Kategorier
Läsarfrågor i bloggen

Brukar personer med autism tycka att vissa saker känns fel?

Ella frågar

Jag har autism och kan koppla känslor med saker, t.ex. kan jag inte åka en resväg för den platsen känns dålig/konstig och måste välja en resväg som jag känner i stunden jag mår bra av. Eller så kan jag inte fika på tex ett ställe utan måste göra det på ett ställe där mina känslor säger ja, och säger jag mår bra att gå dit. Är det något vanligt som autister kan uppleva?

Paula svarar

Jag har inte sett någon forskning på hur vanligt det är att personer med autism kopplar känslor med saker och känner olika på olika dagar kring t.ex. vilken resväg som är rätt, men jag tror inte att det du beskriver är helt ovanligt! Jag har i alla fall träffat autister som gör ungefär som du beskriver. Varför en autist kan uppleva att t.ex. en viss resväg känns konstig eller dålig på en dag men inte på en annan kan det finnas olika förklaringar till.

Kan finnas medicinska förklaringar

Sjukvården älskar att använda medicinska förklaringsmodeller. Det är känt att personlighetssyndrom, tidigare kallat för personlighetsstörning, är relativt vanligt förekommande hos personer med autism, och då särskilt personlighetssyndrom inom kluster A och C. Det så kallade schizotypala personlighetssyndromet ingår i kluster A, ett tillstånd som kännetecknas av bland annat annorlunda idéer och beteenden samt okonventionella övertygelser. Sjukvården skulle därmed kunna förklara autistens tendens att koppla känslor med saker med att autisten möjligtvis kan ha ett samtidigt schizotypalt personlighetssyndrom eller åtminstone drag av det.

OCD kan vara en förklaring

Det finns även andra samtida diagnoser som kan förklara det fenomen du beskriver. Jag har träffat personer med autism och OCD, tidigare kallat för tvångssyndrom, som upplevt att vissa ställen och aktiviteter kan ge dåliga vibbar på vissa dagar men inte på andra, och i deras fall verkar beteendet vara kopplat till OCD:n: att tvinga sig själva att ta en annan resväg/välja ett annat fikaställe är i deras fall ett uttryck för magiskt tänkande som alltså ingår i OCD. De upplever att de måste följa sina känslor, annars kommer något dåligt att hända.

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt över 249 kr för privatpersoner) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).

En autist har svårt att tolka sina känslor

Ovan beskrev jag förklaringsmodeller som sjukvården skulle kunna använda för att förklara varför en autist kan tycka att ett visst sammanhang kan kännas dåligt på en dag men inte på en annan, men jag är personligen övertygad om att det i många fall kan bero på annat än samtida diagnoser. Vi autister har ibland svårt att tolka våra egna känslor. Vi känner att något är fel eftersom det känns konstigt i kroppen, men vi vet inte alltid varför. För att nämna ett exempel finns det barn med autism som skolvägrar på vissa dagar, men när de får frågan varför de inte vill gå till skolan på just dessa dagar kan de inte alltid sätta ord på varför. De känner bara i kroppen att något i skolan får dem att må dåligt på vissa dagar, men de vet inte vad det beror på. Men det beror alltså på skolan!

Kan vara omedvetet

På motsvarande sätt skulle en autist kunna känna att hen på vissa dagar inte vill fika på ett visst café eftersom hen har huvudvärk och mår dåligt av belysningen på caféet, men hen förstår inte det själv utan känner bara att just det caféet känns fel på den dagen. Veckan därpå kan autisten känna att det caféet känns rätt eftersom hen inte längre har huvudvärk, men ett annat café kan däremot kännas fel eftersom det caféet inte brukar ha lika trevlig personal: autisten kanske har under de senaste dagarna träffat många kyliga personer vilket gjort att hen kan behöva ett trevligt bemötande, men återigen kan ”behovet” vara omedvetet. Det andra caféet känns fel utan att autisten förstår varför!

Kan finnas andra förklaringar

Som sagt är det svårt att säga varför en autist kan koppla känslor med saker på det sätt du beskriver, men ovan beskrev jag några exempel på vad det skulle kunna bero på. Men det är viktigt att komma ihåg att mina exempel var just exempel: det kan även finnas massor av andra förklaringar!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus (pris 275 kr, fri frakt) och Adlibris (pris 275 kr, frakt 39 kr).

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. Jag gick också lärarutbildningen i ett år drygt, men det fungerade inte alls. Jag klarade inte av det sociala och…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *