Kategorier
Läsarfrågor

Kan man som autist få stöd med matplanering?

Stöd med mat frågar

Jag har autism och kämpar med mättnadskänsla (har typ ingen mättnadskänsla) vilket kan göra handling svår med att köpa rätt och relativt nyttiga varor? Är det vanligt för oss med autism att få stöd inom handling och mat överlag? Bor på serviceboende och funderat på att ta upp med personalen.

Paula svarar

Jag vet inte hur vanligt det rent statistiskt sett är att vi autister får stöd med handling och mat, men jag har själv stöd med matlagning och jag vet flera med autism som även får stöd med handling och planering av sina måltider. Därför bör du också få stöd med det om det är det du behöver, vilket det för mig låter som. Du bor ju på serviceboende vilket innebär att dess personal ska stödja dig i att skapa en fungerande vardag. Jag tycker att du ska ta upp frågan med personalen, och skulle du uppleva att du inte får gehör tycker jag att du ska vända dig till din biståndsbedömare!

Var nöjd med matvåg

Du skriver att du har svårt att känna mättnadskänsla. Jag använde själv en matvåg förut och vet flera andra autister som också gjort det och blivit hjälpta. Jag fick hjälp av en dietist/personlig tränare som upprättade ett individuellt kostschema där det stod exakt vad jag skulle äta, hur ofta och vilka mängder. Med hjälp av matvågen och kostschemat kunde jag säkerställa att jag av misstag inte åt för lite men inte heller för mycket samt fick i mig allt jag behövde. Jag var väldigt nöjd med upplägget!

Ej lämplig vid ätstörning

Skulle du vara intresserad av att börja använda en matvåg som hjälpmedel är det viktigt att du får hjälp av en professionell att lägga upp kostschemat så att du får alla vitaminer och mineraler du behöver. Viktigt är också att tänka på att en matvåg sannolikt inte passar för någon som har eller har haft ätstörningar utan endast för oss som inte förknippar mat med ångest och skuldkänslor. Den ska med andra ord absolut inte användas i syfte att bli ”så smal som möjligt”. Misstänker du att du har en ätstörning är det viktigt att du tar upp frågan med en dietist innan ni planerar ett lämpligt upplägg.

Läs på om kost och hälsa

Du skulle också kunna tillsammans med boendepersonalen skriva en lista över livsmedel som du skulle vilja börja äta mer av. Du kan börja med att läsa på om hälsosam kost och fråga dig vilka varor du ser som hälsosamma. Vilket kostparadigm tror du på? Tror du exempelvis på Livsmedelsverkets tallriksmodell eller LCHF? Vill du följa Livsmedelsverkets råd köper du fettfri mjölk och margarin, förslagsvis Lätt och Lagom men undviker riktigt smör. Tror du istället att det är nyttigt med LCHF kan du köpa röd mjölk och riktigt smör men absolut inte margarin. Eller kanske tror du inte att det är nyttigt med mejerier alls? Kanske tror du på vegetarisk eller vegansk kost?

Lycka till

Som du ser finns det många olika kostparadigm, men min poäng är att du kan lära dig mer om hälsosam kost och fylla ditt kylskåp med de varor du vill äta mer av. Personligen ser jag smör som nyttigt och margarin som onyttigt, men du kanske tycker att det är tvärtom? Isåfall kan du följa Livsmedelsverkets råd och köpa varor som myndigheten rekommenderar. Ta gärna hjälp av boendepersonalen och handla tillsammans så att du får en rutin i ditt nya hälsosamma leverne! Boendepersonalen kan förhoppningsvis också hjälpa dig med att fixa nyttiga matlådor så att du har matportioner som räcker för flera dagar! Stor lycka till, jag hoppas att du får det stöd du behöver.

Klicka här för att kommentera eller fråga om det här inlägget! Jag kommer inte publicera kommentarer/frågor som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga om ett helt annat ämne. Ni hittar tidigare läsarfrågor här.

Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig på min hemsida.

Mina böcker

Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.

9 svar på ”Kan man som autist få stöd med matplanering?”

Hej Stöd med mat:)

Tycker Paula givit bra råd ovan.

Om du på sikt upplever att du behöver mer stöd går det ju att kontakta en arbetsterapeut, t ex en arbetsterapeut på habiliteringen. Ett eller flera samverkansmöten mellan dig, boendepersonalen, en arbetsterapeut och en dietist skulle också kunna vara något du skulle kunna be om om du känner.

Mvh

Apropå matvåg som hjälpmedel kan det, för inte redan insatta bloggläsare, kanske vara intressant information att matvågen mandometer faktiskt används vid behandlingen av alla typer av ätstörningar av vårdgivaren Mando:

https://mando.se/mandometermetoden/attraning-med-mandometer/

Mer info:
https://mando.se/forskning-resultat/

Mättnadsmätare kan hjälpa vissa att sluta småäta: http://www.mandolean.com/pages.asp?r_id=18314

Hur bra eller dåligt mandometer och/eller mättnadsmätare kan vara vid autism när en har otydliga mättnadssignaler och/eller samtidig ätstörning vet jag inte? Har ingen personlig erfarenhet av mandometer heller, enbart indirekt. Men bra är nog att konsultera ngn specilaist som Paula givit råd om före en eventuellt börjar väga sin mat.

Tack för tipsen, Kritan! Av någon anledning verkade inte bloggen godkänna din andra kommentar automatiskt vilket den brukar göra, har ingen aning om varför. Men nu såg jag kommentaren och godkände den manuellt!

Vad bra att veta att mandometern används vid ätstörningar. Jag tycker själv att det låter vettigt att använda en sådan vid svårigheter att känna hunger- eller mättnadskänslor under förutsättning att man fått professionellt stöd med ett kostschema och att man faktiskt håller sig till det.

Mättnadsmätare hade jag däremot aldrig hört tala om. Vad bra att det också finns sådana!

Svara

Jag tänkte att du kanske hade en spam-spärr och att det var därför inte det anda inlägget publicerades före ditt godkännande? Det kanske inte skulle gå att publicera två inlägg i rad inom loppet av 29 minuter, tänkte jag:)

Trevlig helg!

Jag har nog någon form av spam-spärr tror jag, men det brukar inte vara något problem att publicera flera kommentarer inom loppet av en kort tid vad jag vet. Kanske tyckte spam-spärren att din kommentar innehöll för många länkar och därför inte släppte igenom den utan manuellt godkännande 🙂

Tack detsamma, trevlig helg!

Svara

Tack så jättemycket för svaret! 😊

Mättnadsmättare låter ju fantastiskt! Jag hittade appen men hur får man tag på vågen tro

Jag vet faktiskt inte hur det går att få tag på vågen. Kanske kan du mejla till info@mando.se och fråga alternativt be boendepersonalen kontakta dem? Själv använde jag som sagt en helt vanlig matvåg för ändamålet som jag köpte på typ Clas Ohlson, men för att använda en sådan måste man såklart ha ett fungerande kostschema.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

paulatilli.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse, genom att använda paulatilli.se godkänner du det.  Information om cookies

Copy link
Powered by Social Snap