Forskarna från Western’s Faculty of Education i Kanada har studerat hur rörelse påverkar barn med adhd och deras prestationsförmåga. De utförde en kontrollerad studie där vissa deltagare med adhd fick lösa koncentrationskrävande uppgifter stillasittandes och andra fick trampa på en skrivbordscykel som är en form av motionscykel som tillåter deltagarna att cykla när de sitter vid ett skrivbord. Alla barn som ingick i studien hade adhd.
Resultaten jämfördes
För att erhålla ett så säkert resultat som möjligt mätte forskarna deltagarnas prestationer och hjärnaktiviteter. Det sistnämnda gjordes med hjälp av specialdesignade mössor som använder sig av så kallad funktionell nära-infraröd spektroskopi (fNIRS). Det är en form av hjärnavbildningsteknik som använder sig av nära-infrarött ljus i syfte att upptäcka förändringarna i hjärnans blodflöde. Gruppernas resultat jämfördes och analyserades av forskarna.
Cyklandet gav effekt
Resultatet visade att de barn som trampade på skrivbordscykeln presterade bättre i uppgifterna än de barn som inte gjorde det. Det intressanta var att cyklandet även gav barnen bättre self-efficacy som kan översättas ungefär som ”tilltro till sin egen förmåga”. Mätningen av hjärnaktiviteten visade att de barn som trampade på cykeln fick ett större blodflöde till hjärnans prefrontala cortex som utgör det hjärnområde som styr de exekutiva funktionerna så som problemlösningsförmågan, fokus och även akademiska färdigheter.
Inte förvånad över resultatet
Är du förvånad över resultatet? Jag är inte det, och det var inte heller Barbara Fenesi som ansvarade för studien. Denna studie bekräftade hennes misstankar om att många barn med adhd kan bli hjälpta av att få ett ökat blodflöde till detta hjärnområde som annars brukar vara understimulerat hos människor med adhd. Hon påpekar även att adhd-medicin ger samma resultat men att om rörelsen ger samma effekt är kanske inte medicinen alltid nödvändig. Avslutningsvis påpekar Fenesi att samhället måste tänka mer öppet när de försöker förstå barn och vuxna med adhd, och det håller jag med om!
Texten fortsätter under annonsen.
ANNONS
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Vi är inte stöpta i samma form
I vår kultur anses det vara dåligt att inte kunna sitta stilla i flera timmar, men faktum är att klassrumssammanhang, jobbmöten och liknande är socialt konstruerade forum! Eftersom majoriteten av människor klarar av att sitta stilla förväntas alla människor klara av detsamma, men tyvärr är vi inte alla stöpta i samma form. Nyligen konstaterade ju Attention att elever med npf förblir utan stöd i skolan. Om framtida studier visar positiva resultat i klassrumskontext skulle rörelse i klassrummet kanske kunna vara en av stödåtgärderna som skulle möjliggöra vissa barn med adhd en bättre skolgång?
Finns olika former av adhd
När jag läste denna studie funderade jag på vilken typ av adhd deltagarna hade. Det finns ju tre typer av adhd: den hyperaktiva-impulsiva formen som yttrar sig som överaktivitet och impulsivitet, den ouppmärksamma formen som yttrar sig i koncentrationssvårigheter och uppmärksamhet och den kombinerade formen. Om jag får gissa hade majoriteten av deltagarna den kombinerade formen.
Blir inte hjälpt av rörelse
Jag har ju den ouppmärksamma formen av adhd, det som tidigare kallades för add, och jag blir inte hjälpt av rörelse. Om jag ska lära mig något krävs att jag sitter stilla och läser och absolut inte använder kroppen. Jag minns hur jobbigt det var för mig i skolan med vissa lärare som ville att vi skulle leka grupplekar, springa runt och använda kroppen för att lära oss bättre, men dessa aktiviteter tog så mycket energi av mig att de hämmade min inlärningsförmåga. Även om många med adhd behöver rörelse gäller det alltså inte alla. Det är inte omöjligt att min autism spelar in här!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Det är inte omöjligt att olika hypnotisörer jobbar på olika sätt så jag är inte säker på att det alltid…
Jag har velat prova hypnos för att se om jag skulle vara person som accepterar att släppa kontrollen som krävs!…
Ja! det känns forcerade!
Precis, det blir verkligen motsatt effekt! Det skulle inte förvåna mig om det i framtiden kom nya studier som visar…
Eller hur!! Märkligt!! Jag spänner mig nästan mer för jag känner att jag måste prestera och ”nu ska jag slappna…
De som gillar meditation brukar säga att det är en vanesak och att när man väl har vant sig vid…
Jag har också svårt att visualisera. Jag har testat hypnos vid två olika tillfällen helt oberoende av varandra och då…
Jag har också läst detta om psykos men jag har varit osäker på om det är vetenskapligt bekräftat att det…
Skönt att veta att jag inte är ensam! Det är lite märkligt att människor ofta förväntar sig att alla ska…
Jag tycker också det finns en motsättning att meditera för att bli lugn. Lite som att en försöker prestera för…
2 svar på ”Barn med adhd presterar bättre när de får röra på sig”
I artikeln som Paula länkar till finns en bild på en deltagare som sitter framför en bildskärm. Jag tycker det ser ut som de använt en DeskCycle2 i studien.
https://www.amazon.se/DeskCycle2-justerbar-minir%C3%B6vningscykel-uppfriskande-fitnessstation/dp/B07BWCXKC9
Mycket möjligt!