Kategorier
Arbete och sjukersättning

Aspergers syndrom, autism och ekonomisk utsatthet

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Alltför många av oss som lever med Aspergers syndrom och autism är ekonomiskt utsatta. Att man har svårt för att etablera sig i arbetsmarknaden kan i värsta fall leda till en livslång fattigdom. Lägg därtill att det under de senaste åren har blivit betydligt svårare att få aktivitets- och sjukersättning från Försäkringskassan, vilket har lett till en ännu större ekonomisk otrygghet. Sjukersättning är åtminstone en form av fast inkomst, men utan det kan man behöva leva på ekonomiskt bistånd från kommunen, vilket kan kännas mycket otryggt och stressigt.

Därutöver har vi autister inte sällan högre utgifter än många andra människor på grund av vår funktionsvariation. Många kan må psykiskt dåligt, vilket kan leda till relativt höga sjukvårds- och läkemedelskostnader. När jag själv behövde en läkare med autismspecifik kompetens, lyckades jag inte hitta en läkare som förstod vad autism handlade om, vilket ledde till att jag tvingades betala flera tusen kronor för ett enda läkarbesök hos en privat läkare. Dessutom har jag sönder mina saker och tappar bort grejer betydligt lättare än andra människor, dels på grund av mina motoriska svårigheter och dels på grund av min ADD. Vilket naturligtvis blir en extrakostnad och bidrar till vår ekonomiska utsatthet när vi står utanför arbetsmarknaden.

Det jag saknar i LSS är en garanti till ekonomisk trygghet. Med trygghet menar jag inte höga inkomster utan helt enkelt en garanti till en fast månadsinkomst under de år man saknar arbetsförmåga eller håller på att söka arbete. En arbetslös person utan en omfattande funktionsnedsättning eller sjukdom lyckas inte sällan hitta ett nytt arbete inom ett år, men för en person med autism kan det ibland ta tio år innan han eller hon lyckas hitta en arbetsgivare som är villig att anställa personen. Det är en helt annan sak att tillfälligt tvingas leva på ekonomiskt bistånd under exempelvis ett halvår när man håller på att reda upp sitt liv och att tvingas ansöka om socialbidrag månad efter månad, år efter år.

Jag brukar säga att den som påstår att pengar inte ger lycka aldrig har varit fattig på riktigt under längre perioder utan någon ljusning i sikte. Visst, det kanske inte ger någon skillnad i lycka om man får ut 15.000 kronor eller 30.000 kronor efter skatt. Men tvingas man däremot leva på riksnormen och dessutom med vetskapen om att kommunen när som helst kan avslå ens ansökan om ekonomiskt bistånd, kan det göra depressionen värre! Forskningen har slagit fast att endast 500 kronor extra i månaden gör deprimerade personer betydligt friskare. Autism medför redan många praktiska och sociala svårigheter i vardagen som det är. Därför är det oacceptabelt att diagnosen dessutom alltför ofta innebär fattigdom och ekonomisk utsatthet!

14 svar på ”Aspergers syndrom, autism och ekonomisk utsatthet”

BASINKOMST = MEDBORGARLÖN vore nog något för sverige, att prova,istället för socialbidrag.Det skulle lätta för alla i samhället om man har en trygg inkomst så man slapp oron för pengar.Många stora industriledare i världen förespråkar detta nu med anledningen att många jobb försvinner i och med den nya teknologin med AI robotar som kommer och det gör att det kommer inte att finnas jobb till alla i världen.Ju mer fattigdom det blir desto oroligare blir det och det är inte bra för samhället om utanförskapen ökar och det gäller ju alla inte bara för människor med olika diagnoser eller andra sjukdomar…http://basinkomst.nu/

Jag håller med dig helt! Det hade varit väldigt bra med medborgarlön för det hade ökat tryggheten vilket hela samhället hade tjänat på. Förutom att det hade kunnat minska kriminaliteten så hade man även sparat pengar genom att slippa ha handläggare för sjukersättning, ekonomiskt bistånd, CSN mm.

Svara

Absolut…men i sverige är man sena i dom tankebanorna.Utomlands är man mer inne på dom tankarna.Det kommer inte att gå att skapa jobb till alla i framtiden,det bara är så.I alaska var dom först ut med medborgarlön till alla,även dom som har jobb och det var på 70 talet redan
…det gick en dokumentär för något år sedan om det här på svt och den var intressant att se.Det blev mindre stress för barnfamiljer då man kunde vara hemma till exempel om barn blev sjuka och man måste vara hemma.Det skulle bli ett bättre samhälle med mindre depressioner och utbrändhet om inte annat

Jag hade ingen aning om att de hade medborgarlön i Alaska! Det låter bra att samma rättigheter gäller alla, oavsett om man har ett jobb eller ej. Då kan man också ha en sidoinkomst och kan arbeta exakt så mycket som man känner för utan att rätten till medborgarlönen påverkas.

Svara

Precis detta oroar mig som mamma till en tonåring med asperger. Medborgarlön vore en skön trygghet.

Jag håller med om att det vore tryggt. Vi får verkligen hålla tummarna för att medborgarlön införs i framtiden så att situationen blir bättre för ditt barn och alla andra!

Svara

Dessutom behöver man inte allt för sällan hjälp med att hålla ordning på ekonomin. Under många år innan jag blev diagnoserad fick jag ingen hjälp vilket man troligen får leva med resten av livet, tur man har noll koll på plus och minus, billiga men tidskrävande hobbys och kulinariskt ointresse vilket gör att så länge nudlar mättar är det helt ok.

Inser att mitt svar rundar själva inlägget men det kändes bra och skriva av sig.
Du är himla bra och viktig, tack för att du både är vis och kämpar <3

Du har rätt! Många gånger behöver personer med asperger, autism och ADHD hjälp av en god man med att hålla ordning på ekonomin för diagnoserna i sig kan innebära att man inte har koll på vart pengarna tar vägen och när räkningarna ska betalas.

Vad tråkigt att du hamnat i den här sitsen 🙁 Jag tror att det är många som råkat illa ut när de inte fått den hjälp de hade behövt. Det är också bland annat därför det är så himla viktigt med en diagnos!

Svara

Ja det vore absolut tryggt med medborgarlön / basinkomst! 🙂

Vi får hoppas att medborgarlön / basinkomst införs i framtiden så att situationen blir bättre för alla! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *