Kategorier
Arbete och sjukersättning

Därför blir den nya höjningen av bostadstillägget orättvis

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Bostadstillägg är ett tillägg som bland annat många med Aspergers syndrom och autism uppbär för att delvis täcka upp sina boendekostnader. Enligt Försäkringskassan kan man som ensamstående få maximalt 5220 kronor i månaden, vilket motsvarar 96% av boendekostnaden för en hyra på upp till 5000 kronor, och 70% av boendeostnaden mellan 5000 och 6000 kronor.

Bostadstillägget räcker inte långt

Hyresnivåerna höjs ständigt, och speciellt i Stockholmsområdet är det svårt att hitta en hyreslägenhet som har en hyra på mellan 5000 och 5600 kronor. För 10 år sedan var det fullt möjligt men är idag nästintill omöjligt. Bostadskön blir längre och längre och de köande måste liksom ta det de får. Och ofta går det att få de dyra nyproduktionslägenheterna betydligt snabbare via bostadskön än billiga hyresrätter. Bostadstillägget räcker därför inte långt.

Det blir en höjning efter årsskiftet..

Beslutsfattarna har insett problemet och kommer från och med årsskiftet höja nivån av bostadstillägget för pensionärer: Maxnivån i bostadstillägget kommer att höjas till hela 7000 kronor! Vilket är helt rätt: På grund av den nya Stockholmshyran som kommer att införas i Stockholm kommer boendekostnaderna under de närmaste åren öka för många stockholmare med upp till 1500 kronor i månaden utöver de sedesvanliga årliga hyreshöjningarna.

…som tyvärr inte kommer att omfatta personer med aktivitets- och sjukersättning

Problemet? Personer som uppbär aktivitets- eller sjukersättning kommer inte få ta del av det höjda bostadstillägget utan höjningen kommer endast gälla ålderspensionärer. Och detta alltså trots att det är troligare att en ung person står utan bostad och tvingas ta en dyr andrahandslägenhet än att en äldre person tvingas till det. Många äldre har ju redan bostad och tvingas därför inte tacka ja till vilken dyr andrahandslägenhet som helst.

Många funktionsnedsatta har sämre ekonomi

Därutöver betalar många med aktivitets- och sjukersättning, enligt skribenten, högre skatt på samma inkomstnivå än vad ålderspensionärer gör. Dessutom har vissa ställen rabatter för ålderspensionärer men inte för de som uppbär aktivitets- eller sjukersättning. Jag missunnar absolut inte ålderspensionärerna höjningen men anser att den även borde gälla människor som uppbär aktivitets- eller sjukersättning.

Stör mig på de som tycker att det nya systemet är rättvist

Det allra värsta är att det finns människor som tycker att detta är precis rätt. Jag har träffat människor som tycker att äldre har slitit under sina liv och att de därför förtjänar mer pengar än personer med funktionsnedsättningar som oftast ”inte har gjort något för att bidra till samhället”. Jag blir mycket irriterad när jag får ta del av sådana åsikter!

Det nya systemet kommer att vara orättvist och diskriminerande

Om vi nu bortser från det faktum att inte alla ålderspensionärer har arbetat under sina liv (vissa har t.ex. varit hemmafruar) så måste vi komma ihåg att ingen väljer att födas med funktionsnedsättning. Att många med sjukersättning inte arbetar beror dessutom på att arbetsmarknaden inte är tillräckligt anpassad, och det är den bristande tillgängligheten som gör att många tvingas sitta hemma. Det nya systemet kommer därför vara ännu mer orättvist!

Sluta diskriminera oss med funktionsvariationer!

10 svar på ”Därför blir den nya höjningen av bostadstillägget orättvis”

Visst är det så, jag har inte valt och få Aspergers syndrom.
Regeringen Löfven och riksdagen med sina politiker struntar i oss med Aspergers syndrom, Autism och funktionshinder 🙁 angående höjning av bostadstillägg, de verkar ju tänka mest på sig själva där, politiker med sina höga löner.
Nya socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi nämner ingenting om förbättringar för personer med funktionsnedsättningar eller vad de har för visioner med sin politik, socialdemokraterna tänker mest på sig själva verkar det som 🙁

Mm, man har verkligen inte valt att ha det dålig teknomiskt ställt 🙁

Dock tror jag inte att det är Löfvens och socialdemokraternas fel att det inte blivit förbättringar. Som jag har förstått det så var Löfven tvungen att göra eftergifter eftersom sossarna inte fick egen majoritet. Skulle han insistera på att få igenom sn politik, skulle han inte fått bli statsminister alls och då hade vi fått ännu mer högerpolitik i Sverige. Villkoren för att han skulle få vara statsminister var alltså att han skulle göra stora kompromisser. Hade sossarna däremot fått egen majoritet, hade han kunnat driva sin egen politik. Får se hur det blir i nästa val!

Svara

Obs detta är en extremt stor förlust och en skandal fiasko för regeringen att vi som är mest sjuka med sjukersättning och med permanent och handikappade ej får ta del av nån form höjning av bostadstillägget detta är ett fiasko vi kan ej rå över våra handikapp M.m dessutom får vi betala mer i skatt än alla andra grupper skitstövlar bluff politiker skäms på er!!!!..

Det håller jag med dig om, nu driver sossarna högerpolitik när de samarbetar med C och L, vilket inte många gillar i det socialdemokratiska partiet.
Stefan Löfven lär avgå som partiledare på stämman i februari 2021 och det lär meddelas i november 2020.

Men de som inte gillar att sossarna driver högerpolitik får väl försöka tänka på att de inte har något val. Det är väl bättre att sossarna kan påverka lite grann än inte alls. Ett annat alternativ hade varit att Löfven hade stått helt för sin politik men då hade han aldrig kunnat bli statsminister. På det här sättet kan han åtminstone vara med och påverka lite grann men tvingas ändå samarbeta med högerpartier.

Svara

Han lever i sin egen värld herr Löfven långt bort skjutningar, sprängningar och bilbränder, det som man läser om i tidningar dagligen.
Visst har de lite som de kan driva av socialdemokratisk politik men inte mycket är det sedan har de ju MP att ta hänsyn till också.
En sak är säkert de med funktionshinder Asperger/Autism struntar våra kära politiker blanka sjutton i bådede i regeringen och de i riksdagen.

Jag tror faktiskt att Löfven skulle ta betydligt mer hänsyn till funktionsnedsatta om han inte tvingades samarbeta med högerpartier! Nu tvingas han kompromissa om hyresrätterna och annat.

Svara

Skäms på er politiker bluff regering vi är mest beroende av höjningen vi med sjukersättning vi kan ej rå över våra sjuka hälsa bagage trauma mobbning handikapp M.m!!!.. Dom som behöver det minst denna höjningen fick ta del av höjningen de är ålderspensionär de som har kunnat arbeta ett helt liv och fått chansen att arbeta!!!…Detta är fiasko skandal skitstövlar till bluff politiker!!!…Ta er ansvar politiker och ändra på den lagen omedelbart att vi som är mest sjuka i samhället också ska kunna ta del av höjningen av bostadstillägget vi har redan hamnat mellan stolarna pga era oseriösa psykiatri mottagningar som är rena djungeln med alla hyr läkare som river upp gång på gång våra ärr i själen som bara har blivit större och era psykiatrin som inte fungerar alls och har ej mer tillit till längre är ej behov av dem för de kan ej bota mig har sprungit på era förbannade psykos omtagningar i 15 år den biten kan jag är jag klar med de kan ej bota mina har permanenta handikapp utom fått kunskap över mina handikapp och lite redskap jag får min behandling eller som ni kalla medicinering ej annat men den är bara en extrem liten hjälp men om jag ska definiera mig lite rörande mediciner hjälper mig bara extremt lite släcka branden i mitt inferno och huvud och jag har fått lära mig leva med min ospecificerad ASBERGSSYNDROM Mm handikappad ångest osv..Mina livserfarenheter över mina handikapp har fått klara mig bäst själv med alla mina diagnoser min behandling är lugn och ro utan bli kontrollerad och få vara isolerad b.l.a är min flykt på mina handikapp bara jag får slipper alla era oseriösa måsten och krav släpp oss fria vi är redan straffade på alla olika sätt och fängslade i våra permanenta extremt psykiskt sjuka sjukdomar även från er politiker som är åt helvete med era alla hyr läkare inom psykiatrin M.m vi är totalstopp drabbade och begränsade med alla handikapp vi bör åtminstone också kunna ta del åtminstone av bostadstillägget!!!! Vi är redan tvåa gällande allt om vi jämför med ålderspensionärerna gällande allt vi får inte ens få vara sjuka vi har bara massor av krav av av era sjuka oseriösa regler gälande allt och begränsade extremt mer än en ålderspensionär kan lämna landet när hur de vill utan att meddela FK även kunna bo utanför EU gränser!!! Som i mitt fall bör jag ha miljöbyte till ett annat land pga min bakgrund och mina handikapp trauma bagage mobbning M.m men jag är totalt förföljd av FK och kontrollerad av alla era instanser de oseriösa alla dessa krav och regler slutta lägga käpparna i hjulet för oss som behöver miljöbyte för gott eller hela livet till ett annat land eller bara stundens hetta
eller nån form av ombytte pga många olika skäll att också vi ska måsta kunna bo utomlands och inte bli kontrollerade av era alla era oseriösa regler och begränsningar!!!!. Låt oss vara sjuka med våra handikapp vi med varaktig sjukersättning och släppa oss fria och inte måste fråga om lov varje gång känns som vi måste fråga lov och göra våra toalett behov också kanske strax Mm osv!!!. Släpp kontrollen över oss och låt oss vara fria åtminstone med våra handikapp eller sjukersättning och kunna flytta om vi känner bör det utan att bli uppringda av era löpare FK var tredje år!!!.. Vi är redan fängslade i våra sjuka själar och låsta och förföljda och av alla traumer platser bagage mobbning Mm osv!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *