Kategorier
Socialt samspel och autism

Att ljuga för säkerhets skull

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Tidigare har jag skrivit här och här om hur vi som har Aspergers syndrom och autism kan ha svårt för vita lögner. Eftersom jag absolut inte vill såra andr genom att t ex säga till blinddejter att deras utseende inte attraherar mig (vilket jag råkat göra ) trippar jag på tårna när jag pratar med andra människor. Ibland har jag varit i situationer då jag varit osäker på om det varit okej säga den osminkade sanningen, om jag borde hitta på en vit lögn eller göra något mitt emellan. I sådana situationer har jag behövt chansa.

Samma budskap kan sägas på olika sätt

Ibland har jag chansat fel och varit rak vid fel tillfälle. Ibland har några män som jag varit bekant med frågat mig om jag vill gå hem till dem och ta en fika, och jag har svarat rakt ut att jag inte vill det eftersom det är farligt för kvinnor med tanke på alla våldtäkter som sker och jag inte litar på dem ännu. Jag har inte sagt detta för att såra men männen har ofta blivit mycket sårade ändå. Det måste självklart inte vara fel att säga så, men mina vänner har kommenterat att jag borde säga samma budskap på ett mindre brutalt sätt och inte säga rakt ut att det är just de jag inte litar på. Säger man samma budskap på ett mindre direkt sätt kan det bli mycket mindre sårande! 

Kände mig osäker

Ibland har jag däremot hittat på en vit lögn i en situation då det enligt de oskrivna reglerna hade varit okej att tala sanning. Vid ett tillfälle fick jag panik när en gravid väninna frågade mig om det syntes att hennes mage hade växt. Jag visste ju att man inte fick säga till kvinnor att de har stora magar, men gällde denna regel även gravida kvinnor? För att vara på den säkra sidan drog jag en vit lögn och svarade: ”nej, det har den inte alls”.

Väninnan blev förvånad 

”Oj, har den inte det?”, frågade väninnan förvånat. ”Nej, jag tycker att din mage är lika liten som förut”, ljög jag. Jag ville ju inte riskera att såra henne, tänk om hon skulle bli ledsen om hon fick veta att jag tyckte att hennes mage var stor? Kvinnor ville ju oftast höra att de hade små, vältränade magar, och enligt min logik borde inte gravida kvinnor utgöra ett undantag.

Ljuger för säkerhets skull 

Efteråt fick jag veta att jag hade gjort fel. Tydligen skulle man säga till gravida kvinnor att de hade stora magar. Men när man lever med autism har man ofta svårt för de oskrivna reglerna. Därför måste jag ibland chansa och gissa vad som är rätt sak att säga, och ibland gissar jag fel. Kvinnor kan ju bli väldigt sårade om man kommenterar att de har stora magar och därför vill jag absolut inte riskera något! 

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

25 svar på ”Att ljuga för säkerhets skull”

Jeg har vent meg til at jeg sier sannheten. Jeg får så vondt inni meg når jeg lyver. Tåler de ikke sannheten, får de heller hate meg. Jeg synes det er tryggere enn løgnene, desverre. Jeg har løyet så mye og det er ikke bra for meg. Jeg vipper av pinnen om fok endrer detaljer. Jeg er den første som ser om noen har klippet håret. Har du klippet håret! sier jeg høyt. Før jeg rekker å se om det var fint. Etterpå kan jeg legge det til, men første reaksjon er har du klippet håret.

Jag förstår dig! Det tar ju energi att komma på vita lögner. Men eftersom man tydligen kan såra andra väldigt mycket genom att säga att jag inte tycker att de är fysiskt attraktiva, hittar jag hellre på smålögner eller inte svarar på frågan än säger rakt ut vad jag tycker. Men jag försöker undvika sådana situationer och umgås helst med människor som uppskattar rakhet.

Svara

en sak som kan vara svår för oss med Aspergers ja att veta hur och när man ska eller kan och att det är ok dra EN VIT LÖGN som du säger man vill inte göra en annan ledsen eller såra någon därför kräver det här som du beskriver också en ordentlig tankeställare också 🙂 och det kan bli jobbigt som du nog minns utav det jag har skrivit förut i din blogg om kommunikation ärlighet seriöst göra rätt för sig hålla sig till sanningen … samma sak gäller här också tycker jag att drar man en vit lögn då ligger det på en själv att komma upp med förklaringar hur man själv tänkte där och sen så har det också att göra med situationen … i det där du skriver ”flka ,risk för våldtäkt” där har jag förståelse och det ser inte jag som en vitlögn utan det är rakt på sak så där är inte en lögn eller vitlögn överhuvudtaget men för oss med As kan det vara svårt att veta och avgöra sånt här och det är också helt olika ifrån person till person med As att kunna lära sig sånt här också och förstå det med det handlar om att kunna tänka efter öppet klokt förnuftigt konsekvensmässigt djupare mera sannolikt rakt på sak som ett barn man är rakt på och springer igenom dom inlindade lögnerna bortförklaringarna som är som ett tjockt täcke runt om som hindrar en att komma fram

Ja, när jag sa att jag inte ville följa med till halvbekanta, var det ingen vit lögn utan det var sanningen. Men tydligen var jag alldeles för rak eftersom de flesta tar illa upp av att få höra att någon inte litar på dem. Själv skulle jag däremot förstå om någon som inte hörde till min närmaste bekantskapskrets inte litade på mig. Jag skulle absolut inte ta upp men människor tänker väldigt olika i sådana här frågor 🙂

Svara

ja precis så är det ja så sant så måste erkänna det hade varit skoj träffa dig igen .. du har så mycket att berätta lära ut och förklara mer och mer lär jag mig förstår jag om mig själv om Aspergers

Hoppas vi gör det igen! Vem vet, jag kanske kommer att föreläsa någon annan gång i Västerås. Och sen tycker jag att du ska fundera på att söka till Ågesta i framtiden som vi pratade om, du skulle verkligen passa som en föreläsare 🙂

Svara

ok mjoo jag funderar på det 🙂 haha eller om jag be rom en date kl 4 prick 😛 .. jag LOVAR att inte komma 1 min för sent så du får panik 😉 tack jag brukar faktist vara duktig trots till min Aspergers att kunna prata och jag kan också använda mig utav min humor också (Y)

Ja, jag märkte att du hade humor och hade lätt för att prata när vi träffades i Västerås 🙂

Haha, vet inte om du menar allvar med träffen men någon gång kanske! 🙂 Men just nu har jag mycket föreläsningar, och måste vila upp mig innan jag ska till Kuwait.

haha mjoo och det är väl också en fördel för mig om jag ska kunna vara en bra föreläsare också ^^ dvs lätt för att prata och ha humorn med mig (Y) hehe njaa inte riktigt än visst skulle vara kul få träffa dig ja en date men du har antagligen mycket på G och fullt upp förstår jag och jag har en del saker att klara av också … ibland önskar man saker och ting var så mycket enklare som det låter som så många säger .. tyvärr så stämmer verkligheten inte alltid överens med vad som sägs … fördomar okunskap utanförskap .. finns hur mycket som helst … eller/och att bli pikad för små saker som är jobbiga svåra som gör ont som är svåra att hantera avskyr sånt ändå fast jag förklarat berättat hur vad varför och ändå blir det .. känns som att jag ska lyssna på andra andra kan läxa upp mig … men man kan aldrig se förstå höra lyssna på mig … kul kul ..*NOT!* *plockar fram en liten moomi peikko och tröstar mig själv*

Ja, det är tråkigt att det finns mycket okunskap ute i samhället. Men på fritiden kan man välja vilka man vill umgås med som tur är, och de som jag har valt som vänner är alla förstående 🙂

är ju bra det ^^ har väl ett fåtal bra vänner som förstår mig hur jag tänker tolkar och resonerar vad som är jobbigt och svårt idag med för mig och vad det beror på som sagt .. i mitt fall har det att göra med att fel tjejer varit så elaka emot mig falska opålitliga ljugit sviktit utnyttjat mm ..att ligga på mig föreläsa om att inte vara så frustrerad obehärskad .. kul när man bara får höra saker som gör det svårare för en att hantera känslorna och bli uppläxad att bara för jag är annorlunda ska göra som så många andra säger resonera tänka som dom ungefär som att säga till en jätte fet överviktig person att pika denne för dennes storlek och vikt tjata på att den ska gå ner i vikt klappa den på magen .. och även om den personen försöker och anstränger sig och har svårt komma någon vart känns rätt så oacceptabelt respektlöst och nedlåtande emot en sån person när man inte tänker efter och förstår VART problemet sitter egentligen och VAD för hjälps som krävs heller .. synd också att psykvården inte är så pass effektiv som den borde vara många i dagens samhälle skulle må bättre om man fick snabbare bättre hjälp mindre köer och vänte tid och slippa leva ett liv i skymundan skämmas och käka massa medicin …

jag förstår att psykvården idag får väldigt enorm kritik och att många inte riktigt litar på psykologer osv .. nu är jag ingen så person men ja det tar emot ibland och känns meningslöst .. man vet inte vart man ska vända sig eller vem man ska prata med fråga om hjälp för man är rädd att det blir fel missförstånd skrämmer iväg en tjej eller så jag kan ju inte precis banga min sköterska heller ……………..

Ja, psykvården är tyvärr inte speciellt bra idag. Det saknas både resurser och kunskap. Jag har däremot mycket bra erfarenheter av habiliteringen, men tyvärr ger de ingen terapi och de har inga läkare.

Jag funderar ibland på hur människor som har Aspergers syndrom och som bor i länder som Kuwait, Sydafrika, Brasilien mm har det. Vad gör en kuwaitier med Asperger syndrom på dagarna? Har de daglig sysselsättning på ett oljeraffinaderi?

Det var en bra fråga! Kuwaitier är rätt så rika om jag förstått det rätt, och jag vet inte ens om människor där ens behöver jobba. Daglig verksamhet finns knappast. Men nu gissar jag bara, jag har ingen aning! 🙂

När jag bodde i Algeriet, frågade människor mig där om våra liv verkligen är så innehållslösa i Sverige att människor blir deprimerade om de blir arbetslösa. När jag svarade dem att det stämmer att många arbetslösa svenskar lider av depressioner, frågade de mig om de har ett hem och åtminstone lite pengar till mat. ”Ja, det har många”, svarade jag. ”Men varför ågnar de inte sitt liv åt sina intressen istället och umgås med sina familjer och njuter av att deras familjemedlemmar inte blivit dödade av terrorister?”, undrade de. Nu vet jag inte hur människor resonerar i Kuwait och hur nära kuwaitier brukar stå sina familjer, men det är möjligt att mentaliteten är likadan där.

Intressant att läsa detta inlägg och se hur olika det kan vara. 🙂

Själv är jag så rädd att såra andra människor att jag alltid försöker vara så finkänslig som möjligt. Detta gör att det blir en del vita lögner eller diplomatiska svar, oftast för att jag inte känner av huruvida jag kan vara ärlig mot den här personen eller inte. Även om jag tidigare kunnat vara ärlig mot personen kan jag bli osäker, för hur vet jag att jag kan vara ärlig i just den här situationen? Sådant är svårt, tycker jag.

Jag förstår vad du menar! När jag pratade med min gravida väninna, drog jag ju också en vit lögn för säkerhets skull för jag ville absolut inte riskera att såra henne. Men det är så svårt för mig att bedöma i vilka frågor jag får säga sanningen. Om en väninna till mig t ex suckar och säger att hon ser hemsk ut eftersom hon gått upp i vikt, antar jag att jag inte borde svara: ”jag håller med dig”. Jag önskar att människor inte var känsliga utan man kunde svara på frågor rakt ut, men tyvärr fungerar det inte så.

Svara

Ja, ibland är det svårt att veta vad man ska säga. När jag blir osäker brukar jag försöka se saken ur den andra personens perspektiv och utefter det försöka komma på något passande att säga. Jag har bra koll på vad som är socialt acceptabelt, men urusel koll på vad folk förväntar sig, vilket gör att det ibland blir rätt men ändå fel.

Jag tillhör den grupp människor som väldigt lätt blir sårade så om jag t.ex. frågade någon ”Tycker du att jag är snygg?” och denne svarade ”nej” så skulle jag bli väldigt ledsen. Samtidigt skulle jag aldrig ställa den frågan eftersom jag personligen inte tycker att det är någon vits med att ställa en fråga om jag ändå inte vill ha ett ärligt svar. Därför ställer jag bara frågor när jag vill ha ett ärligt svar.

Jag fungerar som du: om jag inte vill ha ett ärligt svar på en fråga, frågar jag inte. Jag blir iofs inte ledsen om jag ställer en fråga och någon svarar på frågan ärligt på ett respektfullt sätt. Jag frågar t ex människor ibland vad de tycker om kläder jag köpt, och om det är så att de hatar plagget vill jag att de säger det rakt ut.

I somras köpte jag nya strumpbyxor i Berlin, och när jag hade dem på mig, kändes det som att människor tittade konstigt efter mig på gatan. När jag berättade om det för min boendestödjare, visade henne strumpbyxorna och frågade henne om strumpbyxorna verkligen var hemska, svarade hon: ”ja, det är de”. Det är just sådana svar jag vill ha för nu vet jag och jag slipper känna mig osäker på vad hon tycker! Har även frågat mina andra vänner och ingen utom en har gillat strumpbyxorna. Naturligtvis är detta deras subjektiva åsikt, men eftersom strumpbyxorna är väldigt annorlunda och min boendestödjare och många andra tycker att de är hemska, finns risken att andra människor också tycker det och att detta är anledningen till att människor vänder sig om efter mig på gatan. Eftersom jag själv gillar strumpbyxorna, har jag ändå fortsatt ha dem på mig men på något sätt känns det tryggt för mig att veta att det förmodligen finns en del människor som hatar dem. Vilket är okej för mig för alla tycker olika. Däremot gillar jag inte om människor vänder sig om efter mig på gatan, men jag antar att om någon har väldigt utstickande kläder, är det så vissa människor gör 😉

Svara

Vad bra att du fick ett ärligt svar av din boendestödjare när du ville ha det. 🙂 Att du är öppen och tydlig med att du vill ha ärliga svar gör säkert att du oftare får just sådana, eftersom folk vet att du är en person som man kan vara väldigt rak och ärlig mot.

Du har rätt! Och sen känner jag även människor som har svårt för att ge ärliga och raka svar eftersom de då får ett dåligt samvete, vilket jag naturligtvis respekterar. Men om jag verkligen vill få ett svar på en fråga, frågar jag isåfall någon annan istället.

När jag pratade med min gravida väninna, drog jag ju också en vit lögn för säkerhets skull för jag ville absolut inte riskera att såra henne.

Jag blir nyfiken på vad du drog för vit lögn. Alla tidningar har quiz nuförtiden. Vad sa Paula till sin gravida väninna?

a) – Jag tror också att X blir en bra pappa! Jag tror lika lite på narkotikamissbruk som jag tror att Aspergers syndrom existerar.

b) – Jag tycker du gör helt rätt som skaffar barn nu! Det gör ingenting att du saknar utbildning och inte har något jobb.

c) – Åh vad roligt! Jag väntar själv barn med en okänd man som jag inte ens vet namnet på.

d) – Oroa dig inte! Det gör säkert ingenting att vattnet har gått och att du inte känner hur barnet rör sig i magen längre. Jag sover själv minst 12 timmar varje natt.

Haha, vilka roliga alternativ! 😀

Jag tror att jag uttryckte mig lite otydligt. Lögnen var alltså att det inte syntes att väninnans mage hade växt för jag hade lärt mig att kvinnor blir sårade om de får höra att de har stora magar. Men tydligen gäller inte samma regel gravida kvinnor 🙂

Svara

Det där är rätt konstigt. Innan en kvinna blir gravid är det dåligt att vara tjock. När hon är gravid är det plötsligt vackert med en stor mage. Efter förlossningen när hon fortfarande har en stor mage pga att hon har varit gravid – ja då är det fult igen. Då ska hon träna så att hon så snabbt som möjligt blir av med sin graviditetsmage. Vissa saker är obegripliga för alla, inte bara autister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *