Kategorier
Paulas blogg

4 grupper som kan ha svårt för att upptäcka coronasymptom

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

För tillfället uppmanar myndigheterna oss att stanna hemma så länge man upplever minsta muskelvärk eller förkylningssymptom alternativt känner sig det minsta yr eller febrig. Och detta trots att man skulle vara säker på att symptomen inte beror på corona. Jag tycker starkt att det är klokt och instämmer i att man absolut inte under några som helst omständigheter bör bryta mot karantänreglerna om man känner sig minsta krasslig! Dock kan reglerna ställa till det för människor med vissa diagnoser och medicinska tillstånd så som:

1. Allergi och astma

Människor med allergi och astma kan ständigt vara hesa och hostiga samt ha kroniska luftrörsbesvär. Mamma har ständigt besvär i halsen trots att hon inte har något virus i kroppen: detta eftersom hon har astma! Och sedan finns det väldigt många människor som har en rinnande näsa året om och i synnerhet när man utsätts för kyla: så fort man går utanför dörren så börjar näsan rinna. Hur ska man då tänka?

2. Fibromyalgi

I fibromyalgin ingår kroniska smärtor. Många med fibromyalgi lever med enorma dagliga smärtor i kroppen som sjukdomen orsakar och det har inte gått en dag på minst tio år utan muskelvärk. Hur ska man tänka kring isoleringen om man alltid, dag efter dag, år efter år lever med kronisk muskelvärk?

3. CFS/ME

I Sverige används Kanada-kriterierna för diagnosticering av ME, och många möjliga coronasymptom som svaghet, yrsel, feber, halsont och utmattning ingår även i ME. Sjukdomen kan kännas som en influensa som aldrig går över. Hur ska man då förhålla sig till de officiella rekommendationerna om karantän så fort man känner minsta symptom?

4. Autism

Aspergers syndrom och autism kan bland annat innebära att man blir helt utmattad efter att ha utsatt sig för sinnesintryck, oväntade händelser och sociala tillställningar. I många fall handlar det inte ”bara” om att man är mentalt utmattad utan också om att man får fysiska symptom som huvudvärk och yrsel. Sedan får man inte glömma bort att autism kan innebära att man uppfattar smärta på annat sätt. Det har hänt mig att jag varit skadad (t.ex. blodförgiftning) utan att jag märkt något. Tänk om man har förkylningssymptom utan att upptäcka det?

Inte alltid lätt

Alltsomoftast känner man sin egen kropp. Många av oss autister känner exempelvis direkt vilken typ av utmattning det är vi har drabbats av: huvudvärken och yrseln kan kännas på ett helt annat sätt efter att ha utsatt sig för sociala sammanhang jämfört med när man är förkyld/sjuk. Men enligt Vårdguiden 1177 Stockholms län bör man ändå stanna hemma för säkerhets skull även om man har en bakomliggande diagnos som kan ge hosta eller andra coronaliknande symptom. Inte helt lätt för vissa grupper!

6 svar på ”4 grupper som kan ha svårt för att upptäcka coronasymptom”

Jag är superförsiktig, idag har jag huvudvärk och känner mig lite däven så avboka mitt boendestöd. Tror säkert jag mest är mentalt utmattad men tänk om! Menar risken är ju stor att boendestödjaren kommer möta mer sköra människor i sitt arbete och jag vill inte vara den som för smitta vidare i såna här tider. Fast man får lite ångest också, en känsla av att ”skolka” eller att inte göra rätt, vilket är underligt när boendestödet framförallt ska handla om mig och min vardag

Bra att du är försiktig och tänker på alla sköra klienter som boendestödjaren eventuellt har! Det kluriga med corona är ju att man kan vara smittad utan att ha några symptom och då kan man ju sprida smittan vidare.

Jag förstår vad du menar med känslan att ”skolka”. Ibland när jag varit utmattad och velat avsluta boendestödet i förtid har jag fått dåligt samvete även om jag absolut inte borde tänka så. Boendestödjaren får ju ledigt om jag vill avsluta i förtid så det är ju inte så att hon förlorar något på att jag ber henne gå. Vi borde lära oss att tänka på att boendestödjarna är där för vår skull och inte tvärtom även om det är lätt att glömma bort det ibland.

Svara

Jag var aldrig vaccinerad , hade corona utan att jag märkte de. Har aldrig varit rädd för de. Däremot har jag fibromyalgi så de är lurigt. Jag åkte på flera resor också .

Vad tråkigt att höra att du har fibromyalgi! Men vad bra att du hade covid utan allvarliga följder.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *