Kategorier
Föreläsningar om Aspergers syndrom och autism

Välkomna till min föreläsning om Aspergers syndrom!

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Nu är det ett ypperligt tillfälle för er som bor i närheten av Göteborg att komma och lyssna på min föreläsning! På torsdag kommer jag Attention nämligen anordna en föreläsningskväll med mig i Öckerö.

Under kvällen kommer jag bland annat berätta hur det är för mig att leva med Aspergers syndrom, vilka utmaningar en person med Aspergers syndrom kan stöta på i sin vardag, vilka styrkor Aspergers syndrom kan innebära och mycket mer. Föreläsningen kostar 100 kr (50 kr för Attention-medlemmar). OBS! Om man vill komma på föreläsningen, måste man förhandsboka en biljett.

Med reservation för slutförsäljning kommer ni även ha en möjlighet att köpa min debutbok På ett annat sätt: mina erfarenheter av Aspergers syndrom – ett autismspektrumtillstånd där jag bland annat berättar hur det varit för mig att växa upp med Aspergers syndrom. Boken kostar 200kr, och jag kan endast ta emot kontanter. Tyvärr har min nya bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom inte hunnit komma ut så jag kommer inte kunna ta med den till föreläsningen, men den kommer ut senare i höst.

Hoppas vi ses! 🙂

PS. Nu ska bloggens följfunktion fungera igen. Ni som prenumerar på mina blogginlägg kommer att få mejl med uppdateringar om mina senaste blogginlägg 2 gånger i veckan. Men jag kommer att fortsätta posta nya blogginlägg 3-4 gånger i veckan precis som vanligt!

20 svar på ”Välkomna till min föreläsning om Aspergers syndrom!”

Läser just nu på ett annat sätt ..fick tag i den på fjärrlån på biblioteket ( bor i en mindre stad) tycker den är jätteintressant längtar till nästa lässtund många pedagoger o lärare borde läsa den tycker jag. Otroligt vad du kämpat undrar så om mitt barn kämpar så också fast vi inte vet vad det är ? Kan vara en förklaring till varför hon är helt slut o skriker när hon kommer hem

Vad kul att du har hittat min bok på biblioteket! Jag har faktiskt förstått nu efteråt hur otroligt mycket jag kämpat, men det förstod jag inte förut. Jag trodde att det var normalt att kämpa i livet, och jag trodde att alla andra kämpade lika mycket som jag.

Förmodligen är ditt barn överbelastat med sinnesintryck eller krav om hen är helt slut varje dag hen kommer hem. Det allra viktigaste tycker jag är att sänka kraven och kanske tillåta barnet att ha kortare skoldagar ibland om hen är trött.

Svara

Skall igenom en utredning först nu , det värsta är ju att mitt barn inte kan tala om för mig hur det känns om hen är trött eller inte osv osv osv men hen kanske inte vet själv vad det är?
Häromdagen sade hen att det hade varit bra om onsdag var söndag . Kanske just för att man är ledig mitt i veckan då !

Det som är svårast är att jag inte får riktigt kläm på vad som är jobbigt och vad svårigheterna är för hen om jag bara visste, jag är en kämpe (liksom hon) och vet jag så gör jag allt för att komma vidare men jag vet ju inte……Jag vet att jag iallafall inte nöjde mig efter 6 år på BUP med att ha någon slags parterapi och att vi skall vara rädda om varandra . Ja visdt det är jätteviktigt men hallå vårt barn har svårigheter kom till saken liksom… Skrev egenremiss till Barn neuropsykiatrin och har nu påbörjat utredning där!!! Nu måste jag vara stark ,,,,,,

Vad hemskt att det finns sådan okunskap hos BUP för de kommer säkert rätt ofta i kontakt med barn med Aspergers syndrom och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Men bra att du har fått till en utredning!

Jag kunde inte heller kommunicera för omgivningen förut hur det var för mig, men det var tur att utredningsläkaren var kunnig och ställde de rätta frågorna. För jag visste ju inte själv vilka saker som borde ta energi i livet och hur mycket för alla klagade hela tiden på att de var trötta.

Svara

Skall igenom en utredning först nu , det värsta är ju att mitt barn inte kan tala om för mig hur det känns om hen är trött eller inte osv osv osv men hen kanske inte vet själv vad det är?

Alexitymi kan förekomma vid bland annat Aspergers syndrom, vid långvarig smärta, posttraumatiskt stressyndrom, och drogmissbruk https://sv.wikipedia.org/wiki/Alexitymi

http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?ID=224&PSQ=2819
http://modernpsykologi.se/2015/04/24/den-med-alexitymi-hor-inte-nar-kanslorna-ropar/

Tack för tips Mats!

Skriver upp detta Alexitymi på min lista med allt jag skall ta upp på mötet med läkaren. Har samlat massor av saker jag tycker mig känna igen hos min dotter , jag har ju en förmåga att bara spruta ur mig ord när jag skall diskutera med läkare etc om min dotter. Så nu har jag gjort en strukturerad lista ( måste ju även tänka på att ordbanta med min dotter) som ni säkert förstår 🙂
Det här med Empati kan jag ju känna när min dotter begär massor av saker o skriker till oss och beter sig enligt mig väldigt dåligt för att sedan helt plötsligt bara lugnt säga ”Mamma har du sett vad liten ”katten” ser ut”. Då är ju jag heelt färdig kanske med rivsår på en hand och totalt slut i öronen (visserligen) med hörselkåpor på , helt förvirrad och tänker hur kan hon bara vara som normal nu efter 30 min skrik o utbrott hon verkar inte bry sig att jag har tårar i ögonen ett hjärta som går i 200 och darrig av frustration då fattar jag verkligen inte hur hon bara kan gå vidare som om inget har hänt. Detta är svårt mycket svårt

Ett vanligt misstag är att blanda ihop brist på emapti med nedsatt förmåga att visa emapati. Människor med Aspergers syndrom har oftast normal empati men har ofta svårt att uttrycka sig empatiskt:

En person med Aspergers syndrom kan ha problem att förstå andra människors känslor; de meddelanden som sänds genom ansiktsuttryck, ögonkontakt och kroppsspråk missas ofta. De kan också ha problem med att visa empati med andra människor. Därför kan personer med AS uppfattas som egoistiska, själviska eller hänsynslösa. I de flesta fall är dessa etiketter orättvisa, eftersom beteendet beror just på dessa svårigheter att läsa av andra människors känslomässiga tillstånd. De blir vanligen chockade, upprörda och ångerfulla när de får reda på att deras handlingar är sårande eller olämpliga. Personer med AS har helt normala känslor. https://sv.wikipedia.org/wiki/Aspergers_syndrom#Sociala_avvikelser

Ok oj vad jag börjar bli insatt nu inte än dag för tidigt jag avråddes ju av Bup att googla o hitta diagnoser men varför då kan jag känna nu! Om jag vetat det jag nu vet hade jag inte krävt så mycket och def förklarat för min man som tyckte att hon bara jävlas o helt saknar känslor. Om det nu inte blir en diagnos så är det ju STORA drag av känner ju igen så mycket inte allt men väldigt mycket av asberger men som sagt alla är ju inte lika. Jag känner nästan att jag vill ha ett möte med lärare o berörda föräldrar mor o farföräldrar för att få upp ögonen o få de att förstå vår älskade dotter

Jag tycker inte att det är fel att googla efter diagnoser så länge man inte lider av hypokondri naturligtvis. Jag vet en tjej som fick sin Asperger-diagnos tack vare att hennes mamma aldrig gav upp och fortsatte att googla trots att okunniga läkare intygade att det inte var något annorlunda med henne. Om man känner att något är ”fel”, är det bättre att försöka leta efter ett svar än att bara strunta i det, tycker jag.

Svara

Det svåra är nog att skilja det ena tillståndet från det andra. Det finns en överlappning i symptombilden mellan personlighetssötrningar, depression, ångest och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det är därför viktigt att utredningen genomförs så förutsättningslöst och seriöst som möjligt för att rätt diagnos ska ställas i slutändan. Det finns tyvärr indikationer på att psykiatrin hittar vad man letar efter: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastmanland/slumpen-avgor-psykdiagnos

Svårigheterna ligger bland annat i att många patienter har samtida diagnoser. Det är nog inte ovanligt att tjejer med Aspergers syndrom och ADHD får diagnosen ADHD men att utredaren missar autismen som döljer sig bakom ADHD. Som förälder gör du bäst i att försöka se till att din dotter blir utredd av kompetent utredningsteam. Inte så lätt alla gånger om man som föälder kämpar för att få vardagen att fungera.

Hej!

Jag har bokat biljetter och kommer på föreläsningen ikväll!

Men..
Jag undrar hur den går till, tre timmar, pratar du hela tiden eller blir det någon paus? Jag har leäben tat efter bilder för att se hur det ser ut där, men hittar ingen bra bild, har du någon eller vet var jag kan hitta? Hur många kommer på föreläsningen, ungefär?
Om du inte har svar på mina frågor, kanske vet du vart jag kan vända mig för att få mer information?

Jag vill så gärna komma och lyssna men det är så många stressmoment runtomkring och det hade känts mycket bättre om jag har mer koll 😉

(Jag hoppas att du hinner svara i tid förstås, hehe, jag förstår om du har fullt upp idag..)

Hej!

Vad roligt att du har bokat biljetter! 🙂

Jag kommer att ha en paus under föreläsningen. Just nu sitter jag på tåg mot Göteborg och schemat ligger i resväskan i bagageutrymmet, därför kan jag inte säga vilken tid och hur lång pausen kommer att vara. Jag vet tyvärr inte heller hur många som kommer att komma, förut var det 70 som hade anmält sig men det är möjligt att Attention haft fler anmälningar sen dess.

Jag har tyvärr ingen aning om hur lokalen kommer att se ut. Just mu är jag stressad för tåget är rejält försenat, och jag hoppas att det även går senare bussar till Öckerö och att jag hinner anlända till föreläsningssalen och bekanta mig med lokalen några minuter innan åhörarna kommer och att jag hinner äta. Jag är ledsen att jag inte kan hjälpa dig 🙁 Men du kan försöka mejla arrangören, deras mejladress hittar du på länken som man klickar på när jag skrev inlägget. Jag hoppas att de läser mejl idag och kommer att kunna svara på dina frågor!

Hoppas vi ses ikväll! Men jag förstår om du tycker att det blir för rörigt och inte kan komma om du inte får svar på dina frågor.

Svara

Tack för att du svarade!

Då vet jag lite mer nu än vad jag gjorde förut i alla fall!

Jag hoppas att du hittar en bra buss till Öckerö, sen när du kommit fram till Göteborg. Du kan titta på västtrafik.se, de har en rätt bra söksida för bussarna 🙂

Vi kommer ikväll! Jag har kollat färjor och bussar och googlat bilder för att få mer koll. Och med dina svar så hjälper det ännu lite till. Jag höll förstås på att glömma äta lunch i min stress angående ikväll och sen när jag skulle koka makaronerna irrade jag runt och tog flera varv mellan spis diskbänk och skafferi innan jag kunde komma på vad som behövdes när man skulle koka dem, haha. Men det gick bra till slut. Nu har jag ätit!

Lycka till sen!

Vad roligt det var att få träffa dig på föreläsningen igår! Jag hade ju verkligen tur eftersom jag fick skjuts från Göteborg till Öckerö, annars hade det blivit stressigt. Men nu hann jag äta och t om vila lite innan föreläsningen 🙂

Jag förstår verkligen att man glömmer bort att äta om det är stressigt. Själv märker jag inte alltid att jag är hungrig om jag är strsessad.

Svara

Tack detsamma! Det var kul att få se dig irl! Din blogg har varit värdefull för mig då jag hittade den för ungefär ett år sedan, i samband med att jag fick min diagnos förra hösten (är lika gammal som du är), och den hjälpt mig jättemycket i min bearbetning av det hela! Många av mina funderingar har blivit besvarade och jag känner igen mig i flera av dina inlägg.
Jag blev jätteglad när jag läste att du skulle komma till Öckerö, vi bor några mil söder om Göteborg och det var kul att få möjlighet att komma och lyssna!
Tack för en mycket bra blogg och en jättebra föreläsning!

Jag märker sällan att jag blir hungrig när jag håller på med någonting eller är upptagen i huvudet (ex av stress). Jag kan märka det av att jag får sämre tålamod eller att det känns i magen, men det är inte alltid som jag kopplar ihop det med hunger förrän någon påpekar mitt humör eller om jag räknar timmarna sedan jag åt sist.

Vad roligt att höra att du uppskattade min föreläsning så mycket! 🙂 Det här var faktiskt första gången jag föreläste i Göteborgs området. Förra året var det meningen att jag skulle föreläsa i Göteborg men föreläsningen blev avbokad, så det var jättteroligt att det faktiskt blev av den här gången!

Jag har faktiskt under de senaste åren lärt mig att koppla att jag är hungrig om jag börjar känna mig irriterad eller trött. Men när jag varit i skogen och plockat blåbär, har jag aldrig blivit hängig för då har jag varit så upptagen med plockandet 🙂

Svara

Hejsan!
Det har gått några dagar sedan föreläsningen på Öckerö … tyckte den var riktigt bra … och har hunnit reflektera lite.
Kom i kontakt med Asperger för ca 6 månader sedan, dessförinnan visste jag knappt att den fanns.
Det jag tror mig ha lärt om diagnosen under denna tid genom artiklar, Youtube, Attention mm är, förutom de svårigheter de med diagnosen har, är att vi neurotypiska har ett arbete framför oss och det är att förhålla oss till Asperger samt att fundera över, och vara villiga att ändra, vårt beteende i mötet med dem som har diagnosen.

Grabben och jag har ibland timslånga samtal vid köksbordet som oftast (men inte alltid) startar med ett problem/svårighet han har. Det man vill som förälder är ju självklart att hjälpa till, komma med en lösning. Många gånger kommer vi fram till något som kan liknas vid en lösning. Det som överraskar mig varje gång är ”avståndet” mellan problemet som vi börjar prata om och grundorsaken vi kommer fram till efter en timme eller två. Det är oftast helt olika saker.

Med hjälp av ett logiskt resonemang, en massa exempel, steg-för-steg listor, papper och penna för att visuelllt åskådliggöra något, har visat sig vara den bästa vägen för oss att gå från problem till grundorsak för att sedan komma fram till någon form av lösning.

Må väl, Paula och lycka till med alla framtida föreläsningar.
Har vi tur så får vi se dig ute på Öckerö snart igen.

Tack!

PS
Glöm inte att skaffa SWISH 😉
DS

Hej!

Vad roligt att höra att du uppskattade min föreläsning. Jag tyckte att det var jätteroligt att få föreläsa på Öckerö. Det var faktiskt första gången för mig att föreläsa i Göteborgsområdet och jag fick samtidigt ett tillfälle att besöka Göteborg för allra första gången i mitt liv. Jag hoppas att det blir fler föreläsningar där framöver! 🙂

Vad bra att du kan hjälpa din son att komma fram till lösningar på problem. Jag önskar verkligen att jag hade fått det där stödet när jag var barn, men på den tiden fanns det ingen kunskap om Aspergers syndrom och det blev mest bråk med mina föräldrar när jag hade problem och inte visste hur jag skulle lösa dessa. Så det stöd som du ger till din pojke är säkert guld värd!

Ja just det, vad bra att du påminde mig om SWISH. Jag glömde faktiskt bort att be min boendestödjare att hjälpa mig med det idag, ska fråga henne nästa gång!

Må väl du också! 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *