Kategorier
Paulas blogg

Att starta en blogg om asperger eller autism

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Jag har fått en fråga om vad man bör tänka på när man startar en blogg om Aspergers syndrom och autism. Jag är nog fel person att fråga eftersom jag inte ens vet hur man startar en blogg. Den här bloggen startades under tiden jag var anställd på Ågesta Folkhögskola och det var skolans personal som skapade och designade bloggen. Det enda jag vet är hur man skriver blogginlägg och svarar på bloggkommentarer men det tekniska har jag ingen koll på.

Med detta sagt har jag genom åren insett att det inte finns några regler gällande bloggars innehåll. Innan den här bloggen startades, berättade jag för andra människor om mina planer att starta en blogg enbart i syfte att informera om Aspergers syndrom och autism. Då fick jag höra från många håll att det var en dålig idé att enbart blogga om asperger. Läsarna skulle även vilja ha tips om smink, mode, inredning och så vidare och se mycket foton på mig i vardagen när jag äter, tränar eller träffar vänner, fick jag höra. Visst kunde jag skriva blogginlägg om asperger om jag skulle blanda inläggen med många andra typer av blogginlägg.

Men jag kände att den typen av blogg inte skulle passa mig. Visst, jag tycker om att sminka mig och jag har mina favoritmärken, men jag tycker att smink är ett fruktansvärt ointressant samtalsämne. Jag hade inte kunnat ägna mig helhjärtat åt bloggen om jag hade känt mig tvungen att fota mig själv i vardagen ständigt och jämt och tipsa om olika sminkmärken. Jag ville inte heller skriva bloggen i form en dagbok där bloggläsarna skulle få ta del av varenda händelse i min vardag. Därför bestämde jag mig för att starta en helt annan typ av blogg där jag enbart skulle ge tips och råd gällande Aspergers syndrom, berätta hur det var att få en diagnos och leva med diagnosen. Det fick bära eller brista.

Till min förvåning började bloggen dra till sig besökare och trenden har bara fortsatt. Under de senaste 7 dagarna hade min blogg närmare 3000 besökare en dag, runt 2000 besökare vissa andra dagar och runt 1000 besökare resten av dagarna. Jag har också börjat misstänka att min läsarskara har en betydligt högre genomsnittsålder än många andra bloggar. Jag har till och med träffat flera personer som är mor- och farföräldrar till autistiska barn och som läser min blogg regelbundet trots att de aldrig besöker bloggar. Med detta sagt finns det även många 20-åringar som läser min blogg, men jag tror ändå att den här typen av blogg drar till sig en äldre läsarskara eftersom jag inte skriver om utseende och mode. De ungdomar som söker mode- och sminktips söker sig troligen till andra typer av bloggar.

Så mitt tips är att starta den typen av blogg du brinner för! Skulle du ha en helt annan stil än många andra bloggare så kan det vara just det som gör bloggen populär. Visst, du kanske får en helt annan typ av läsarskara men din läsarskara kommer förmodligen bestå av människor som verkligen är intresserad av att läsa om det du bloggar om! I mitt fall om Aspergers syndrom och autism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *