När arbetsplatser och skolor vill inkludera en person med Aspergers syndrom eller autism och anpassa arbets- eller studiemiljön görs det i gott syfte. Det som däremot ofta missas är att det ibland kan behövas helt andra typer av anpassningar för personer med autism än vad det behövs för personer med andra typer av funktionsnedsättningar. Inkluderingssättet måste därmed anpassas.
Autisten ska ges möjlighet att delta
Många utgår ifrån att inkludering automatiskt innebär att personen med Aspergers syndrom eller autism ska delta i alla aktiviteter som andra deltar i, men så måste inte alltid vara fallet. Visst, det är viktigt att se till att den autistiske medarbetaren erbjuds möjlighet att delta. Det uppstår nämligen inte sällan situationer då aspergaren inte ens fått någon möjlighet att delta. Om aspergaren känner sig osäker i någon aktivitet, inte vet vad som förväntas och inte har någon som hen kan be om hjälp blir hen tvungen att tacka nej till aktiviteten. Sådant ska absolut inte förekomma på en inkluderande arbetsplats.
Alla vill inte vara delta i det sociala
Det som många missar däremot är att långt ifrån alla aspergare vill delta i sociala aktiviteter. Människor rent generellt brukar tycka att det sociala är en jätteviktig aspekt påarbetsplatser, men när det däremot gäller oss med Aspergers syndrom och autism kan det finnas helt andra anledningar till att vi valt att arbeta. Vissa av oss vill kanske arbeta enbart i syfte att tjäna pengar, och andra av oss kan ha blivit tvingade till att arbeta eftersom vi har blivit utförsäkrade. Vissa av oss kan vilja arbeta eftersom vi vill arbeta med vårt specialintresse, och sedan finns det ju även de som vill arbeta för att få social stimulans. Men det är långt ifrån alla autister som är intresserade av det sociala.
Kan finnas flera anledningar
Visst, det finns ingenting som säger att det inte kan finnas flera anledningar till att en autist valt att arbeta. Hen kan vilja tjäna pengar samtidigt som hen vill ha stimulerande och roliga arbetsuppgifter och även social stimulans. Men om en aspergare enbart vill arbeta i syfte att tjäna pengar är det långt ifrån säkert att hen har något behov av ett socialt utbyte på en arbetsplats. Det kan rent av vara så att hen blir utmattad och mår dåligt av det sociala. Därför är det mycket viktigt på en inkluderande arbetsplats att alla talar om för vederbörande att det är helt okej att tacka nej till sociala aktiviteter om man är ointresserad av att vara med.
Olikheter ska bejakas
Inkludering får absolut inte innebära att alla människor måste bli likadana utan äkta inkludering betyder att alla ska ha ett val och att alla olikheter accepteras och bejakas. Det ska vara lika okej att vara introvert som det är att vara extrovert. När jag själv har velat slippa aktiviteter i form av After Work och utflykter har jag hört från vissa tidigare arbetsplatser att jag skulle bli exkluderad om jag inte skulle vara med. Men när andra människor har trott att jag varit exkluderad har jag mått jättebra. Jag har inget behov av att bli inkluderad i det sociala!
Jag vore tacksam om mina läsare hjälpte mig att informera om autism och ADHD genom att dela det här inlägget på exv. Facebook:
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Jag kommer inte publicera kommentarer som innehåller personangrepp, hat, hot e.t.c.
Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.

Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via Facebook, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Mina böcker
Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.
Senaste svar på alla blogginlägg
Det stämmer att socialtjänstlagen grundar sig i den enskildes medbestämmanderätt, och detta regleras i socialtjänstlagens 1§ 1. Med detta menas…
Men är det inte så att lagen också eftersträvar medbestämmande? Jag har inte läst lagen.
Om boendestödjarna har ett fullt schema förstår jag att det inte funkar med vikarierandet! Jag har lärt mig med tiden…
Tack för svar. Jag kan absolut se den teoretiska fördelarna. Ett argument (från boendestödsgruppen) är att den ena boendestödjaren ska…
Det finns fortfarande okunskap om autism hos kvinnor, och det är inte alls ovanligt att just vi kvinnliga autister får…
En mycket bra fråga varför de bytte namn! Undrar om det kan vara så att personal med autismkompetens har slutat.…
Bra skrivet! Även för mig var tvånget ett sätt hantera ångest. Det är otroligt hur mycket bättre jag blev tack…
Hej, Jag fick min diagnos väldigt sent i livet och har fram till dess fått olika diagnoser ställda som t.ex.…
Tidigare fanns en mottagning i Stockholm som hette ”Mottagning för autism och tvångssyndrom” men som numera heter endast ”Mottagning för…
För mig var det svårt att sluta med tvångshandlingar så länge jag inte fick förståelse för min autism, anpassat bemötande…
Jag syftar på tvångshandlingar! Nu hittar jag på ett fiktivt exempel. Säg att någon hoppar varje gång efter att någon…
Kan du utveckla resonemanget kring att det skulle vara tourettes istället för ocd, vad är det som gör dem lika?…
Vad roligt att du gillar inlägget!
Intressant. Tack.
Tack för tipsen, Anonym!
2 svar på ”Aspergers syndrom, autism och inkludering”
Man måste också komma ihåg att bara för att en aspergare säger nej en gång behöver inte det betyda att man kommer säga nej nästa gång. Jag kan själv känna att sociala tillställningar kan vara trevligt ibland och att jag mår bra av det (även om jag kan vara trött i dagar efter), men om jag däremot inte har någon energireserv och går på det i alla fall slutar det ofta med att jag mår dåligt.
För övrigt tycker jag det du skriver om passar ganska bra in på livet i stort, inte bara arbetslivet 🙂
Det var en viktig poäng du tog upp! Jag får skriva ett nytt inlägg om ämnet i framtiden och ta upp de aspekterna också. Att om man sagt ja eller nej förut behöver ju inte alls betyda att man inte kan ändra sig och göra annorlunda nästa gång, vilket inte alla förstår tyvärr.
Du har rätt i att detta passar in på livet i stort. Det kan även gälla kalas, sociala tillställningar bland grannar mm och behöver inte alls ha med just arbetslivet att göra 🙂