Kategorier
Läsarfrågor

Bör min dotter vänta med en autismutredning?

Klösbräda frågar

Har en dotter på 15 år. Är övertygad sedan några år om att hon har typ högfungerande autism . Allt du beskriver stämmer in på henne. Fungerar ej med jämnåriga, svårt att koncentrera sig, klarar ej med krav etc. Vi har försökt få hjälp med utredning via BUP men där skärper hon sig så dom ville inte gå vidare.

Vi tror att rätt diagnos kan hjälpa henne och oss att hantera vardagen bättre. Hon har svårt att klara skolan och har inga nära vänner. Tyr sig mest till vuxna. Jag vill inte säga till henne att hon är annorlunda eller att vi misstänker autism. Vill inte såra/kränka henne endast hjälpa henne.

Tycker det är svårt och vet inte hur vi ska gå vidare. Ska vi avvakta tills hon själv ev vill göra en utredning?

Paula svarar

Baserad på det du skriver tycker jag att du ska berätta för din dotter att ni misstänker autism. Alla psykologer, habiliteringen och ja, i princip alla autismexperter jag träffat är eniga om att föräldrar bör undvika att undanhålla barn information som har med autism att göra. Om ett barn senare skulle få en autismdiagnos och det skulle komma till barnets kännedom att föräldrarna tigit om diagnosen finns det nämligen en överhängande risk att barnet får för sig att autism är något att skämmas för. Annars skulle inte föräldrarna tigit, kan barnet resonera.

Prata med henne om Gretas asperger

Om föräldrar däremot är öppna och signalerar att autism inte är någon stor grej och rent av kan vara en styrka finns det däremot en betydligt större chans att barnet så småningom tar till sig diagnosen. Greta Thunberg är ett exempel på en framgångsrik tonåring som kanske lyckats tack vare just autism! Om din dotter gillar Greta kan du använda henne som ett exempel för att illustrera att autism också kan vara en tillgång. Om föräldrar tiger om sina misstankar kommer barnet troligen aldrig tro att autism kan vara en styrka för föräldrarna i så fall ”inte lever som de lär”, om du förstår vad jag menar?

Gå igenom Attwoods Aspie-kriterier

Är din dotter väldigt känslig behöver du emellertid inte nämna autism det första du gör, utan du kan istället nämna för henne att hon verkar vara en person som har lätt för saker X och Y men lite svårare för saker Z och W vilket i sin tur ibland kan orsaka svårigheter i skolan. Du kan förklara att alla inte behöver kunna måla som Picasso och sjunga som Pavarotti utan alla är bra respektive dåliga på något. Senare kan du ta upp dina autismmisstankar genom att lyfta det positiva. Gå gärna igenom Tony Attwoods positiva Aspie-kriterier tillsammans med henne, och signalera för henne på alla sätt att autism inte är ett tabuämne.

Prata med BUP igen

Med detta sagt är det du som känner din dotter bäst. Har du fog för att misstänka att hon skulle ta illa upp om du tog upp dina autismmisstankar kan du kanske prata med BUP igen och be dem om stöd. Nu skriver du iofs att BUP inte ville gå vidare med en utredning. Motivera gärna för dem varför du misstänker autism hos din dotter och på vilket sätt du tror att en diagnos skulle kunna hjälpa henne så kommer de förhoppningsvis på andra tankar. Bortsett från vissa undantag brukar en diagnos hjälpa den enskilde i längden. Det är därför jag tycker att ni ska gå vidare nu istället för att vänta.

Hänvisa till Svenny Kopp

Lyckas du fortfarande inte övertyga BUP kan du med fördel hänvisa till Svenny Kopp som har forskat på autism hos flickor. Hon har bland annat sagt att många läkare har svårt att tro att en flicka skulle kunna autistisk för hon är ju så ”rar och vänlig”. Autism hos flickor kan yttra sig på ett helt annat sätt än autism hos pojkar och det är långt ifrån säkert att kvinnlig autism passar in i BUP:s ibland snäva bild om vad autism innebär. Är det inget annat som hjälper så byt läkare!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

2 svar på ”Bör min dotter vänta med en autismutredning?”

Jag själv skulle gärna velat ha en diagnos som ung, men ingen misstänkte autism och hamnade ”mellan stolarna” då jag hade viss problematik men inte tillräckligt för att nån skulle reagera. Fick Aspergers syndrom diagnos som 33-åring.

Vad tråkigt att du hamnade mellan stolarna! Jag hade också velat ha min diagnos som ung och känner igen mig i det du beskriver. Mina sociala svårigheter bortförklarades med att jag hade varit ett ensamt barn fram till jag var 8 år och att jag aldrig hade gått på dagis så som förskolan hette på den tiden. Av dessa anledningar hade jag inte fått social träning, enligt vuxna. Jag var 24 år när jag fick min diagnos.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *