Kategorier
Aspergers syndrom och autism

Aspergers syndrom och humor

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

-Jag: ”Hej, kan jag få se ditt leg?”

-Kunden: ”Men jag är 25”.

-Jag: ”Jag förstår. Men tyvärr har vi fått order från butikschefen att vi måste be alla unga personer om leg för säkerhets skull”.

-Kunden: (kräver suckandes fram legitimationen:) ”Okej då”.

Ovanstående scenario utspelades när jag arbetade som kassörska i en mataffär. Bakom den unga kunden stod en man i 60-årsåldern som också han hade lagt några öl på bandet. När han undrade om jag inte skulle insistera på att också se hans leg, visste jag inte vad jag skulle svara. Jag ignorerade frågan, men han ställde frågan igen. Jag ignorerade frågan igen, och då frågade han mig om jag inte tyckte att han såg ung ut. Jag fick panik. Vad skulle jag göra nu?

Visst, jag förstod att han skämtade men vad skulle jag svara? Att säga ”nej, det är ju uppenbart att du är gammal” skulle förmodligen inte låta speciellt artigt. Borde jag spela med och be om att se hans leg? Jag mumlade något ohörbart, tog betalt av honom och fortsatte att betjäna andra kunder.

Många tror att vi som har Aspergers syndrom saknar humor, men jag tror att det är en myt. Det finns olika orsaker till att vi inte skrattar. Ibland tycker vi inte att skämtet är roligt, ibland förstår vi skämtet men vet inte hur vi ska reagera och ibland förstår vi inte att personen skämtar eftersom vi har en helt annorlunda humor. I den ovanstående situationen förstod jag skämtet mycket väl men jag var så rädd för att säga något fel att jag ignorerade hans fråga helt och hållet.

14 svar på ”Aspergers syndrom och humor”

Många tror att vi som har Aspergers syndrom saknar humor, men jag tror att det är en myt.

Jag har humor. Den som inte tror mig kan läsa mina blåbärsskämt bland alla kommentarer. 😉

Ibland tycker vi inte att skämtet är roligt, ibland förstår vi skämtet men vet inte hur vi ska reagera och ibland förstår vi inte att personen skämtar eftersom vi har en helt annorlunda humor. I den ovanstående situationen förstod jag skämtet mycket väl men jag var så rädd för att säga något fel att jag ignorerade hans fråga helt och hållet. >/i>

Jag tror det handlar om våra sk sociala svårigheter. Humor är socialt så det är nog nästan oundvikligt att människor med Aspergers syndrom har humorproblem dvs att de har en annorlunda humor som gör så att omgivningen tror att de saknar humor. Jag har gjort misstaget att skämta med normala människor genom att säga saker som är helsjuka men jag försöker att sluta med det. Jag har förstått att de ibland inte förstår att jag har skämtar med dem. Jag tror det beror på att jag sänder ut fel icke verbala signaler när jag skämtar vilket gör att de inte förstår skämten. Det leder till att de bara tycker att jag är konstig och tom obehaglig. Som när du Paula skämtade om att du har kniv i handväskan för att du är från Finland. Ett uppenbart skämt som kan landa väldigt fel om du inte säger det med rätt tonfall och samtidigt gör en blinkning för att markera att du skämtar.

Åh jag glömde stänga i-taggen. Din nästa mall/tema till bloggen måte ha funktioner för att kursivera text så läsarna slipper omsluta den citerade texten med i-taggar. Gösta har också haft problem med i-taggen.

Jag ser inte om jag har fått följmejlen eftersom jag inte kommer in på de tillfälliga epostadresserna jag registrerade i går. Jag trodde det skulle räcka med att jag hade kvar epostadresserna men tydligen så förlorar man epostkontot om man stänger webbläsaren. Klantigt av mig. Jag hoppas du får ett bra svar från Binero.

Ingen fara! Min vän (som har en e-postadress som inte börjar på a) fick mitt inlägg till sin inkorg idag. Och jag öppnade också en annan adress, registrerade den som följare och fick e-post där också. Men jag fick däremot inte det till min vanliga mejl. Men det verkar funka i stort sett nu!

Svara

Ja, om jag byter mall någon gång så hoppas jag att den nya mallen har den funktionen. Men jag vet tyvärr inte hur man byter mall, jag tror att du förklarade för mig igår men jag är så glömsk..Men nu vet jag i alla fall hur man tar screen shots och jag kommer faktiskt fortfarande ihåg det 🙂

Svara

Det är inte så viktigt med i-taggen att du behöver byta tema men så här gör du:

Log in to the WordPress Administration Panels.
Select the Appearance panel, then Themes.
Select Add New.
Either use the Search or Filter options to locate a Theme you would like to use.
Click on the Preview link to preview the Theme or the Install Now link to upload the Theme to your blog,

Skyll inte på mig om det går åt blåbärsskogen med din blogg!

Tack för all din hjälp, Mats! Snällt att du tar dig tid att hjälpa mig. Eftersom jag är så oteknisk, tror jag att jag väntar lite tills jag hittar någon som kan göra allt åt mig, det känns säkrast. Annars kan allt gå åt blåbärsskogen 😉

Exakt, jag håller med dig helt och hållet. Eftersom vi har ett annorlunda sätt att interagera med andra människor på, är det logiskt att vår humor också kan vara annorlunda. Och på dina kommentarer syns det att du har humor 🙂

Ibland har jag träffat människor som inte skrattat åt samma saker som jag gjort, men det betyder inte heller att de skulle sakna humor utan de har förmodligen en annan humor än vad jag har. Jag har också förut skämtat med andra på fel sätt som du vet, men idag har jag lärt mig vilken slags humor människor brukar uppskatta så att det inte blir obehaglig stämning. Annars kan de tro att jag menar allvar när jag använder fel tonfall.

Svara

Tack för tipset! Det kan jag absolut göra nästa gång om jag råkar ut för liknande händelser igen. Hade aldrig kommit på att jag hade kunnat svara så om du inte hade sagt det 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *