Kategorier
Arbete och sjukersättning

5 vanliga fel Arbetsförmedlingen gör med autistiska arbetssökanden

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vi som har Aspergers syndrom eller autism kan ibland behöva hjälp av arbetsförmedlare eller SIUS-konsulenter på Arbetsförmedlingen eller coacher på dagliga verksamheter med att hitta lämpliga och passande arbets- eller praktikplatser. Men många handläggare på Arbetsförmedlingen gör följande fel när de möter arbetssökande med Aspergers syndrom eller autism:

1. Låter bli att identifiera våra svagheter. Aspergers syndrom må innebära osynliga svårigheter, men bara för att du inte ser svårigheterna så betyder det inte att de inte finns. Många arbetsförmedlare förstår inte att vi kan vara ytterst begränsade när det gäller vilka arbeten vi kan söka. 99% av arbeten på arbetsmarknaden passar inte mig, och det är ett faktum.

2. Låter bli att identifiera våra styrkor. När jag visste att det var författare och föreläsare jag ville bli så möttes jag först av skepsis från Arbetsförmedlingen. Förmodligen tyckte coacherna att det lät konstigt att jag som inte ens klarade av att arbeta på Samhall skulle klara av att ge ut böcker och föreläsa om Aspergers syndrom. Men mina svårigheter ligger på det praktiska planet. Därför behöver jag boendestödjarens hjälp med att torka av diskbänken, men jag har inga problem med att åka runt riket och föreläsa.

3. Låter bli att lyssna på klienten. Ibland tycker du kanske som arbetsförmedlare att din klient skulle passa utmärkt som varuinpackare för du kan ha läst någonstans att personer med Aspergers syndrom och autism gillar monotona arbetsuppgifter. Men om din klient säger att arbetet inte skulle passa så måste du lyssna på klienten! Många aspergare kan tycka att såna arbetsuppgifter tar mycket energi, och just energi är ofta en bristvara för många av oss.

4. Utgår ifrån att alla människor mår bra av att arbeta. En av de första frågorna du ska ställa till din klient är att vems vilja det är att klienten ska söka jobb. Är det klientens egen vilja, eller är det omgivningen som har fått för sig att det inte är bra för autisten att sitta hemma utan sysselsättning? Det viktigaste är vad din klient mår bra av, inte vad människor generellt sett mår bra av.

5. Låter bli att tänka utanför boxen. Ibland passar inte traditionella jobb oss aspergare. Vissa av oss klarar inte av att arbeta inom vanliga service- och kontorsyrken. Vissa passar endast inom teaterbranschen, själv passar jag som föreläsare och vissa behöver arbeta med något konstnärligt. Många av oss klarar inte av att åka till en arbetsplats varje dag utan vi kan behöva arbeta på distans hemifrån. De arbeten som passar en arbetssökande med Aspergers syndrom eller autism kan vara just såna okonventionella yrken som du som arbetsförmedlare inte alltid ens tänker på!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

  1. ”Jag kommer ofta på först efteråt vad jag borde ha sagt/gjort, och då är det redan försent.” Exakt samma för…

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

9 svar på ”5 vanliga fel Arbetsförmedlingen gör med autistiska arbetssökanden”

Instämmer till fullo, bra skrivet! Otroligt viktiga saker att ha med sig för de som vill hjälpa/inte stjälpa..

Gud ja!

Blev kickad från min extratjänst idag (eller ja, de ska inte förlänga den alls) trots att jag behöver stabilitet och vana och har sagt det åt de!!

Istället sa kvinnan jag pratade med åt mig bara att det var falsk trygghet med deras anställningsstöd…. så himla besviken, känner mig som att man har blivit trampad på!

Vad tråkigt att du inte fick behålla din extratjänst! 🙁 Jag beklagar verkligen. Jag förstår att du behöver trygghet och blivit besviken.

Svara

Jag har ingen diagnos än. Men mitt problem är att klara av intervjuer. Jag är bra på att uttrycka mig i skrift, och kan därför skriva ett ok personligt brev. Men när det gäller intervjuer så har jag noll koll. Där faller jag. Kan det inte räcka med att vilja jobba och anse sig kunnig nog? Ska inte jag också få chansen att arbeta ihop pensionspoäng, jag ska bara stå arbetsmarknaden till hands fast ingen vill ha mug. Jag får aldrig engagera mig i nåt. Jag ska bara sitta hemma och skriva ansökningar.. blää

Det är vanligt att autister har svårt att förmedla ett gott intryck på anställningsintervjuer så du är definitivt inte ensam! Men om du genomgår en neuropsykiatrisk utredning och får en diagnos så kommer du ha rätt till stöd från Arbetsförmedlingen. Jag tycker personligen att det är sjukt att förmågan till småprat räknas så högt även i yrken där inga sociala färdigheter krävs men tyvärr ser världen ut som den gör 🙁

Svara

Hej håller helt med har precis fått en SIUS men vet inte hur fan jag ska göra för ingen på AF verkar ju ha den minsta lilla kunskap om NPF. Känns inte värt det jag vill slippa AF så mycket som möjligt eftersom de inte gör någonting över huvud taget….

Tråkigt att du inte får det stöd du behöver 🙁 Men jag förstår dig! Om jag vore du skulle jag försöka byta SIUS men vet inte vad det finns för möjligheter på din AF. Jag hade tur för jag fick jättebra stöd av SIUS! Men allt handlar om tur.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *