Kategorier
Vardag med Asperger

Att vara uppmärksam på småsaker

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Många av oss med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har svårt för att hålla ordning. Speciellt vanligt är det bland oss med ADHD/ADD, samtidigt som personer som endast har Aspergers syndrom kan vara mer ordningsamma om man ska generalisera grovt. Dock har jag märkt att det kan vara väldigt olika och det finns alltid undantag.

Många människor utan diagnoser brukar enligt min erfarenhet inte tycka att det är speciellt svårt att hålla ordning. ”Det är bara att se till att plocka upp i lägenheten några gånger om dagen så hinner det aldrig bli sådär jättestökigt”, får jag ibland höra. Men så enkelt är det inte riktigt för mig. Vissa dagar behöver jag vila helt och hållet, vilket innebär att jag låter bli att diska, tillåter mig själv att kasta kläder på golvet utan att hänga upp dem och så vidare. Om jag skulle tvinga mig själv att göra småsaker varenda dag, skulle jag inte ha tillräckligt mycket tid för återhämtning, och då skulle jag inte längre orka föreläsa.

För att plocka upp saker från golvet, räcker det inte att jag böjer mig ner och plockar upp. Nej, det krävs också att jag medvetet kommanderar min hjärna att vara uppmärksam och kolla om det faktiskt finns saker på golvet som jag borde plocka upp. På grund av all stress som jag utsätts i vardagen är min hjärna dessutom ofta i ett viloläge och då registrerar den ofta inte heller allt vad den ser. Till skillnad från många andra med Aspergers syndrom registerar jag inte alla smådetaljer, och jag blir aldrig stressad om det finns mycket saker framme. Tvärtom lägger min hjärna oftast inte ens märke till om det är stökigt eller inte.

Ibland när jag öppnar kylskåpet, ser mina ögon att det finns gammal mat där som borde slängas, men mekansiskt seende räcker inte: min hjärna måste även registrera vad den ser och koppla att jag faktiskt måste slänga maten. Och för att registrera det, krävs det att jag medvetet kommer ur detta viloläge och kommanderar min hjärna att registrera vad den ser. Det tar energi, precis på samma sätt som det förmodligen tar energi för de flesta människor att tvinga sig själva att vara uppmärksamma på detaljer man vanligtvis inte uppmärksammar.

Att jag inte orkar lägga energi på sådana här saker är en av anledningarna till att det kan bli riktigt stökigt hos mig emellanåt.

20140917_152809

27 svar på ”Att vara uppmärksam på småsaker”

Jeg har det på begge måter. Når det står en detalj og forstyrrer i rommet, som en kaffekopp, må jeg velte den for å oppleve ballanse. Dette er uforståelig for de rundt meg.

Samtidig, er jeg alt for sliten på kvelden til å plukke opp klærne jeg tar av meg. De havner på gulvet. Og det kan fort blir fryktelig rotete. Men da er det mitt rot og ikke noen som har plassert en kopp i bildet. Jeg kan leve i det rotet.

Jag har även hört andra människor berätta att de gör skillnad på sitt eget och någon annans stök. För mig är det ingen skillnad, jag gör med andra ord ingen skillnad på en kaffekopp som någon annan placerat i rummet och mina kläder som ligger omkring. Däremot vill jag helst inte att mina gäster gör det alltför stökigt hos mig utan att städa upp för då blir det ännu mer för mig att plocka upp!

Svara

Undrar om det kan vara ADD,n som gör att det blir så där,liknar min son,s rum faktiskt.Add gör väl att man kan bli seg och väldigt trött.Mitt kylskåp kan ju innehålla diverse fosilrester från typ grönsaker och frukt som blivit bortglömda..jag har faktiskt kvar helt torkade grönsaker och frukt som är stenhårda nu och jag har tänkt spreja dom med någon färg och göra ett konstverk av dom

Jag har Aspergers syndrom och ADD och jag har också de här problemet med att hålla ordning. Härom dagen när jag städade så ”hittade” jag en bukett rosor som jag fått för flera månader sedan och tänkte att torkade rosor också är ganska vackra att titta på. Jag undrar om det var en människa med ADD som kom på att om man låter bli att vattna rosor så kan man ha dem som prydnader istället. Rosorna åkte dock i papperskorgen. Jag orkar inte ha torkade blommor som stör torkade rosblad omkring sig så fort man stöter till dem. Jag orkar nämligen inte plocka upp om några blad trillar av och då är det bättre utan.

Jag var tvungen att le lite för jag känner igen mig! Jag har också vid några tillfällen ”hittat” blommor hos mig som är några månader gamla. Jag tänkte inte ens på att man skulle kunna använda dem som prydnander, och jag skulle inte göra det av samma anledning som du. Jag har precis som du alltid kastat gamla blommor i papperskorgen.

Svara

Jag tror att min oordningsamhet beror på både Asperger och ADD. Att man har en dålig automatiseringsförmåga och behöver göra praktiska saker medvetet har ofta med Aspergers syndrom att göra. Och att man inte har något ordningssinne i allmänhet och att man är ouppmärksam är väldigt typiskt för ADHD/ADD. Jag har alla de problemen, vilket gör att det lätt blir stökigt hos mig.

Kan tänka mig att det skulle bli fin konst av torkade grönsaker och frukt om du orkar göra det! Jag tänkte inte ens på att man kunde göra så.

Svara

Det kan kanske kallas Aspie Art när det blir klart då om något år…grönsakerna har jag ju haft i ca 2 år…det tar tid att vara kreativ ibland

hehe låter som här ja ^^ det är fördel ibland beroende på att vara så bra på detaljseende och ha ett välutvecklat minne för små saker smådetaljer som andra inte ser märker eller tänker på beroende på vad det har nog att göra med att man är ärlig person och inte klarar av att ljuga men om något sägs eller görs som känns fel så reagerar man inombords och kommer ihåg det och påpekar det med för en person som inte har Aspergers är det nog mera en inövad sak men för en Asperson är det så att säga medfött det är en sak som tyvärr är en fördel för mig då jag vet att jag har rätt men i gengälld har jag fått ge upp offra mycket och slåss för att hävda mig emot personer som tror sig veta så bra och skyller över allt på mig pga handikappet eller fel tjejer som tror dom kan hantera mig som leksak för att tilfredsställa sina egna impulsiva behov och nycker samt bara söka uppmärksamhet och bekräftelse och använder en sak som maktmedel emot mig och sen som vapen dvs dom vänder på det hela känner sig plösligt äcklade kränkt helt utan förvarning för själva har dom aldrig gjort fel sagt fel eller så och samma sak är det med att ljuga för mig det är småsaker smådetaljer jag ser märker av som skvallrar för mig hur det egentligen ligger till med saker och ting eller att man beter sig grinigt elakt och surt emot mig …men min Aspergers är också min absolut största styrka och tillgång och jag har lärt mig att aldrig ljuga hålla mig till sanningen göra rätt för mig och kämpa även om jag vill försvinna ibland

Vad tråkigt att du råkat ut för sådana människor! 🙁 Men bra att du lärt dig att använda din Aspergers syndrom som en styrka. Det har jag också gjort 🙂 Jag brukar säga att Aspergers syndrom är min allra största tillgång och allra största svårighet.

Svara

mmm men det är lågt använda sig utav en sak att leka runt med locka med och sen använda som vapen emot någon annan .. tyvärr så finns det sånna personer och sen anmäler dom när det blir för mycket för dom inte är tillräckligt ärliga eller seriösa att göra rätt för sig stå för sin dynga förklara sig du behöver inte ha Aspergers eller så för att ha problem gällande relationer kärlek och sex vara nervös otrygg rädd osäker och vilja ha snabba svar och veta avsikter tidigt utan det är efter att har man blivit sårad utnyttjad lekt med behandlad som skit bara ger inget får så jaa … det säger sig själv där då ju och en del saker eller händelser som inträffar är inte enbart den person med As fel och som man säger det är aldrig en persons fel att två träter men jag kan iallafall vara vuxen nog att stå för mig mitt göra rätt för mig osv och då är jag ändå bara 30 och har redan en väldigt klar grundlig erfarenhet och är långt mer öppet förnuftigt eftertänksamt klok än man kan tro om mig .. även om jag ser ut som ett slokörat litet bortkommet troll jag kanske inte är snygg eller söt men jag har ett hjärta och jag har känslor också en saknad längtan en lust men det är ingenting att leka med för någon annan som saknar empati och samvete och som beter sig som en omogen falsk opålitlig barnrumpa

Jag tror att människor har olika förväntningar när de börjar dejta. Vissa vill ha något seriöst medan andra söker något oseriöst och tar inte dejtandet på stort allvar. När man råkar ut för en person som inte söker samma sak som man själv gör, kan man bli sårad. Jag tror att många varit med om det och inte bara vi som har Aspergers syndrom.

Svara

jo precis så äre tråkigt nog för mig handlar det här om tjejer som redan har partner men jag antar att dom inte är nöjda ändå för deras partner kanske inte uppfyller dom förväntningarna man har som sista tjejen som dessutom har barn också man kan inte få allt man vill ha i ett förhållande .. nej stämmer men då ska man inte söka det hos någon annan heller på ett oseriöst osäkert sätt med lögner svek lova saker och ting hit och dit hur som helst och bryter löften och sen skyller på den som har handikappet och svänger över hela situationen i mitt fall hände det med en tjej för flera år sen sen en till nu mellan dom är det 4 andra som varit elaka oseriösa emot mig bara tagit inget gett ställt krav satt upp regler som enbart känns som det är till för mig -.- 🙁 men det är visst ok att vara snäll emot andra killar ställa upp för dom osv med och ja man kan bli sårad väldigt sårad som jag skrev du behöver inte ha Aspergers för att vara i en sån här situation alls något jag förstått nu på senare tid är att det här handla rom tjejer som nog själva är väldigt otrygga osäkra på sig själva sina förhållanden partners och vill ha något mer som inte deras partner kan ge mera passion glöd romantik erotik och söker då uppmärksamhet och bekräftelse hos andra

som några kompisar jag har tycker och som håller med mig .. har man partner ska man se till att få det man vill ha utav denne om man inte får det och man har glidit isär och den romantiska passionerade erotiska glöden försvunnit … ja då ska man nog fundera över sitt förhållande om det är ett bra stabilt trygg förhållande man har men rätt person som kan ge en det man söker eller inte istället för att springa runt till andra och sen medvetet ljuga om att man inte gör så och gör andra besvikna och ledsna genom att såra dom med vilseledda lockelser lögner svek undanflykter och dåliga ursäkter och tiden bara går …

ja precis men det har typ inte dom här tjejerna fattat riktigt och dom är själva rätt så impulsiva med med att vara snabb lova lite för mycket lite fel grejer och sen säga jag behöver betänkte tid då har dom också själva lovat säga till och om dom ändrar sig .. och när tiden bara går .. klart jag ligger på frågar då får jag bara bortförklaringar undanflykter dåliga ursäkter som kuratorn sa en tjej som säger ”jag måste tänka på saken” är inget för dig mathias du har redan erfarat allt för ofta hur det slutar eller hur ? ja sa jag precis och då borde du hitta en strategi för att undvika sånna tjejer som bara tar av dig och inget ger särskilt när dom använder sex emot dig som maktmedel och vapen ..

Nu är jag inte diagnoserad med något men jag är ytterst pedant lik Sheldon Cooper när det handlar om ordning och reda. Jag mår dåligt om det är stökigt hemma hos mig. Men liksom dig så tycker jag det är jobbigt att städa och hålla reda på saker allt på en gång så jag har utvecklat ett system åt mig själv för att just hålla ordning på hemmet utan att trötta ut mig alltför mycket. Jag tar ”en sak i taget” systemet. Har jag exempelvis diskat eller tvättat och det har torkat klart så plockar jag bort en sak för varje gång jag går förbi köket/tvättrummet. Såsom tallrikar första rundan, andra rundan blir det glas och sista bestick. Med tvätt tar jag strumpor, andra rundan t-shirts, tredje handdukar osv. Jag undrar om denna teknik skulle funka för dig också?
Detta system fungerar fint för andra saker i hemmet för mig. Det tar lite längre tid dock än om man skulle göra allt på en gång, men trött blir jag då inte. 🙂

Såsom tallrikar första rundan, andra rundan blir det glas och sista bestick. Med tvätt tar jag strumpor, andra rundan t-shirts, tredje handdukar osv. Jag undrar om denna teknik skulle funka för dig också?

Jag kan inte svara för Paula så klart men jag har liksom Paula Aspergers syndrom och ADHD och för mig skulle den metoden aldrig fungera. Det är allt eller inget som gäller för mig. Jag har svårt att sätta igång med saker och om jag skulle ha som strategi att ta en sak i taget så hade jag gjort den första men ingen efter det. Eftersom igångsättandet är så ansträngande så gör jag hellre allt på en gång än att jag måste starta om på nytt varje gång jag går ut i köket/tvättrummet. Jag tror det är ganska vanligt vid Aspergers syndrom och ADHD. Jag tror det gör till att vi ofta engagerar oss åt en sak i taget och föredrar att göra klart saker istället för att behöva plocka upp tråden på nytt igen vid ett annat tillfälle.

Vad bra att du hittat ett system som fungerar för dig! Då kan du alltid ha det fint hemma hos dig 🙂

Tyvärr fungerar inte den metoden för mig, och det beror på att min hjärna måste vila helt och hållet vissa dagar. Bara för att jag tvingar mig själv att plocka upp posten från hallgolvet tar mental energi för mig, och därför måste jag låta mig ha dagar då jag inte gör någonting, inte ens går ut och kastar sopor. Och liksom Mats har jag också igångsättningssvårigheter, och därför föredrar jag att diska när det samlats tillräckligt mycket disk i köket. På det sättet behöver jag inte komma igång med nya saker hela tiden.

Men konstigt nog så fungerade den metoden för mig tidigare för vissa uppgifter, som t ex när jag skulle packa upp min resväska när jag hade varit ute och rest. Då packade jag upp väskan lite åt gången, och efter ca 1 vecka var jag klar. Anledningen till att metoden fungerade var förmodligen det faktum att jag inte behövde packa upp resväskor speciellt ofta, och då visste jag om att jag skulle kunna vila långt efteråt. Att diska är däremot någonting jag behöver göra oftare.

Nuförtiden fungerar den metoden inte för mig längre när jag ska packa upp resväskor, vilket beror på att jag är ute och föreläser på andra orter jämt. Så nuförtiden kastar jag ofta innehållet på resväskan på golvet när jag kommer hem. Vilken tur att jag bor i en 3:a, då kan jag göra det i det extra sovrummet och stänga dörren 🙂

Svara

Jag kan inte städa för min egen skull. Inget som tillhör städ faktiskt. Jag har tex så stökigt i mitt sovrum så att jag sover i soffan sen flera månader tillbaka. Folk säjer att man ska diska varje dag så blir det inte ett helt berg. Men jag anser inte att en tallrik och ett glas och bestick är tillräckligt för att jag ska se det som disk. Jag har marsvin så det ligger hö och spån i hela lägenheten. Visst jag sopar väl upp det emellanåt men bara emellanåt. Jag kan också hitta saker som jag glömt bort att jag hade. Jag får iof ångest när det är för stökigt hemma men inte ens det hjälper för att jag ska ta tag i saken, det paralyserar mej istället. Nu hjälper mitt boendestöd mej med den biten så nu har det blivit bättre. Jag har asperger och add.

Folk säjer att man ska diska varje dag så blir det inte ett helt berg. Men jag anser inte att en tallrik och ett glas och bestick är tillräckligt för att jag ska se det som disk.

Jag håller med de som säger att om man diskar varje dag så blir det aldrig något diskberg. Det är logiskt. Men ändå så gör jag det inte. Jag tror det beror på att jag har igångsättningssvårigheter. Det tar för mycket mental energi att påbörja disken att jag inte gör det. Jag kommer inte över den mentala tröskel som krävs för att gå från tanke til handling. Det är så jag tror det fungerar för mig iaf.

Jag får iof ångest när det är för stökigt hemma men inte ens det hjälper för att jag ska ta tag i saken, det paralyserar mej istället.

Jag skjuter upp vardagsstädningen om och om igen eftersom jag tycker ”att det inte är värt att städa så ofta”. Till slut har jag skjutit upp städningen så många gånger och det har blivit så stökigt att städningen blir en övermäktig uppgift. Det slutar ofta med att jag blir paralyserad och ”deprimerad” av situationen utan att för den skull göra någonting åt den.

För mig är städningen alltid en övermäktig uppgift, oavstt om jag skjutit upp det eller inte. Men klart det är ännu svårare att göra det när det samlats alltför mycket grejer. Men å andra sidan orkar jag inte heller småstäda varje dag.

Jag kan också bli deprimerad om jag vet att jag har en tråkig uppgift framför mig. Men å andra sidan blir jag inte speciellt deprimerad om jag har det stökigt hemma, jag lägger nog inte märke till det lika mycket som många andra gör. Men visst kan jag bli lite frustrerad om jag inte hittar mina saker.

Svara

Vad bra att du har en boendestödjare som hjälper dig att hålla lite ordning! Jag skulle också kunna ha det som du om mina boendestödjare inte hjälpte mig. Min mamma kan inte alls förstå hur det kan bli stökigt, men jag antar att det är lätt för henne att städa och att hon inte behöver anstränga sig. Vissa människor kan troligen bara städa lite ”i förbifarten” utan att ens märka att de städar, och det suger inte lika mycket energi från dem.

Svara

Ja, forskarna har hittat ett ämne i broccoli som sägs ”bota” autism. Tidigare skrev jag ett inlägg om det:

http://blogg.aspiration.nu/sulforafan-i-broccoli-lindrar-symtomen-vid-autism/

Har det fungerat för din dotter att äta broccoli? Blir hennes svårigheter bättre eller tror de det bara på boendet? Själv åt jag förut mycket broccoli varje dag i ca 5 års tid, och nuförtiden äter jag fortfarande broccoli fast inte varje dag. Jag kan säga att jag fungerar mycket bättre när jag äter frukt och grönt och undviker gluten, jag märker en stor skillnad! Men jag har fortfarande lika mycket Aspergers syndrom som förut. När jag äter onyttigt, är jag en Aspergare som mår dåligt. Nu är jag däremot en Aspergare som mår bra.

Svara

Städar bland annat! Och ringer även telefonsamtal, hjälper mig att betala räkningar osv. Saker som man ”ska” göra hemma helt enkelt. Det kan vara lite olika vad jag behöver hjälp med varje vecka. Ibland ser de att någonting verkligen behöver göras, och då tar vi tag i det.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *