Kategorier
Autism och samtidiga diagnoser

ADD och olika typer av koncentration

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När jag gjorde min neuropsykiatriska utredning, fick jag förutom Aspergers syndrom även diagnosen ADD. I diagnosen ingår bland annat att man har svårt att hålla upmärksamheten. Diagnoskriteriet 1b enligt DSM IV lyder:

b) har ofta svårt att bibehålla uppmärksamheten inför uppgifter eller lekar

Personligen har jag endast svårt att bibehålla uppmärksamheten inför uppgifter jag är ointresserad av. När jag gick i skolan, hade jag mycket svårt för att lyssna på de flesta lektioner eftersom lektionernas innehåll inte intresserade mig ett dugg. De allra flesta elever, oavsett om de har ADD eller ej, tappar förmodligen fokus då och då, men i mitt fall var det verkligen extremt.

När mina släktingar frågade mig vad vi höll på att lära oss på historielektionerna, svarade jag att jag inte visste eftersom jag aldrig lyssnade på lektionerna. När de förklarade att de hade menat med sin fråga att jag skulle berätta om vi läste om medeltiden, stenåldern, andravärldskriget eller något annat, svarade jag att jag inte hade någon aning eftersom jag saknade en förmåga att ta in information om ämnen som inte intresserade mig. Då blev de mycket förvånade eftersom de trodde att jag åtminstone skulle ha lite koll.

När jag gick aspergerinformatörsutbildningen på Ågesta Folkhögskola för att bli föreläsare om Aspergers syndrom, bestämdes det efter ett tag att jag skulle få slippa marknadsföringslektionerna. Detta för att läraren hade märkt att jag inte kunde ta in någon information alls och inte hade någon koll alls på lektionernas innehåll. Jag dagdrömde och hörde knappt när jag blev tilltalad. På samma sätt kan jag inte ta in någon information alls när jag ser filmer. Jag tappar koncentrationen otroligt lätt eftersom filmer inte intresserar mig.

När andra människor får höra att jag har så här stora svårigheter med att hålla fokus, tror de att jag skulle bli bättre av yoga, centralstimulerande mediciner eller mindfulnessövningar. Men yoga och mindfulnessövningar har alltid bara stressat mig och aldrig gett mig någon effekt. Jag har även testat centralstimulerande mediciner för länge sedan utan resultat. Men jag har ju inte ett dugg svårt att koncentrera mig på intressanta texter, då är jag superfokuserad och tar in exakt allt! När jag skrev min debutbok, skrev jag den på bara några månader och då var jag superfokuserad. Mina koncentrationssvårigheter gäller alltså endast uppgifter som inte intresserar mig!

Andra människor ser ibland mina koncentrationssvårigheter som ett stort problem, men jag ser det inte så. Istället för att sörja över att jag inte kan fokusera på allt, har jag istället valt att koncentrera mig på styrkorna och glädjas över att jag har en superbra förmåga att fokusera på vissa detaljer. Min uthållighet har ju trots allt gjort att jag lyckats med otroligt många saker i livet.

8 svar på ”ADD och olika typer av koncentration”

Jätte intressant, Paula. Jag har o X å svårt att koncentrera mej när nåt inte intresserar mej – men din text gick bra.

Lycka till också fortsättningsvis, särskilt med dina superbra fokuseringsförmågor.

Med vänlig hälsning

Fredrik

Du är så klok och skriver och förklarar så bra. Håller på att lära mig acceptera mig själv. Försöker i alla fall.
Godnatt.

b) har ofta svårt att bibehålla uppmärksamheten inför uppgifter eller lekar

Jag brukar ofta ha svårt att bibehålla uppmärksamheten inför uppgifter. Men jag brukar inte ha svårt för att bibehålla uppmärksamheten när jag leker. 🙂

Tappar ofta bort saker som är nödvändiga för olika aktiviteter, till exempel leksaker, läxmaterial, pennor, böcker eller verktyg).

Jag får en känsla av att diagnoskriterierna för ADHD/ADD är skrivna för barn. 🙂

Jag har ingen bekräftad diagnos men somnar på föreläsningar som inte intresserar mig eller om det blir informationsoverload och hjärnan inte kan ta in mer. Som tur är kan jag också hyperfokusera på det som intresserar mig vilket gjort att jag ändå hankat mig igenom min utbildning

Jag känner verkligen igen det här med att man kan hyperfokusera. Vad bra att det hjälpt dig i din utbildning! Förmågan att hyperfokusera kan i många situationer verkligen vara en stor tillgång 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *