Kategorier
Vardag med Asperger

Därför blir vi aspergare utbrända av mindre

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

I dagens hektiska samhälle är det många som inbillar sig att man ska ha det mest perfekta jobbet med bra lön, ett perfekt städat hem med vackra och väluppfostrade barn, ett aktivt socialt liv, laga perfekta middagar, åka på intressanta utlandssemestrar med kulturella aktiviteter och dessutom ha en perfekt kropp. Man kan bli utbränd av mindre.

Vi med asperger och autism blir utbrända av mindre

Många neurotypiker blir stressade av allt utomstående, men det som många inte inser är att vi aspergare ofta orkar ca 10% av det som andra människor orkar med. När vi blir utbrända, beror det sällan på att vi har försökt vara perfekta likt ovan utan vi kanske har försökt arbeta 50% när sanningen är att vi endast klarar 25% eller 0%. Trots att vi försökt vila upp oss under vår lediga tid, har inte vår energi räckt till för att arbeta så lite som halvtid även om vi inte skulle ha barn.

Blir utbränd av en vanlig kärleksrelation

Själv skulle jag bli utbränd av något så enkelt som ett ”neurotypiskt” förhållande. När jag var gift föredrog jag att äta ensam. Jag kan tycka att det kan vara roligt att äta tillsammans ute på restaurang någon enstaka gång, men däremot blir ätandet i mitt tycke en enormt stressig aktivitet om man förväntas göra det tillsammans varenda dag. Jag behövde även väldigt mycket ensamtid och stannade ibland hos mina föräldrar i Finland i en hel månad utan min man.

För att jag inte ska bli utbränd av en relation, föredrar jag att man inte bor ihop. Om man av någon anledning skulle ”tvingas” bo ihop så är det viktigt för mig att ha egna rum och att man får vara borta när man vill och absolut inte behöva äta tillsammans var och varannan dag (även om något restaurangbesök som sagt kan vara kul ibland). Båda ska dessutom ha egna vänner och i princip egna liv. Endast på dessa premisser blir jag inte utbränd av ett förhållande.

Måste ta hand om sömnen

Jag måste även lägga mig klockan 21 på kvällarna samt vara hemma senast klockan 18, helst betydligt tidigare, för att kunna varva ner innan läggdags. Innan jag började arbeta hos Misa Kompetens gick jag och la mig och vaknade betydligt senare än så, men vi har ju våra möten en gång i månaden som börjar klockan 9. Trots att mötena endast äger rum en gång i månaden, fick jag ändra på mina sömnrutiner totalt för att orka vara med vid dessa tillfällen.

Skillnaden mellan mig och många andra människor är att jag blir utbränd av att ändra på mina sömnrutiner och inte ens klarar av att avvika från dem på högtider och semestrar. Visst, i juli var jag ute på en fredagskväll med mina vänner vid ett tillfälle. Vi träffades klockan 18:30 och jag åkte hem klockan 20:30, men det fick bli årets enda utekväll för mig. Att skaffa barn har aldrig funnits på kartan för mig för jag skulle bli allvarligt utbränd av alla vakna nätter.

Boendestödjaren ”tänker” åt mig

Förutom att ringa telefonsamtal upplever jag det även som mentalt utmattande att behöva fatta beslut så som: Ska jag slänga det här brevet eller kommer jag att behöva det i framtiden? Borde jag skaffa en varmare tröja för att hålla mig varm inomhus eller har jag redan tröjor som passar för ändamålet? Ju mer min boendestödjare ”tänker” åt mig och fattar sådana här beslut, desto mindre belastas min hjärna. Då minskas risken för utbrändhet avsevärt!

Ett neurotypiskt liv är inte att tänka på

Aspergers syndrom och autism innebär inte sällan att man är flera gånger känsligare än andra människor för vardagliga stressorer så som sinnesintryck och att behöva hålla många bollar i luften samtidigt. Vi måste även lägga mental energi på saker som går automatiskt för andra människor så som att städa, öppna posten, ringa telefonsamtal och duscha. I situationer då andra människor känner sig understimulerade, känner vi aspergare oss överstimulerade.

Så nej, när en person med Aspergers syndrom blir utbränd handlar det sällan om att hen försökt vara ”perfekt” med heltidsjobb, träning och ett aktivt socialt liv: det kan handla om att hen försökt bara göra det 10% av det som neurotypikerna gör men ändå misslyckats. Därför måste vi ofta planera våra liv in i minsta detalj så att vi inte drabbas av utmattningssyndrom!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *