Kategorier
Asperger och andra diagnoser

Asperger och andra diagnoser

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Eftersom jag fått inläggs-önskemål om min ADD-diagnos, skriver jag några rader om det idag. Egentligen brukar jag själv inte fundera speciellt mycket på vad som beror på min Asperger och vad som beror på ADD för enligt mig är alla människor unika individer med sina egna styrkor och svagheter, oavsett om man har en diagnos eller ej. Ibland kan det t om vara svårt för att hålla diagnoserna isär. Okej, vissa av mina drag såsom tendensen att uppsluka i specialintressen är typiska för Asperger-personer och båda diagnoserna har egna diagnoskriterier. Men det här med att jag har svårt för att komma igång, dvs har svårigheter i exekutiva funktioner, är vanliga för både Asperger och ADD-personer trots att det inte nämns i Asperger-diagnoskriterierna så där vet jag inte riktigt vilken diagnos jag ska ”skylla” på. Eller kanske både och? 🙂

De ADD-drag jag har är att jag har svårt att hålla uppmärksamheten  uppe (dock har jag flera gånger ifrågasatt detta för jag har extremt lätt att koncentrera mig när det gäller mina specialintressen), jag kan vara lite disträ och slarvig och tappar lätt bort grejer. Sen är jag extremt underaktiv till skillnad från många ADHD-personer som är hyperaktiva. Många som inte känner mig blir förvånade när jag berättar för dem att jag är underaktiv, kanske för att jag är verbalt hyperaktiv och pratar fort och mycket så människor får förmodligen en helt annan bild av  mig. Men jag är faktiskt till många människors förvåning väldigt lugn.

Anledningen till att jag koncentrerar mig på min Asperger-diagnos mer än på min ADD är att jag anser att min Asperger definitivt påverkar mitt liv mer. Men egentligen borde jag kanske skriva om hur det är att leva med NPF-diagnoser istället för att skriva om bara Asperger för jag har ju trots allt flera diagnoser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *