Kategorier
Paulas blogg

Att kopiera andras blogginlägg

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Hej mina kära bloggläsare! 🙂

Det är jätteroligt att min blogg blivit populär och att många av er gillar det jag skriver. Några av er som läser min blogg har också en egen blogg där ni skriver om Aspergers syndrom eller andra liknande ämnen, vilket är jätteroligt.

Jag skulle vilja påminna alla er som har en egen blogg om att det inte tillåtet att kopiera blogginlägg från andras bloggar, hemsidor och artiklar och klistra in inlägget i sin egen blogg (att länka till andras blogginlägg, dela det på facebook och dyl. är däremot helt okej). Detta gäller OAVSETT om inlägget/artikeln har skrivits på samma dag eller för flera år sedan. Det är med andra ord förbjudet att även kopiera andras flera år gamla blogginlägg och lägga in dessa på sin egen blogg idag.

Däremot är det tillåtet att citera andras blogginlägg med ett par KORTA meningar under förutsättningen att man länkar till originalkällan (dvs man måste isåfall länka till blogginlägget ifråga), men man får fortfarande inte kopiera och klistra in andras blogginlägg även om man skulle länka till bloggen eller nämna vem som är författaren till inlägget. När jag för ca ett år sedan publicerade mitt hittills mest populära blogginlägg 10 fakta om Aspergers syndrom, började jag få problem med att andra bloggare plötsligt började kopiera mina inlägg. Vissa skrev inte att det var jag som hade skrivit inlägget, andra gjorde det, men det var fortfarande olagligt att kopiera texten på inlägget i sin helhet.

Jag vet att det inte alltid är lätt att hålla koll på alla regler och lagar, speciellt om man själv har en psykisk sjukdom eller en funktionsnedsättning. Därför har jag varit förstående och alltid mejlat till bloggaren ifråga privat om jag upptäckt att denne har tagit blogginlägg från mig och publicerat dessa i sin egen blogg. I de flesta fall har bloggarna i fråga bett mig om ursäkt, förklarat att hen inte känt till att hen brutit mot några regler, tagit bort mina inlägg och allt har varit okej.

Däremot är jag inte alls lika förstående om jag redan tidigare mejlat till någon och informerat personen om lagen, personen i fråga har lovat att sluta kopiera från mig men mina blogginlägg fortfarande ligger kvar i dennes blogg alternativt att personen har bett mig om ursäkt, väntat ett tag och sedan plötsligt börjat kopiera gamla inlägg från mig igen. Jag vet att det går att ha en funktion i bloggen som gör det omöjligt att kopiera och klistra in mina inlägg, men jag har tyckt att det varit bäst att texterna i min blogg går att kopiera ifall någon vill citera mig. Men i värsta fall får jag fixa en funktion som gör att mina inlägg inte kan kopieras!

Alla bloggare som publicerar eller tidigare har publicerat mina inlägg i sina bloggar och inte raderar ALLA dessa inlägg omedelbart trots att jag tidigare kontaktat personen i fråga och informerat denne om lagen kommer att anmälas! (och nu menar jag alltså er som kopierar och klistrar in mina inlägg och inte er som länkar till mina blogginlägg!)  Jag vill inte ha en ursäkt från någon utan jag vill endast att alla raderar mina inlägg. Det är inte schysst mot andra bloggare att stjäla inlägg från dem, och dessutom är det inte ens lagligt. Om personen i fråga dessutom har reklam på sin blogg och därmed tjänar pengar på mina inlägg, gör det ”stölden” ännu allvarligare.

Ha en fin kväll allihopa! Jag hoppas att många av er kommer att fortsätta läsa min blogg och kommentera, det är alltid roligt att få kommentarer 🙂 Och ni får gärna fortsätta länka till min blogg, dela mina inlägg i sociala medier och citera mig så mycket ni vill, detta inlägg riktar sig endast till de som kopierar och klistrar in mina blogginlägg i sin helhet och inte slutar trots tillsägelser 🙂

27 svar på ”Att kopiera andras blogginlägg”

Så glad att få dela din blogg och därmed dela din kunskap och fantastiska förklaringar så att andra också kan förstå. Självklart ska det alltid synas varifrån den delas och också lyfta fram att det är du som skriver. Kram Agneta

Tack! Vet du hur man ser vilka sidor annonserna kommer ifrån? Vet du om man kan anmäla bloggen även till AdChoices och http://rubiconproject.com/leadership/ som du länkade till? Jag kommer att vänta ett par dagar och se om personen raderar mina blogginlägg eller inte. Sedan kommer jag kontakta personen igen, och om mina blogginlägg fortfarande fortsätter ligga kvar så kommer jag definitivt anmäla bloggen! Men jag tycker egentligen inte om att anmäla människor för det är ju bättre att man slutar kopiera inlägg från andra, precis som du skriver, än att få sin blogg nedstängd och/eller förlora sina annonsörer.

Svara

Det står ibland med liten text vilket företag som annonserna kommer ifrån och ibland ser man det om man håller musen över annonsen och ser vilken adress annonsen pekar på. Besökarna som klickar på annonserna går ofta vägen om annonsföretaget innan de skickas vidare automnatiskt till annonsören. Detta för att annonsföretaget vill övervaka trafiken mellan bloggen och annonsören. Detta innebär att du ser en adress längst ner i webbläsaren när du håller (inte klickar) musen över annonsen. Den länken som syns där brukar avslöja vilket företag som annonsörerna kommer ifrån. Ge mig ett exempel på vilket blogginlägg som personen har kopierat så googlar jag upp bloggen som har kopierat texten och kontrollerar vilka annonsföretag personen använder sig av.

Testa själv att hålla musen över bilden i toppen av din blogg (bilden där du är med). Du ska någonstans i webbläsaren se vart man kommer om man klickar på bilden (utan att behöva klicka på bilden).

Annonserna roterar men bloggen innehåller annonser från bla:
AdTEN: http://adten.se/contact-us/
Rubicon Project: http://rubiconproject.com/
Cxense (fd Emediate): https://www.cxense.com/

Men det är viktigt att fråga sig vem som tjänar pengar på annonserna? Det kanske är blogg.se som tjänar pengarna och inte bloggaren?
Det finns en stor blåvit UNICEF-annons göst upp på bloggen och den finns även på startsidan blogg.se.
Om det är blogg.se som tjänar pengar på annonserna så kan du ”hota” blogg.se med att du kommer att kontakta företagen som ger blogg.se annonser om inte blogg.se ser till att bloggen tar bort dina inlägg.

Tack för ditt svar! Jag raderade min kommentar där jag skrev länken till det inlägg som stulits från mig så att jag inte hänger upp någon offentligt. Annars kan ju vem som helst googla i vilken blogg förutom min egen blogg det här inlägget går att hitta.

Det var bra att veta vilka sidor annonserna kommer ifrån! Tack för att du kollade upp. Jag har nu skrivit till bloggportalen och skrivit att mina inlägg ligger på den här bloggen. Men jag hoppas att de endast ser till att mina inlägg raderas och att de inte raderar hela bloggen! Om inläggen inte försvunnit inom en vecka får jag skriva igen och säga att jag kommer att kontakta annonsörerna istället. Det kanske får de att agera! Men hoppas jag inte behöver gå så långt att jag behöver kontakta annonsörerna för jag vill inte att någon annans blogg blir nerstängd eller att någon förlorar annonsörer, det skulle vara onödigt med tanke på att det är hur lätt som helst att bara radera mina inlägg från bloggen.

Annars kan ju vem som helst googla i vilken blogg förutom min egen blogg det här inlägget går att hitta.

Precis. Jag var lite osäker på om jag skulle skriva ut hur jag hittar bloggen eller inte men jag valde att göra det för att förklara för dig hur jag hittar bloggen. Men det viktigaste tycker jag är att inte leda trafik till bloggen genom att posta länkar till bloggen här. Jag tror inte så många av de som läser här lägger ner energi på att googla upp vem som har kopierat dina blogginlägg.

De flesta människor förstår ju att de inte får återge hela blogginlägg från andra bloggar utan upphovmännens medgivande. Om man inte förstår det och om man inte är begåvningshandikappad så tycker jag att man får stå stitt kast om bloggportalen stänger ner bloggen. Särskilt om man har fått tillsägelser utan att ha tagit bort inläggen och slutat med beteendet.

Ja, du har rätt! Egentligen borde jag inte tänka så och oroa mig för att de kanske stänger ner bloggen. Däremot skulle jag alrig anmäla en blogg utan att jag först kontaktat bloggaren ifråga och informerat denne om att det är olagligt att kopiera andras inlägg. Det finns ju alltid en chans att bloggaren inte vet det även om de flesta vet det naturligtvis.

Själv visste jag inte förut om att man inte fick använda bilder som man hittade via google utan upphovsmannens tillåtelse, men jag fick lära mig det på Ågesta Folkhögskola. Om jag inte hade fått lära mig det, hade jag kanske själv gjort fel i början när det gäller bilder.

Förresten, råkar du veta vilka annonsörer som den bloggerskan använder som bland annat stjäl Johannas blogginlägg? Var det hon du syftade på när du skrev att någon bland annat använder AdChoices? Hon slutar inte trots tillsägelser och bloggplatsens support har inte stängt ner bloggen trots flera anmälningar från Johanna och andra bloggare. Tänkte att Johanna kanske skulle kunna anmäla bloggen till annonsörerna eftersom supporten inte verkar bry sig, och bloggerskan själv säger att hon tänker fortsätta stjäla inlägg från andra. Hon borde verkligen anmälas tycker jag!

Ge mig en länk till en text som personen har stulit från Johanna så ska jag se om jag hittar annsonröerna. Jag vill inte be er om bloggens namn då det är lite ojust att hänga ut någon här och onödigt att göra reklam för en blogg som stjäl blogginlägg här.

Alltså ge mig en länk till ett blogginlägg på Johannas blogg som personen har stulit så kan jag kontrollera saken. Ge mig inte länken till bloggen som har stulit blogginlägget. Om jag får veta vilket blogginlägg personen har stulit så kan jag söka upp bloggen på Google.

Men det är som sagt inte säkert att de som bloggar på bloggplatsen.se och blogg.se tjänar pengar på annonserna. Det kan vara blogg.se och bloggplatsen.se som tjänar pengarna. Men isf har ni något att ”hota” med om ni kontaktar bloggportalerna för att få dem att agera mot de bloggar som stjäl era inlägg. Bloggarna själva bryr sig ju inte om de inte är de som tjänar pengarna på annonserna. Däremot lär nog bloggplattformarna bry sig om deras intäkter hotas.

Tack för att du engagerar dig och försöker hjälpa oss med detta, Mats! Jag ska absolut anmäla den aktuella bloggen till annonsörerna omgående. Det låter faktiskt troligt att det skulle kunna vara lösningen, för att prata med bloggaren har inte hjälpt och bloggportalen svarar inte på mejl och bloggen ligger fortfarande kvar (inklusive de inlägg hon stulit från mig). Bloggportalen verkar inte bry sig om att en av deras bloggare olovligen publicerar andras material, men troligen vill de inte förlora sina annonsintäkter.

Den bloggen som har kopierat de blogginläggen du länkar till nu var den bloggen som jag trodde hade tagit även dina blogginlägg. Detta var innan du postade en länk till ett av de bloginlägg som bloggen kopierat. När du gjorde det så förstod jag att det är två olika bloggar som kopierar era inlägg. Mao så använder den som kopierar inlägg från de du länkade till nu annonser från de företag som jag först skrev om dvs:
http://www.youradchoices.com/press.aspx
http://rubiconproject.com/leadership/

Vilka företag som annonserna som bloggen som kopierar dina inlägg har annonser från har jag redan skrivit om efter att du länkade till ett blogginlägg som den har kopierat fårn dig.

Men som sagt. Vem är det som tjänar pengar på annonserna? Är det bloggplatsen.se och blogg.se eller är den den enskilde bloggaren? Om det är blogg.se och bloggplatsen.se så är det ju dem ni ska ”hota” med att kontakta annonsbolagen och inte bloggaren som kopierar era inlägg.

Okej vad bra! Hoppas Johanna läser här, annars får jag säga till henne hur hon ska göra 🙂 Bloggportalen kommer säkert bry sig om det är de som förlorar pengar om annonsörerna försvinner. Annars är det bloggaren som förlorar på det!

Tack för tipset! Hoppas vi tänker på samma blogg. Den personen som trots tillsägelser har kopierat Johannas blogginlägg har nog inte kopierat inlägg från mig vad jag vet, så jag menar en annan person än den som Johanna skrev om i sina bloggkommentarer på sin blogg. Däremot har den personen som har kopierat Johannas inlägg kommenterat mina blogginlägg ett par gånger och länkat till sin egen blogg, senast gjorde hon det inatt! Men jag har inte godkänt hennes kommentarer för jag vill inte att min blogg länkar till bloggar som stjäl inlägg från andra.

Svara

Tack för tipset Mats! Det får verkligen jag, Johanna och alla andra drabbade som läser detta göra. Nu vet jag inte alls hur man ser om personen ifråga använder Google-annonser eller ej, men jag kan ju anmäla bloggen ändå. Antar och hoppas att det hjälper om det är så att hen använder annonser från google, annars får de väl ignorera anmälan.

Svara

Jag uppför aldrig att förvånas att människor kan vara så fräcka!!
Har man ingen skamkänsla alls? Nu menar jag såklart de som notoriskt kopierar trots flertalet tillsägelser. Alla kan göra misstag, men har man blivit tillsagd och ändock gör om det så är det ju inte försvarsbart tycker jag.

Ska passa på att fråga, får man lägga in en länk till andras blogginlägg i sitt eget blogginlägg, eller är det också förbjudet? För det har jag gjort, ber om ursäkt i så fall om man inte får göra så!!

Jag undrar också om vissa inte har någon skamkänsla alls. Om någon inte känner till lagen och råkar göra fel är det däremot ingen fara! 🙂 De allra flesta bloggare som kopierat mina inlägg har som tur är varit trevliga, bett om ursäkt och raderat mina inlägg. Då har det varit helt okej för alla kan göra misstag precis som du skriver. Det är inte alltid så lätt att känna till lagar. Mitt inlägg riktar sig endast till de som inte slutar trots tillsägelser.

Vad bra att du frågade om reglerna, du ställde en mycket viktig fråga som många säkert undrar över. När jag såg frågan insåg jag att jag hade varit för otydlig i mitt inlägg, och därför ändrade jag på inlägget nu och skrev ännu tydligare vad jag menade. Så det är alltså helt tillåtet att länka till andras blogginlägg och artiklar under förutsättningen att man inte KOPIERAR hela blogginlägget och klistrar in det i sin blogg utan man endast citerar blogginlägget med ett kort citat (dvs ca 1-2 meningar). Man BEHÖVER inte citera blogginlägget utan man får också länka till bloggen utan citat, men det är tillåtet att citera om man vill! De flesta bloggare blir glada när någon annan länkar till dem så det är bara bra om du gör det! 🙂 Jag har själv också länkat till andras bloggar och artiklar och citerat dem i mina blogginlägg, som t ex i det här inlägget:

http://blogg.aspiration.nu/adhd-och-svarigheterna/

Så fortsätt gärna länka till andras bloggar och blogginlägg i dina blogginlägg, de allra flesta blir glada om de upptäcker att du länkat till dem 🙂

Svara

Ska passa på att fråga, får man lägga in en länk till andras blogginlägg i sitt eget blogginlägg, eller är det också förbjudet? För det har jag gjort, ber om ursäkt i så fall om man inte får göra så!!

Du har en citaträtt. Du kan återge ett stycke text och länka till källan utan problem. Du behöver inte ens ha tillåtelse för det. Däremot så får du inte kopiera hela inlägget och lägga in det på din blogg utan upphovsmannens tillåtelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *