Kategorier
Aspergers syndrom och autism

Aspergers syndrom: en funktionsnedsättning, funktionsvariation eller en funktionsförmåga?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Det som jag upplever som bland det svåraste i mitt jobb som Aspergerinformatör är att försöka ge en mångsidig bild av Aspergers syndrom och autism. Det är inte alltid lätt med tanke på att vi Aspergare är så extremt olika, har olika svårigheter i olika grader samt att vi även kan se vår diagnos på helt olika sätt. Vissa ser det som en funktionsnedsättning, vissa som en funktionsvariation och andra som en funktionsförmåga. Och vissa tycker att Asperger kan vara allt detta beroende på vilket sammanhang man befinner sig i.

Vissa Aspergare har en mycket bestämd uppfattning om vad Aspergers syndrom bör ses som. När jag kallat Asperger för en funktionsvariation eller en funktionsförmåga, har många Aspergare blivit arga på mig och sagt att om jag tar upp positiva saker, finns risken att andra människor inte förstår att vi kan lida enormt mycket och att vi faktiskt kan ha stora svårigheter som inte syns utanpå.

När jag däremot kallat Asperger för en funktionsnedsättning, har jag också fått kritik från andra Aspergare eftersom dessa personer anser att det endast är det oförstående samhället och andra människors dåliga bemötande som orsakar att vissa Aspergare har det jobbigt, en funktionsnedsättning är ett nedsättande ord samt att det som anses vara normalt skiljer sig otroligt mycket beroende på vilken tidsepok och kultur man lever i.

Att vi Aspergare kan ha så här olika uppfattningar om vad vår diagnos bör kallas för visar hur otroligt brett autismspektrat är. Som Aspergerinformatör försöker jag vara neutral och inte ta ställning till frågan huruvida Aspergers syndrom bör ses som en funktionsnedsättning, funktionsvariation eller en funktionsförmåga. Istället tar jag upp alla dessa begrepp på mina föreläsningar och säger till åhörarna att det råder olika åsikter kring vad Aspergers syndrom bör kallas som. Detta av följande anledningar:

1) Jag vill ge en så mångsidig bild av Aspergers syndrom som möjligt och visa för allmänheten att vi Aspergare är olika, tycker olika och ser vår diagnos på olika sätt. Om jag skulle ta ställning, skulle risken finnas att åhörarna skulle ta till sig min syn på frågan, men jag vill ju visa att syndromet kan betyda olika saker för olika människor.

2) Jag anser inte att det finns vare sig rätt eller fel svar på frågan vad Aspergers syndrom bör kallas som. Det finns otroligt många faktorer som kan avgöra hur en person ser på sin diagnos, som t ex miljön personen lever i, hur just hens Aspergers syndrom yttrar sig, vad hen har för personlighet, hur hen skulle vilja leva sitt liv, om hen har fler diagnoser samt om hen har specialtalanger eller ej. Enligt min erfarenhet kan specialtalanger ibland väga upp även större svårigheter, men om man däremot inte har specialtalanger alls, kan även mindre svårigheter kännas mycket handikappande. Ibland kan en och samma person se på sin diagnos på olika sätt under olika livsskeden.

Eftersom jag tycker att detta är ett otroligt intressant ämne, kommer jag blogga om ämnet de här dagarna och fortsätta analysera kring den stora frågan: vad är Aspergers syndrom? En funktionsnedsättning, en funktionsvariation eller en funktionsförmåga? Eller kanske allt detta på samma gång?

16 svar på ”Aspergers syndrom: en funktionsnedsättning, funktionsvariation eller en funktionsförmåga?”

Det er et interessant tema. Jeg selv, tenker på det som et unsynlig handicap som også gir meg noen ekstreme styrker. Uten, ville jeg ikke sett detaljene som gjør at jeg kan skrive og ta bildene mine.

Jag ser Aspergers syndrom på samma sätt som du: För mig är det ett stort handikapp samtidigt som det är min allra största tillgång och styrka. Allt beror på vilket sammanhang jag befinner mig i.

Svara

Då kanske Jill Söderlunds (jag kommer inte ihåg namnen på de andra två i föreläsningen) föreläsning också intresserar dig: Del 1: https://www.youtube.com/watch?v=h6YsEYi-tj4
Del 2: https://www.youtube.com/watch?v=npAcCH3EoN0

Joanna Halvardsson: http://urplay.se/Produkter/188791-UR-Samtiden-Idrott-och-mangfald-Jag-ar-inte-dum-i-huvudet-Jag-har-Asperger
Joanna är även ”semesterpratare” i juli: http://nwt.se/mera/xtra/2015/05/22/vi-med-diagnos-ar-ocksa-manniskor

Tony Attwood svarar på frågor 1-7: https://www.youtube.com/watch?v=O06HmE2qOk8

Den föreläsningen är så himla bra! Jag gick i samma klass som Jill och Daniel på Ågesta, och hela klassen gick och lyssnade på den här föreläsningen live.

Svara

Precis som du så tycker jag att det inte finns något rätt eller fel när det kommer till huruvida Aspergers syndrom är en funktionsnedsättning, funktionsförmåga eller en funktionsvariation. Jag tycker att det är upp till var och en att själv bestämma vilken beteckning man vill använda. Jag tänker också att Aspergers syndrom kan vara en funktionsnedsättning ibland, en funktionsförmåga ibland och en funktionsvariation ibland, allt beroende på vilken situation man befinner sig i.

Om jag bara ser till min Aspergers syndrom och bortser från mina andra diagnoser så är de mest framträdande dragen automatiseringssvårigheter, stresskänslighet och en mycket ojämn begåvningsprofil. Att jag inte kan automatisera ställer till stora problem för mig eftersom automatiseringsförmåga behövs för att man inte ska behöva tänka precis hela tiden. I många situationer behöver man också ha en viss stresstålighet. Min ojämna begåvningsprofil gör att jag har väldigt lätt för vissa saker, vilket absolut är en styrka, men samtidigt är min begåvningsprofil så ojämn att den ställer till problem för mig. Därför ser jag oftast min Aspergers syndrom som en funktionsnedsättning.

Du och jag är väldigt lika på många punkter! När det gäller mig så är det också min bristande automatiseringsförmåga och en ojämn begåvningsprofil som ställer till det allra mest för mig. Och precis som du tycker jag att det är jobbigt att tolka synintryck, och det är ännu mer energikrävande när jag är trött.

Men å andra sidan tror jag att jag har min Aspergers syndrom att tacka för att jag är enormt duktig på grammatik och har en förmåga att lära mig språk främmande språk fort. Visst kan man vara språkbegåvad utan att ha Asperger, men just min intensitet och förmåga att gå in i saker till 100% är typiskt för Aspergare.

Svara

Ja, vi är faktiskt väldigt lika på många plan! Det är roligt tycker jag. 🙂

Ja, du måste verkligen ha super skills vad det gäller språk och grammatik! Det märks här på bloggen tycker jag. 🙂

Jag tror till viss del att jag har min ojämna begåvningsprofil att tacka för att jag har lätt för att stava och uttrycka mig. Jag hade förmodligen haft lätt för det även om jag inte hade haft Aspergers syndrom för det handlar trots allt om personlighet också, men om jag haft en jämn begåvningsprofil hade det nog inte varit lika lätt. Som barn var jag antingen superduktig eller superdålig på saker, och det gjorde att jag fokuserade extra mycket på det jag var duktig på. På så vis blev jag ännu bättre på det, så jag har absolut Aspergers syndrom, DCD och syntolkningssvårigheter att tacka för vissa saker. 🙂

Som barn hade jag ju även specialintressen i perioder, men de var aldrig sådär starka som en del berättar om. Jag kan avundas personer som berättar om jättestarka specialintressen som får resten av världen att försvinna, för sådana intressen skulle jag verkligen behöva! Jag tror att det skulle vara ett bra sätt för mig att hämta energi och att läka ihop när jag mår dåligt. Tyvärr försvann mitt sista specialintresse i tonåren, men jag har inte gett upp hoppet om att det ska dyka upp ett nytt. 😉

Jag hoppas verkligen att du kommer att få nya specialintressen! 🙂 För det är just som du säger att specialintressen hjälper en att må bra och de ger mycket glädje. Det är just tack vare mina specialintressen jag älskar att ha Asperger, annars skulle det vara jobbigare.

Vad kul att du tycker att jag skriver bra! Jag är egentligen inte så språkbegåvad på alla plan, min specialitet är just grammatik. Jag gillar att skriva men skulle nog ha svårt för att skriva skönlitterära böcker. Jag tycker att du också skriver jättebra 🙂

Svara

Jag förstår att dina specialintressen gör din asperger väldigt positiv. 🙂 Även om jag tycker om alla mina ”vanliga” intressen så hoppas jag att jag hittar nya specialintressen så småningom för jag tror att det skulle vara bra för mig.

Vad roligt att du tycker att jag också skriver bra! 🙂

Vad kul att du även gillar dina ”vanliga” intressen 🙂 Själv vet jag faktiskt inte om jag någonsin haft ”vanliga” intressen för jag har en tendens att gå in i mina intressen till 100%. Jag brukar säga att jag är en antingen-eller människa. Antingen är jag intresserad av ett visst ämne eller så är jag inte det, det finns liksom inget mittemellan.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *