Kategorier
Läsarfrågor

Vad betyder atypisk autism?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

My frågar

Jag blir inte klok på en nära släktings diagnos! 2017 fick hen diagnosen atypisk autism enligt ICD-10. När hen fick diagnosen sa psykologen att vi har plockat bort diagnosen Asperger, därför får han diagnosen atypisk autism.

Jag har nu i samband med att hen ska söka en ny skola börjat leta mer info om just diagnos atypisk autism och får då fram att detta är en diagnos man får när man inte uppfyller alla kriterier för någon annan autismdiagnos. Har psykologen/läkaren satt fel diagnos? Eller vad betyder atypisk autism egentligen?

Paula svarar

Jag vet tyvärr inte om din släkting har fått fel diagnos eller om diagnosen atypisk autism är korrekt i hens fall. Atypisk autism är den diagnos som i DSM-IV hette ”annan genomgripande störning i utvecklingen.” I DSM-5 har alla autismspektrumdiagnoser fogats samman under paraplybegreppet autismspektrumtillstånd, förkortat autism eller ASD, vilket är anledningen till att autismspektrumdiagnoserna kan orsaka begreppsförvirring.

Hens stödbehov är avgörande

Viktigt att tänka på i sammanhanget är att din släkting redan har fått en autismspektrumdiagnos eftersom hen diagnostiserats med atypisk autism. Detta i sin tur innebär att hen kommer, om hen vill, kunna behålla sin diagnos även efter att ICD-10 har tagits ur bruk. Vilket stöd hen kommer att få i skolan beror för övrigt helt på hens stödbehov. Om hen på pappret har atypisk autism eller Aspergers syndrom saknar betydelse i sammanhanget!

Finns två anledningar

Diagnosen atypisk autism ställs av två anledningar. Den första är att patienten inte uppfyller diagnoskriterierna för vare sig Aspergers syndrom eller någon annan autismspektrumdiagnos. I dessa fall kan patienten uppvisa flera kännetecken för en autismspektrumdiagnos och ha en funktionsnedsättning i det dagliga livet men hen uppfyller alltså inte diagnoskriterierna i tillräcklig omfattning för att någon annan autismspektrumdiagnos skulle vara aktuell. En annan anledning för en läkare att sätta diagnosen atypisk autism är att patienten uppfyller diagnoskriterierna för en annan autismspektrumdiagnos men att funktionsnedsättningen har debuterat efter tre års ålder.

ICD-10 används i Sverige

Med detta sagt vill jag påpeka att det finns något jag inte förstår i sammanhanget: ICD-10 används fortfarande i Sverige, och i den finner vi diagnoserna Aspergers syndrom och atypisk autism. Det förvånar mig att hens läkare motiverade valet av diagnosen atypisk autism med att Aspergers syndrom tagits bort ur diagnosmanualerna. Aspergers syndrom återfinns som sagt, precis som atypisk autism, i ICD-10. Sätter en läkare diagnosen atypisk autism på en patient borde hen därför kunna sätta diagnosen Aspergers syndrom under förutsättning att diagnoskriterierna uppfylls. Jag vet inte varför denna läkare ansåg att det var okej att sätta diagnosen atypisk autism men inte Aspergers syndrom.

Båda diagnoser går under LSS

Anser du att din släkting uppfyller diagnoskriterierna för Aspergers syndrom och tycker att det är viktigt att hen får korrekt autismspektrumdiagnos kan du kontakta kliniken där utredningen gjordes och fråga dem varför hen inte fick diagnosen Aspergers syndrom. Jag tror dock som sagt inte att det har någon större betydelse om om hen fått diagnosen atypisk autism eller Aspergers syndrom för båda går under LSS!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Vad betyder atypisk autism?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *