Kategorier
Autismspecifika strategier

Aspergers syndrom, autism och matlagning

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Jag får ibland frågan hur man kan göra matlagningen enklare för oss med Aspergers syndrom och autism. Det här med matlagningen kan ju vara problematiskt för oss aspergare för man kanske gillar rutiner och äta samma mat varje dag, man orkar inte stå i köket och laga mat i timmar men samtidigt måste man ju få i sig näring.

Inget alternativ för mig

Det finns olika sätt att lösa matlagningen på. Vissa aspergare som hatar matlagning har löst problemet genom att handla diverse färdigrätter i form av  hel- och halvfabrikat som går att värma i mikron eller ugnen. Några exempel på sådana färdigheter är köttbullar, korv, tonfisk på burk eller fiskgratäng. Det kan vara en fungerande lösning för många för att spara ork och energi samtidigt som man får i sig något gott (den här typen av mat har ju oftast smaktillsatser för god smak). För mig är det däremot inget alternativ eftersom jag är väldigt intresserad av hälsa och naturlig livsstil.

”Lagar” mat i ugnen

Själv har jag löst matlagningen genom att handla färska råvaror som går att tillaga i ugnen utan att jag måste vara aktiv i matlagningen. Sådana råvaror är kyckling och olika typer av fisk i form av exempelvis strömming, sej, torsk, makrill och rödspätta. En rå, hel kyckling låter jag vara i ugnen i ett par timmar. Efter ungefär en timme vänder jag på kycklingen och sen låter den vara kvar i ugnen i ytterligare en timme. Jag sätter larmet på mobilen, vilket gör att jag utan problem kan syssla med andra saker samtidigt som jag ”lagar” mat. När det gäller fisk så är oftast rekommendationen att man ska steka den, men för att spara energi väljer jag oftast att lägga den i ugnen ändå.

Det viktigaste för mig är att spara energi

Till kycklingen eller fisken brukar jag äta linser eller bönor. Bönorna ska blötläggas, men eftersom jag brukar ha som rutin att blötlägga dem kvällen innan så är det inget problem. Vissa aspergare föredrar att köpa linser och bönor i konservburk för att spara ytterligare energi, men själv litar jag inte på att aluminiet på konservburkarna är ofarligt varför jag föredrar att koka dem själv. Jag sparar mycket energi genom att göra storkok och låta maten ligga i kylen i flera dagar innan jag ”lagar” något nytt. Jag låter också bli att krydda maten för att spara energi. För mig är det viktigare med energibesparning och nyttighet än att maten ska smaka ”gott”.

Boendestödjarna hjälper mig ibland

Annars brukar jag även steka ägg. Då värmer jag stekpannan, lägger några ägg i stekpannan och låter äggen sköta sig själva samtidigt som jag sätter mig ner och vilar under tiden. Kräver dock lite mer uppmärksamhet än att låta maten sköta sig själv i ugnen, varför jag upplever det som något mer energikrävande att steka ägg än att ”laga” kyckling och fisk. Ibland har jag även fått hjälp av boendestödjarna med matlagningen när jag inte ens har orkat ugnslaga mat.

Det finns olika kosthållningar

Man bör hålla i minnet att det finns olika typer av kosthållningar. Vissa förespråkar margarin andra gör inte det utan tror på riktigt smör. Vissa tror att mjölk behövs, några tror endast på opastöriserad mjölk medan andra tror att det är farligt med opastöriserad mjölk. Vissa tror inte på gluten medan andra är övertygade om att kroppen behöver fullkorn och gluten. Vissa tror att det är farligt med socker, andra tycker att det är okej att äta raffinerat socker i form av godis och bakelser med måtta. Vissa förespråkar vegansk råkost, andra gör inte det. Vissa äter LCHF, andra tror på kolhydrater. Vissa äter endast odlad fisk och är rädda för gifterna i Östersjöfisken, andra undviker odlad fisk på grund av hormonerna. Ja, listan kan göras lång!

Ibland måste man göra ett val

När man planerar sina måltider är det bra att göra klart för sig vilken typ av kosthållning man vill hålla sig till eller om man bryr sig om ämnet överhuvudtaget. Och vad är viktigast för en: smaken, enkelheten eller nyttigheten ifall det inte är möjligt att kombinera dessa punkter? Själv tror jag på naturlig kost, det vill säga vildfångad fisk även från Östersjön, mycket kallpressad kokos- och olivolja och antiiflammatoriska varor som ingefära. Mycket självplockat från naturen som nässlor, maskros, våtarv, kirskål, våtarv, rönnbär, blåbär och annat. Inga E-ämnen, raffinerat socker, gluten eller pastöriserad mjölk (dricker ingen mjölk överhuvudtaget förutom för vissa undantag), inga härdade fetter eller margarin utan endast riktigt smör. Andra med Aspergers syndrom och autism tror på helt annan typ av kost eller väljer att inte bry sig alls. Alla är olika!

6 svar på ”Aspergers syndrom, autism och matlagning”

Bra råd. Även vanliga människor borde använda ugnen mer, det blir enklare och många gånger bättre tillagat. T ex skivat sidfläsk är en sån rätt som är lättare att få bra i ugnen men som nästan alltid steks. Vi brukar också göra broccoli och blomkål i ugnen i stället för att koka, det blir mycket godare.

Tack! Vad bra att ni också använder ugnen. Jag tycker att det är konstigt att inte fler gör det men när jag har frågat varför så har folk menat att det går snabbast att steka och att maten blir godast då. Jag måste faktiskt erkänna att jag håller med om att fisk blir godast genom stekning men för mig går enkelheten före allt annat 🙂

Svara

Känner igen mig i mycket i din blogg!

Jag tyckte inte om att laga mat när jag var yngre och kunde inte fokusera på mer än en sak åt gången (kunde t.ex. inte ha två kastruller på samtidigt), vilket gjorde att det tog mycket längre tid. Idag jobbar jag som kock!

Det som gjorde att jag började gilla matlagning, var när jag förstod att jag kunde vara kreativ och inte MÅSTE följa recept. När jag insåg att jag faktiskt kunde göra som jag ville, blev det inte en ”tråkig vardagssyssla” längre utan ett intresse jag kunde utveckla. Att hela tiden behöva titta i receptet är dessutom ett extra moment som stjäl fokus. När det gäller simultankapaciteten har jag så småningom kommit att tänka på matlagning som en grej, t.ex. koka pastan och göra såsen är två delar av samma aktivitet, istället för två olika aktiviteter som jag tyckte det var förr. Men om någon börjar prata med mig när jag jobbar, framför allt om saker som inte är direkt relaterade till det jag håller på med, gör jag en massa fel eftersom jag inte kan prata och laga mat samtidigt.

Hemma vill jag fortfarande inte lägga jättemycket tid på matlagning, eftersom när jag kommer hem från jobbet är jag trött och vill hellre ägna mig åt annat. Precis som du använder jag gärna ugnen, använder snabblagade grönsaker eller gör grytor som inte måste passas så noga.

Hej Carl!

Vad roligt att du känner igen dig i det jag skriver.

Jag måste säga att jag är riktigt imponerad av att du klarar av att jobba som kock när du förut inte klarade av att ha två kastruller kokandes samtidigt. Det hade aldrig jag klarat! Vad bra att du kom på att du inte behöver följa recept. Det låter som att det verkligen underlättade jättemycket för dig. Det kan vara ett bra tips för många kan jag tänka mig!

Svara

Hej! Jag har jättesvårt med mat, och har asberger, jag orkar inte laga mat för det blir bara för mycket planering och det tar bara stopp, får mycket ångest av hela processen och mat i allmänhet! Har provat snabbrätter men det är också så att jag har väldigt svårt för att äta vissa saker pga smak och konsistens så det är väldigt svårt att hitta mat som alltid fungerar… börjar bli riktigt riktigt trött på detta problem! Hur skulle du göra i denna situationen?

Hej Anna!

Jag förstår ditt problem. Det är inte enkelt att veta vad man skulle kunna äta när man har asperger och sensoriska överkänsligheter.

Tyvärr är det svårt för mig att hjälpa dig för jag vet inte vad som fungerar och inte fungerar för dig. Om jag ger dig tips på mat som fungerar på mig, t.ex. rött kött, kyckling, fisk och råa grönsaker samt frukt så är det inte säkert att det fungerar på dig. Men själv lagar jag alltså mat från grunden på ett enkelt sätt, genom att stoppa proteinet (kycklingen/köttet/fisken) i ugnen och låta den sköta sig själv så att jag slipper stå i köket. Och grönsakerna äter jag råa! Om du är osäker på vad/hur du skulle kunna äta skulle du kunna be din husläkare att remittera dig till en dietist!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *