Kategorier
Asperger och kommunikation

Att läsa mellan raderna

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Det som alla personer med Aspergers syndrom och autism inte alltid är så bra på är att läsa mellan raderna. Själv hade jag riktigt svårt för det när jag var liten, vilket både var en för- och nackdel för mig. Nackdelen i att ha svårt att läsa mellan raderna var att jag missförstod andra människors avsikter, medan fördelen var att detta samtidigt skyddade mig att bli sårad av mobbingen.

Om någon av mina klasskamrater exempelvis sa högt: ”Vilka fula skor Paula har på sig idag”, förstod jag inte att det var någonting som jag borde ha tagit illa upp av.  Jag hade nämligen läst och hört överallt att smaken var som baken, och därför tolkade jag mina klasskamraters uttalande precis som det lät – att mina skor inte föll dem i smaken helt enkelt. Kanske hade de en annan smak? Att uttalandet faktiskt var menat som en förolämpning föll mig aldrig in. Därför brukar jag säga att min Aspergers syndrom även skyddade mig i skolan!

När jag hade blivit vuxen, hade jag fortfarande inte förstått att vissa ord hade en värderande betydelse. Jag trodde exempelvis att ”tjock” och ”smal” var varandras motsatser. När man beskrev en annan människas utseende, kunde jag därför ibland säga ”du vet, den där smala kvinnan”, och jag trodde att man på samma sätt kunde säga högt ”du vet, den där tjocka kvinnan”.

Jag förstod inte alls varför andra blev chockade för jag hade ju bara beskrivit vad jag hade sett utan att lägga några värderingar i det! Att ”tjock” har en negativ, elak biklag medan ”smal” är ett mer neutralt ord lärde jag mig först långt senare. Jag fick då förklarat för mig att ordet ”större” är motsatsen till ordet ”smal” för ordet ”större” har tydligen inte samma negativ biklang som ”fet” eller ”tjock”.

5 svar på ”Att läsa mellan raderna”

Ja det kan ju vara bra att man inte tar åt sig 🙂
Ibland pinsamt för mig när min dotter säger ganska högt i tex affären ”Jaha där tränger sig den tanten”
eller ” vad glor de på ” när någon råkar titta på henne .
Är det typiskt asberger att vara millimeter rättvis ?
Jag måste alltid dela upp tex grädden på kladdkakan om min dotter har några vänner på besök ( händer väldigt sällan) annars är hon rädd eller tycker att några tar väääldigt mycket.
Tog ett tag innan jag förstod att hon är så millimeter att allt skall vara lika.
Blev arg på henne en gång för länge sedan då hon och hennes bror skulle ta glass i frysen och eftersom han vet hur hon är så sade han ta du först . Då tog hon en glass och han tog en efter henne men hon fick ett bryt och lade sig på golvt och skrek i ca 20 min . Men du fick ju ta först sade han då , ja och vi fattade ingenting tills jag förstod att den glassen min son tog fanns bara en av och därför tog inte hon den , det fanns fler av den hon tog ! Då kunde hon inte förstå att han tar den ensamma glassen !
Ja mycket har vi lärt oss men mycket är kvar att kunna förstå den lilla flicka. Ibland kan jag faktiskt tycka att hon är den nya människan och har så mycket sidor som faktiskt vi andra borde ha mer av . vem vet vi alla kanske går åt det hållet i framtiden …..

Jag var tvungen att le lite eftersom jag har hört flera föräldrar till barn med Aspergers syndrom berätta att deras barn kan säga pinsamma saker högt. Jag förstår att du tycker att det är pinsamt! 😉 Jag vet inte om du testat sociala berättelser med henne för att få henne att förstå sociala situationer bättre, men det kan vara värt att testa. Du kan googla om du vill ha mer information om hur det funkar! Men det allra viktigaste är att ni inte säger till er dotter att hon tänker fel för då kan det tära på hennes självförtroende. Istället kan ni säga att ni förstår hur hon tänker, men andra människor kan uppfatta hennes uttalanden på fel sätt.

Det här med millimeterrättvisa känner jag också igen. Det kan vara svårt för barn med Aspergers syndrom att veta i vilka situationer man ska följa regler och i vilka situationer man inte ska göra det. Om hon har lärt sig att det är taskigt att ta den största biten och att man måste vara rättvis så har hon kanske tolkat det som att man alltid, i varenda situation måste vara millimeterrättvis. När man har Asperger, har man inte alltid känslan för när man kan avvika från dessa regler utan man kanske följer de regler som vuxna sagt att man ska följa. Men med åldern kan det bli lättare att förstå andra människors tankesätt.

Att hon är millimeterrättvis visar enligt mig att hon bryr sig om andra. Tänk om hon saknade empati och alltid tog den största biten, det skulle verkligen inte vara bra 😉 Så jag tycker att det är bättre att vara millimeterrättvis, men samtidigt kan det också orsaka problem.

Svara

Är det typiskt asberger att vara millimeter rättvis ?

Jag tror det är ganska typiskt människor med Aspergers syndrom att vara noggranna. Det kan nog yttra sig på olika sätt. Det är så klart ett problem i arbetslivet att vara noggrann eftersom man nuförtiden arbetar efter principen good enough i arbetslivet. Principen är att göra allt så fort (och därmed dåligt) som möjligt så länge kunderna betalar.
Men i rätt yrke kan det så klart vara nödvändigt att vara noggrann.

De är verkligen inte lätt att läsa mellan raderna och tvärtomspråk fungerar deffinitivt inte för mig är ett ja ett ja och ett nej ett nej. Blir ledsen när nån tar för givet man ska förstå och sen skäms jag som en hund. När min fru sa hon inte ville ha nånting till jul då köpte jag ingenting och gav till välgörenhet, då blev hon jättearg på mig. När min son sa nej till pengar jag skulle ge gav jag honom ingenting, men då skrek folk jag var egoist, men han sa ju nej. När jag var ung åkte jag dit för sexuellt utnyttjande av en jämnårig tjej, men problemet hon sa ju ja, då sa polisen jag borde ha kollat hennes kroppsspråk. Jag åkte till Uganda och såg gorillor och då sa folk jag var egoist som unnade mig en dröm , när jag kunnat gett barnen som är vuxna, trots de sagt nej.
Är så trött på att bli missförstådd gång på gång

Tyvärr är det inte alltid helt lätt att förstå neurotypiker 🙁

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *