Masterstudenten Rachel Michaela Mettenbrink från University of Nebraska-Lincoln har i sin Master-uppsats undersökt om studenter inom datateknik får högre AQ-poäng än övriga befolkningen. Hon kom fram till att så verkar vara fallet! Det hon gjorde var att dela ut AQ-formuläret till studenter, be dem att fylla i det och därefter analyserade hon resultatet.
Inte samma som autism
I sammanhanget är det viktigt att hålla i minnet att denna undersökning har gjorts inom ramen för Masterstudier och är alltså inget ”riktigt” forskningsresultat. Mettenbrink är alltså ingen doktorand utan en vanlig student. Och självklart kan hon inte diagnostisera autism eftersom hon (troligen) saknar utbildning för det. Sedan är inte heller autistiska drag samma som autism, men jag tycker ändå att resultatet är intressant eftersom det stämmer överens med vår uppfattning om att datateknikstudier drar till sig personer med autistiska drag.
Människor är oförutsägbara
Det sägs att maskiner är mer förutsägbara än människor och att datateknik kräver ett systematiskt tänkande, och det senare är vanligt hos oss med autism. Människor är betydligt mer oförutsägbara än maskiner: Människor kan ändra sig och ljuga (även om jag många gånger varit med om att AI ”hallucinerat” och ”ljugit” :-)), människor har komplexa känslor och människor kan säga en sak men mena en annan. Människor använder mimik, gester och kroppsspråk och förväntar sig att vi autister ska kunna läsa av deras icke-verbala budskap. Och människor kan bli irriterade om någon avviker från normen och/eller ställer alltför detaljerade frågor alltför ofta. Med andra ord fungerar inte människor som maskiner vilket kan göra oss autister frustrerade.
Är intresserad av människor
Dock är det inte alla autister som intresserar sig för tekniska ämnen. Jag är betydligt mer intresserad av människor än maskiner och skulle aldrig någonsin få för mig att studera datateknik. Även om jag är intresserad av människor orkar jag oftast inte delta i olika sociala sammanhang och mår bra när jag är för mig själv, men när jag väl har ett jobb är jag intresserad av att hjälpa människor inom ramen för jobbet. Jag är också mycket intresserad av psykologi och hur människor fungerar rent allmänt. Därför har jag alltid valt sociala yrken: au pair, kassabiträde, barnskötare och nu autismföreläsare. Jag passar därmed inte in i den autistiska stereotypen.
Texten fortsätter under annonsen.
ANNONS
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Uppskattar sporadiska kontakter
Jobben som au pair, kassabiträde och barnskötare passade mig inte men det berodde inte på kontakten med barnen/kunderna utan på helt andra faktorer. Jag blev utmattad, är inte alls praktiskt lagd och har inte heller andra färdigheter som krävs! Därför skulle jag inte heller kunna jobba som undersköterska, personlig assistent eller boendestödjare även om jag skulle tycka att det är intressant att hjälpa andra människor. Visst, jag blir utmattad av det sociala, men jag har märkt att det sociala är mycket enkelt för mig i arbetslivet när jag har sporadisk kontakt med t.ex. kunder/åhörare på mina föreläsningar, och det är mycket enklare för mig än att umgås med kollegor. Ofta uppskattar jag alltså sporadiska möten betydligt mer än kontinuerliga kontakter.
Kan finnas skillnader
Om jag förstod det rätt kom Mettenbrink fram till att autistiska drag både var vanliga hos manliga och kvinnliga datateknikstudenter, men jag har ändå funderat på om det kan finnas en skillnad mellan kvinnliga och manliga autister vad gäller intresseområden. Kanske är autistiska kvinnor mer människo- och känsloorienterade än autistiska män? Kanske är det därför vi kvinnor med autism kamouflerar oftare än vad autistiska män gör? Jag har träffat flera autistiska kvinnor som arbetar som undersköterskor, socionomer och liknande yrken som går ut på att förstå och hjälpa andra människor. Självklart är alla autistiska män respektive kvinnor olika, men jag pratar om gruppnivå!
Är trött på myter om autism
Jag tycker att det är intressant att autistiska drag är vanligare hos datastudenter än hos den övriga befolkningen, men det är viktigt att komma ihåg att inte dra förhastade slutsatser om Mettenbrinks slutsats. Jag är trött på myter om att man inte kan ha autism om man är intresserad av psykologi och känslor för det kan man visst!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Oj då, jag förstår att det känns jobbigt och osäkert för dig. Jag förstår att det kan kännas jobbigt för…
Jag kan tänka mig att många läser på universitetet för att hitta ett jobb i framtiden. För dem räcker det…
Intressant, och jag tror att jag känner igen mig. Själv är jag också dålig för stunden på att komma på…
Verkligen!
Jag träffade henne idag. Men det är inte alls tal om att hitta nån ny samtalskontakt. Bara prat om att…
Ja tyvärr är det ju ofta så att jag ofta mår sämre just för att jag förlorar samtalskontakten. Men det…
Jag pluggar på kandidatnivå på universitet. Det är rent av smärtsamt att bry sig om något så mycket att en…
Jag är en man och mitt typ av specialintresse har sedan tonåren varit det sociala eller någon typ av beteendevetenskap.…
Mm. Jättebra med initiativ från Autism Sverige, LSS lagen är från år 1994 och har inte blivit något uppdaterad sedan…
Jag förstår att det är jobbigt för dig med ovisshet. Jag förstår att du gärna vill veta hur det blir…
2 svar på ”Autistiska drag vanliga hos datateknikstudenter”
Jag är en man och mitt typ av specialintresse har sedan tonåren varit det sociala eller någon typ av beteendevetenskap. Jag skulle vilja påstå att jag sannolikt är sämre på att förstå social mening i stunden, men därefter kan jag sitta ner och nöta på ett ”problem” och nå en abstrakt förståelse av en situation som går långt över det normala. Så utifrån en stadigvarande brist blir jag väldigt duktigt och något av en expert eller forskare på hur jag själv och andra fungerar socialt.
Det är komisk att samtidigt ha bristfälliga ”grundkunskaper” samtidigt som en har avancerade expertkunskap. Lite som att ha svårt med multiplikation men att älska komplicerade ekvationer och system (vad nu än matematiker håller på med).
Sen har jag väl någon typ av kreativitet där jag jonglera olika sociala funderingar och plötsligt kommer på idéer, men jag skulle också vilja säga att jag har någon typ av intuitiv förmåga ibland då jag får en slags bild av en person från en viss synvinkel från ett ansiktsuttryck, kroppsrörelse eller språkligt uttryck.
Det hela är väldigt motsägelsefullt och spännande eftersom jag har svårt att fånga att skapa ett överbyggnad narrativ som enkelt går att förklara!
Intressant, och jag tror att jag känner igen mig. Själv är jag också dålig för stunden på att komma på vad jag borde säga och göra i olika situationer, men när jag väl kommer hem och analyserar situationen tycker jag mig vara ganska duktig på att analysera mina egna känslor samt vad det egentligen som har hänt. Att vara dålig på att reagera ”rätt” i stunden påstås bero på bristande exekutiva förmågor.