När arbetsplatser och skolor vill inkludera en person med Aspergers syndrom eller autism och anpassa arbets- eller studiemiljön görs det i gott syfte. Det som däremot ofta missas är att det ibland kan behövas helt andra typer av anpassningar för personer med autism än vad det behövs för personer med andra typer av funktionsnedsättningar. Inkluderingssättet måste därmed anpassas.
Autisten ska ges möjlighet att delta
Många utgår ifrån att inkludering automatiskt innebär att personen med Aspergers syndrom eller autism ska delta i alla aktiviteter som andra deltar i, men så måste inte alltid vara fallet. Visst, det är viktigt att se till att den autistiske medarbetaren erbjuds möjlighet att delta. Det uppstår nämligen inte sällan situationer då aspergaren inte ens fått någon möjlighet att delta. Om aspergaren känner sig osäker i någon aktivitet, inte vet vad som förväntas och inte har någon som hen kan be om hjälp blir hen tvungen att tacka nej till aktiviteten. Sådant ska absolut inte förekomma på en inkluderande arbetsplats.
Alla vill inte vara delta i det sociala
Det som många missar däremot är att långt ifrån alla aspergare vill delta i sociala aktiviteter. Människor rent generellt brukar tycka att det sociala är en jätteviktig aspekt påarbetsplatser, men när det däremot gäller oss med Aspergers syndrom och autism kan det finnas helt andra anledningar till att vi valt att arbeta. Vissa av oss vill kanske arbeta enbart i syfte att tjäna pengar, och andra av oss kan ha blivit tvingade till att arbeta eftersom vi har blivit utförsäkrade. Vissa av oss kan vilja arbeta eftersom vi vill arbeta med vårt specialintresse, och sedan finns det ju även de som vill arbeta för att få social stimulans. Men det är långt ifrån alla autister som är intresserade av det sociala.
Kan finnas flera anledningar
Visst, det finns ingenting som säger att det inte kan finnas flera anledningar till att en autist valt att arbeta. Hen kan vilja tjäna pengar samtidigt som hen vill ha stimulerande och roliga arbetsuppgifter och även social stimulans. Men om en aspergare enbart vill arbeta i syfte att tjäna pengar är det långt ifrån säkert att hen har något behov av ett socialt utbyte på en arbetsplats. Det kan rent av vara så att hen blir utmattad och mår dåligt av det sociala. Därför är det mycket viktigt på en inkluderande arbetsplats att alla talar om för vederbörande att det är helt okej att tacka nej till sociala aktiviteter om man är ointresserad av att vara med.
Olikheter ska bejakas
Inkludering får absolut inte innebära att alla människor måste bli likadana utan äkta inkludering betyder att alla ska ha ett val och att alla olikheter accepteras och bejakas. Det ska vara lika okej att vara introvert som det är att vara extrovert. När jag själv har velat slippa aktiviteter i form av After Work och utflykter har jag hört från vissa tidigare arbetsplatser att jag skulle bli exkluderad om jag inte skulle vara med. Men när andra människor har trott att jag varit exkluderad har jag mått jättebra. Jag har inget behov av att bli inkluderad i det sociala!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Det behövs nog mer rättsfall angående detta, det finns inget i lagtext eller praxis som säger att en aktivitet ska…
Tack Paula! Ja det stämmer att jag fyllde år igår 😊
Tack! 🙂
Vad tråkigt att din läkare också kommer att sluta! 🙁 Jag håller med dig om att många läkare kan vara…
Jag tänkte faktiskt skriva ett blogginlägg om ämnet någon gång! Jag fick diagnosen ifrågasatt nyligen och då sade jag inte…
Bra sagt, Paula.
Jag har inte sagt emot dig. Ja visst är det bra att det finns många kvinnor på sådana utbildningar eller…
..”för att psykiatriker (ej psykologer) i vissa fall inte klarar läsa och bedöma personerna rätt” skulle det stå:)
Tack Paula! Nu slutar min läkare också i januari, självklart! Visst, hon är ju ”bara” underläkare och hoppat in för…
Hur brukar du bemöta det om någon påstår att vissa autister kanske är feldiagnostiserade som autister ”bara” eftersom vissa psykologer…
2 svar på ”Aspergers syndrom, autism och inkludering”
Man måste också komma ihåg att bara för att en aspergare säger nej en gång behöver inte det betyda att man kommer säga nej nästa gång. Jag kan själv känna att sociala tillställningar kan vara trevligt ibland och att jag mår bra av det (även om jag kan vara trött i dagar efter), men om jag däremot inte har någon energireserv och går på det i alla fall slutar det ofta med att jag mår dåligt.
För övrigt tycker jag det du skriver om passar ganska bra in på livet i stort, inte bara arbetslivet 🙂
Det var en viktig poäng du tog upp! Jag får skriva ett nytt inlägg om ämnet i framtiden och ta upp de aspekterna också. Att om man sagt ja eller nej förut behöver ju inte alls betyda att man inte kan ändra sig och göra annorlunda nästa gång, vilket inte alla förstår tyvärr.
Du har rätt i att detta passar in på livet i stort. Det kan även gälla kalas, sociala tillställningar bland grannar mm och behöver inte alls ha med just arbetslivet att göra 🙂