Kategorier
Paulas blogg

Att lyssna på sin magkänsla

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Det sägs ibland att många barn med Aspergers syndrom saknar sunt förnuft för de kan ha svårt att lyssna på sin intuition. Och att de kan vara socialt naiva och lättlurade eftersom de till skillnad från andra barn saknar en magkänsla som säger att någonting är fel.

Till skillnad från vad många tror så hade jag som barn oftast en magkänsla som sa till mig om någonting var fel. Men anledningen till att jag ändå var naiv och lättlurad var att jag struntade i att lyssna på magkänslan. Eftersom jag inte kunde sätta ord på varför någon situation eller person kändes fel och någon kanske övertygade mig om att det inte var något konstigt i situationen, tyckte jag ofta att förklaringen lät logisk.

Mina mobbare kunde ibland vara ironiska och kalla mig för den coolaste tjejen i skolan. Jag undrade varför de ändrade på sina ansiktsuttryck och röstläge när de sa så, men eftersom de övertygade mig om att de verkligen menade det de sa, intalade jag mig själv att de sa sanningen. Deras förklaring lät ju logisk, och min logik sa till mig att det skulle vara osannolikt att de skullle ljuga. Ändå hade jag en konstig känsla i kroppen men eftersom jag inte kunde sätta ord på vad felet var, kom jag fram till slutsatsen att jag kände fel och att det inte var något konstigt i deras beteende,

Ju äldre jag blev, desto mer ignorerade jag min magkänsla. En anledning till att jag ignorerade mina egna känslor var att mamma hade hela tiden uppmuntrat mig att umgås med andra barn och leka med dem även om jag helst hade velat vara ensam. Eftersom jag alltid fick beröm när jag gjorde saker jag inte ville göra, lärde jag mig att det inte är så viktigt vad jag själv kände och tycker och vad min magkänsla sa, det viktigaste var att mamma var nöjd. Därför började jag umgås med människor jag inte ville umgås med och struntade i hur jag kände innerst inne.

Nuförtiden är jag bra på att undvika människor som är dåliga för mig. Andra människor tror att jag utvecklat en magkänsla först nu, men jag har haft en magkänsla hela tiden. Det är bara först nu jag börjat lyssna på den och ignorera andra människors åsikter.

7 svar på ”Att lyssna på sin magkänsla”

Oj, du är så klok Paula! Jag skulle vilja veta HUR det kommer sig att du har en sådan självinsikt och VAD fick dig att förstå ditt funktionshinder så bra? KAN du förklara det?

Jag har ytterligare en fråga, tror du att en person med asperger kan förneka sin diagnos och sina svårigheter, trots att de är väldigt tydliga, för att blidka någon i hens omgivning som inte kan acceptera att någon har ett avvikande beteende i från det som ska vara en norm?

Vänliga hälsningar

Tack, vad roligt att höra att du gillar det jag skriver! 🙂

Det är faktiskt många som har frågat mig hur det kommer sig att jag har självinsikt. Jag tror att det handlar om att jag är intresserad av att analysera och att försöka förstå hur andra människor tänker. Jag tror inte att jag skulle kunna tvinga mig själv att bli intresserad av det om jag inte var det naturligt. Sen så hade jag det jättejobbigt innan jag fick min diagnos, och jag tror att det var viktigt för mig att försöka förstå varför just jag hade det så jobbigt och vad det är som gör att jag är annorlunda än andra människor.

Jag tror absolut att en person med asperger kan förneka sin diagnos och sina svårigheter. Vissa förstår inte ens att de har svårigheter, andra förstår det men de kanske tycker att det är ett känsligt ämne och förnekar därför sin diagnos. Men för mig har diagnosen aldrig varit ett känsligt ämne så jag har aldrig haft svårt att acceptera att jag har en diagnos.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *