Kategorier
Aspergers syndrom och autism

9 fakta om aspergarnas olikheter som många inte känner till

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vi som har Aspergers syndrom och autism kan sinsemellan vara väldigt olika varandra trots att vi har samma diagnos. Diagnosen Aspergers syndrom säger nämligen inte speciellt mycket om hur och till vilken grad våra svårigheter yttrar sig, vad vi har för styrkor och hur vi är som personer. Här kommer fakta som alla borde känna till om aspergarnas olikheter:

1. Vi aspergare har olika personligheter

Exempelvis svårigheterna med socialt samspel som nämns i diagnoskriterierna för autism kan yttra sig på helt olika sätt hos olika individer. Någon kanske uppfattas som alltför social och närgången, någon annan drar sig undan helt och är svår att kontakt med och en tredje kanske har svårt för ytligt småprat. När jag arbetade i matbutik tyckte jag att det var det enklaste att arbeta i kassan.  Och detta trots att kassaarbete innebär sociala kontakter! 

2. Två personer med Aspergers syndrom förstår nödvändigtvis inte varandra

Och därmed blir inte två aspergare automatiskt vänner. Trots att jag har upplevt att aspergare generellt sett har förstått mig bättre än människor utan asperger eller autism har jag stött på många aspergare som inte förstått hur det är för mig att bli känslig för olika smaker och konsistenser på maten och varför jag inte orkar arbeta på heltid. Dessa aspergare har haft svårt för något helt annat än jag och har därmed inte kunnat sätta sig in i hur jag har det!

3. Det finns inget recept som funkar på alla aspergare

Jag brukar säga att om ett sådant recept skulle finnas skulle jag inte ens behöva föreläsa för då skulle det förmodligen redan finnas en bok som skulle heta något i stil med: ”Stödstrategier för alla med autism”. Men en sånda bok kan aldrig skrivas. Två personer med Aspergers syndrom kan behöva hjälp och stöd med olika saker precis på samma sätt som närsynta personer behöver olika skärpor på sina glasögon. Vi har olika svårigheter och styrkor liksom ni neurotypiker! 

4. Två aspergare kan vilja bli bemötta på helt olika sätt

Det som de flesta av oss autister har gemensamt på den här punkten är att vi vill bli älskade och accepterade precis som vi är, men här slutar likheterna! Själv gillar jag rakhet men jag vet flera med Aspergers syndrom som är extremt känsliga och tar väldigt illa upp av rakhet och brutal ärlighet. Det finns ingenting i diagnoskriterierna som säger att man automatiskt skulle uppskatta rakhet och ärlighet när man har autism!

5. Vi aspergare ser ofta olika på våra diagnoser

Någon tycker att Aspergers syndrom endast är en tillgång, någon annan tycker att det är en svårighet och en tredje tycker att det kan vara både och beroende på omgivningens bemötande och vilken mljö man befinner sig i. Det finns varken rätt eller fel sätt att se sin diagnos på!

6. Två aspergare klarar inte alltid samma sak

En person med Aspergers syndrom kanske inte har svårt alls för att ringa telefonsamtal, en annan kommer att lära sig att ringa om hen får hjälp med att hitta fungerande strategier och en tredje kommer kanske aldrig någonsin hitta sådana strategier utan kommer att behöva stöd med att ringa samtal livet ut. Jämför detta med er neurotypiker: ni klarar också olika mycket. Någon av er kanske klarar av att få ett Nobelpris, men betyder det att ni alla skulle klara det med hjälp av fungerande strategier? Självklart inte! 

7. Vi aspergare kan vara olika på alla punkter

Av någon anledning har omgivningen oftast lätt för att acceptera att A som har Aspergers syndrom är fenomenal på att sjunga och kan försörja sig på att uppträda medan B som också har samma diagnos inte kan sjunga alls. Däremot har omgivningen ofta betydligt svårare för att acceptera om A klarar av att torka diskbänken och ringa telefonsamtal medan B absolut inte klarar det. Då får B troligen höra: ”Men A har också autism och klarar dessa saker galant. Du borde därför också klara samma sak!”

8. De autistiska svårigheterna kan ha olika gradskillnader 

En person med autism kanske har svårt för att hantera ljud men klarar ändå av att åka till stan om hen ser till att få vila lite innan och efter. En annan med autism kanske blir så trött av ljud att hen behöver vila i en hel vecka för att återhämta sig och klarar därför inte ens av att åka kommunalt. Därför kan olika aspergare kan behöva olika mycket stöd och återhämtning!

9. Våra svårigheter kan ha olika bakomliggande anledningar

A kanske låter bli att städa för att hen tycker att det är tråkigt och skjuter därför upp det, B kanske låter bli städningen för att hen fastnar och inte vet hur noggrant det borde städas, C glömmer bort att städa, D tycker att dammsugaren låter för högt och E tycker att det tar för mycket energi att städa. Därmed fungerar aldrig samma stödstrategier på alla autister även om många av oss utåt sett verkar ha exakt samma svårigheter! 

6 svar på ”9 fakta om aspergarnas olikheter som många inte känner till”

Tack Thomas! Kul att se dig här igen 🙂 För mig var det också länge sen jag bloggade så jag hade också nästan glömt bort hur man skrev blogginlägg och svarade på kommentarer. Men nu är jag van igen 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *