Kategorier
Stöd och insatser

Därför föredrar jag boendestöd framför hemtjänst

I Sydsvenskan står det att läsa om hur skribenten och dennes man väcktes mitt i natten av att ytterdörren till deras lägenhet öppnades med nyckel. Paret blev livrädda eftersom de inte väntade besök. Dock visade det sig att tjejerna som stod i hallen inte var några inbrottstjuvar utan kom från hemtjänsten. Problemet? Paret hade aldrig haft hemtjänst. Skribenten hade förut blivit erbjuden hemtjänst i samband med en operation hon hade genomgått. Först hade hon tackat ja men sedan ångrat sig så hemtjänsten hade därmed aldrig ens påbörjats eftersom hon inte hade velat ha det. Och efter drygt två månader dyker det alltså upp helt plötsligt två vilt främmande människor in i parets hem mitt i natten!

Jag kan sätta mig in i rädslan paret kände för jag har varit med om liknande incidenter, dock med ett par skillnader: händelserna inträffade i mitt fall på dagtid och jag hade hemtjänst. Jag har ju Aspergers syndrom och ADD och förmår inte att städa själv, och eftersom det inte tillhör boendestödets uppgifter att utföra hemsysslor i mitt hem om jag inte är delaktig hade mitt boendestöd kompletterats med hemtjänst. Biståndsbedömaren hade förklarat för mig att hemtjänst inte var som boendestöd i den bemärkelsen att det inte kunde garanteras att hemtjänstpersonalen skulle vara samma personer varje gång utan det kunde lika gärna vara helt olika personer. Dessutom kunde jag inte förvänta mig att dessa personer skulle ha kunskap om Aspergers syndrom. Eftersom jag tyckte att det kändes läskigt, kom vi överens om att hemtjänsten skulle komma hem till mig var tredje fredag klockan 14 och de skulle ha nyckeln så att jag kunde vara borta.

Problemet? Hemtjänsten började komma vid tider och dagar jag inte hade hemtjänst. Jag minns den första händelsen särskilt väl: efter att ha duschat stod jag halvnaken i hallen, och helt plötsligt öppnas ytterdörren och en vilt främmande man står framför mig! Jag blev livrädd, började skrika och låste in mig i badrummet. Då ropade han att han var från hemtjänsten, och jag kunde andas ut: han var varken en mördare eller en våldtäktsman! Jag ropade tillbaka att jag endast hade hemtjänst var tredje fredag klockan 14, inte andra tider och dagar. Han bad om ursäkt för att ha tagit fel och gick iväg.

Upprörd och skakig ringde jag till min godman som genast kontaktade utföraren och talade om för dem att det där var helt oacceptabelt. Hemtjänsten fick absolut inte komma på andra tider än det vi hade kommit överens om och om det rådde minsta osäkerhet skulle de ringa på dörren innan. Enhetschefen bad så hemskt mycket om ursäkt, men tyvärr ledde inte samtalet till någon förbättring. Konsekvensen blev att jag aldrig kunde slappna av i mitt eget hem: dag som natt skulle det ju kunna komma vilt främmande människor in i mitt hem när jag minst anade det och dessutom utan att ringa på innan. Mitt hem kändes inte som ett hem längre och jag var inte trygg.

Efter ett par år bestämde biståndsbedömaren att hemtjänsten inte fungerade i mitt fall och att boendestödet skulle ta över hemtjänstens uppgifter. Egentligen skulle inte boendestöd utföra sysslor åt klienten utan tillsammans med klienten, men de skulle göra undantag i mitt fall eftersom min situation med hemtjänsten var ohållbar. Vi bestämde att jag skulle plocka undan på golvet och hålla mina boendestödjare sällskap och de skulle utföra själva städningen. Då skulle jag vara delaktig men på mina egna villkor och jag skulle inte överbelastas. Det fungerar hur bra som helst! Nu har jag samma personer hela tiden, och jag känner mig trygg nog för att vara hemma och ta emot boendestödet.

Långt ifrån alla autister orkar delta i alla hemsysslor tillsammans med boendestödjaren, och därför bör du som biståndsbedömare ta hänsyn till det. Om hemtjänsten är organiserad så att det kommer olika personer varje gång och dessa inte har någon som helst autismspecifik kompetens, bör du vara flexibel och låta boendestödet ta över vissa uppgifter trots att klienten inte orkar göra hälften. Det kan bli väldigt otryggt för någon med autism att ha hemtjänst, inte minst om man aldrig kan vara säker på vilka dagar och tider de kommer. Delaktighet behöver inte alltid betyda att man är fysiskt delaktig, man kan lika gärna vara psykiskt delaktig och titta på!

6 svar på ”Därför föredrar jag boendestöd framför hemtjänst”

Fyfan! Får harpuls bara av att läsa det här! Att någon ska komma in i mitt hem är bland det värsta jag kan tänka mig och jag blir till och med rädd när det går i trapphuset. Måste alltid känna på dörren flera gånger så att den verkligen är låst. Det måste ha varit en riktigt hemsk upplevelse!

Ja usch, det var riktigt jobbigt 🙁 Och jag hade den känslan konstant eftersom jag aldrig visste när hemtjänsten skulle komma. De höll ju ändå inte våra överenskommelser och ringde inte på dörren innan. Nu hände det iofs aldrig i mitt fall att hemtjänsten skulle kommit mitt i natten utan de kom alltid på dagtid, men jag kunde ändå inte slappna av fullt ut på nätterna eftersom jag visste om att de hade kunnat komma mitt i natten. För de hade ju nyckeln. Jag är jätteglad att jag inte har hemtjänst längre!

Svara

Avlastning från diverse sysslor behöver många aspergare åtminstone periodvis. Det skulle kunna ge fler lite mer energi för att t ex jobba, plugga, gå på DV, återhämta sig från sjukdomar och besvär.

Samhället kräver viss anpassning av oss i vardagslivet och då tycker jag det vore rimligt att vi erbjöds mer avlastning.

Bra skrivet! Jag håller med om att väldigt många aspergare skulle behöva avlastning. Det som gör mig irriterad är att många tycker att man får allt serverat på ett silverfat när man har Aspergers syndrom 🙁 Det är ju så långt ifrån sanningen man kan komma!

Svara

Min dotter har hemtjänst som städar varannan torsdag. Dem har alltid kommit samma dag dem skall och ringer alltid en halvtimme innan. Hon tycker dock det är jobbigt att det ofta är olika personer men det funkar ändå ok iom att dem ringer först. Hon måste dessutom alltid vara hemma och ibland är dem sena vilket innebär att hon aldrig kan boka in något annat dem dagarna.
Hon har även boendestöd tre ggr i veckan. Funkar sådär. Hennes boendstödjare har ingen kunskap i hur man funkar när man har autism.

Vad bra att hemtjänsten fungerar okej för din dotter även om det alltid är olika personer som kommer! Dock tycker jag inte riktigt att det är okej att de kommer vid olika tider eftersom det omöjliggör för henne att boka något annat under dessa torsdagar. En person utan funktionsvariation behöver ju inte boka en hel dag för städning, och därför borde det också vara möjligt för din dotter att få en mer exakt tid. Oftast brukar det vara möjligt att lämna nyckeln till hemtjänstpersonalen så att hon slipper vara hemma när de kommer, men hon kanske inte vill det.

Vad tråkigt att boendestödet inte fungerar lika bra för henne som hemtjänsten! I mitt fall är det ju tvärtom: hemtjänsten fungerade inte men boendestödet funkar bra. Om det finns möjlighet i hennes kommun att byta boendestödjare så tycker jag att hon ska testa att göra det!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.