boendestöd fast man ser helt frisk ut.
Tack för dina fantastiska ord, och lycka till vidare i livet.
Arild

Hej Arild!

Jag känner verkligen igen det här med att folk undrar vem jag är med när jag är med min boendestödjare och vissa har frågat mig istället hur jag och boendestödjarna känner varandra. Vad bra att du också valt att vara öppen om att du har boendestöd, det är skönt att man slipper hitta på bortförklaringar. Man kan verkligen få fantastisk hjälp av boendestödjarna så länge man hittar rätt person allt funkar med!

Allt gott till dig.

Svara

Jag har inte den sjukdomen, men hade under flera år stor hjälp utav boendestöd.

Med risk för att märka ord men Aspergers syndrom är ingen sjukdom. Aspergers syndrom innebär att man fungerar annorlunda inom vissa områden jämfört med andra människor.

Hur går man tillväga för att få hjälp ifrån sin kommun för att få boende med stöd?
Min bror som har Aspberger blir hänvisad till den lokal boendekön, som han aldrig kommer få en lägenheten ifrån, då han har aktivitetsstöd på ca 6000-7000kr i månaden. De säger att han är för högfungerande, men han själv vet att han kommer inte klara det utan hjälp och vågar då inte ta steget att flytta hemifrån. Han är snart 30 och önskar mer en annat att få flytta ifrån föräldrarna.
Tacksam för tips och råd!

Nu vet jag inte vad du menar exakt med boende med stöd, men jag antar att du frågar hur man får en vanlig hyresrätt och därutöver boendestöd som kan ge stöd i hemmet. Så har jag det själv! Ett annat alternativ är att ansöka om LSS-boende, men det är inte säkert att din son får det då Kammarrätten konstaterat i en dom att Aspergers syndrom inte nödvändigtvis berättigar till boende enligt LSS men däremot boendestöd enligt SoL. Med detta sagt skadar det aldrig att ansöka om ett LSS-boende ändå och sedan överklaga beslutet om man får avslag! Får han avslag på ett LSS-boende borde han kunna flytta till en hyresrätt via den kommunala bostadskön och sedan ansöka om boendestöd enligt SoL.

Är de 6000-7000 kronorna exklusive eller inklusive boendetillägget? Din son har rätt till boendetillägg utöver aktivitetsstödet som man ansöker om separat. Får han aktivitetsstöd är det dessutom inte alls omöjligt att han kommer att få ett jobb inom kort och därmed en riktig anställning och bättre inkomster! Om det däremot är aktivitetsersättning du menar som är en form av förtidspension så kan han ansöka om bostadstillägg så att pengarna räcker till hyran.

Om boendetillägget/bostadstillägget är inkluderat i den ovanstående summan kan han istället ansöka om kompletterande försörjningsstöd hos kommunen så att hans pengar räcker till hyran. Jag vet inte vilken kommun ni bor i, men här i Stockholm kan man få en hyresrätt via allmännyttan med försörjningsstöd:

https://www.stockholmshem.se/hyresgast/kontrakt-och-byten/godkannanderegler/

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *