Ellie frågar
Bör man acceptera att en högfungerande autistisk vuxen blir jättearg? Tex när jag säger något tokigt eller inte kan bestämma mig. Går det att träna bort?
Paula svarar
Om man ska acceptera att en vuxen med autism blir jättearg beror enligt mig på två saker: för det första på vem du är och för det andra på vad man menar med ”jättearg”.
Vissa klienter blir stressade
Om du är yrkesverksam och t.ex. arbetar på ett LSS-boende kan du ibland stöta på klienter som blir arga när de utsätts för stress. I så fall kan du nog behöva acceptera i rimlig omfattning att klienterna kan bli stressade och irriterade när saker inte går som de vill och de blir missförstådda, men även här finns det såklart gränser! I konfliktsituationer rekommenderar psykologen Bo Hejlskov ett lågaffektivt bemötande, det vill säga ett lugnt bemötande av personen istället för att skrika och bråka tillbaka. Dessutom behöver deras miljö anpassas och kraven sänkas så att de slipper få utbrott. Men blir du utsatt för våld på din arbetsplats är det såklart ett arbetsmiljöproblem, och i så fall ska du prata med din arbetsgivare. Om du inte får gehör kan du kontakta skyddsombudet på din arbetsplats eller facket.
Ta upp problemet med autisten
Om du istället har en privat relation till autisten (vilket jag misstänker är fallet i ditt fall) får du själv bedöma vad du ska och inte ska acceptera. ”Jättearg” betyder ju olika saker för olika personer för vi har alla olika referensramar för vilka emotioner som är acceptabla. Någon kan tycka att en ”jättearg” person låter lite irriterad eller inte ler medan någon annan kan tycka att ”jättearg” betyder att personen faktiskt skriker och säger otrevliga saker. Men eftersom du ställer frågan till mig tolkar jag det som att du inte riktigt tycker att personens beteende är ok. Har jag rätt? Och känner du så behöver du absolut inte acceptera situationen. Ta upp problemet med personen och berätta hur hens beteende påverkar dig. Och fråga hen om hen skulle kunna hitta något bättre sätt att hantera stress.
Texten fortsätter under annonsen.
ANNONS
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Acceptera aldrig våld
Oavsett vilket ska du definitivt inte acceptera fysiskt eller psykiskt våld. Med fysiskt våld menar jag fysiska angrepp som att vederbörande slår dig, slänger saker mot dig eller något liknande. Och med psykiskt våld syftar jag på hot, kränkningar och personangrepp som att hen kallar dig för ”idiot”, ”värdelös” eller liknande men också på situationer där vederbörande bestraffar offret med exempelvis tystnad. Blir du utsatt för våld ska du aldrig lägga skulden på dig själv för du har ju inte irriterat/stressat hen med med mening! Det är också orimligt om du behöver känna att du måste trippa på tårna i vederbörandes sällskap.
KBT kan vara en lösning
Väldigt många som utsätter sina närstående för våld i nära relation förklarar beteendet med diagnoser, psykisk ohälsa, trauman eller något liknande. Och självklart har många utövare egna problem och mår säkert dåligt, men det betyder inte att andra ska behöva acceptera att bli behandlade på det viset! Lösningen är istället att söka hjälp. Psykologen och autismforskaren Tony Attwood skriver i sin bok Den Kompletta guiden till Aspergers syndrom att KBT är en effektiv behandlingsmetod för autister som har svårt att förstå, uttrycka och hantera känslor. Det är dock viktigt att behandlaren har god kunskap om autism!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Dom där människorna låter riktigt hemska. Jag tycker att det kollektiva ansvaret måste återföras, alltså att samhället, civilsamhället eller politiken,…
Jag skrev det här i en annan tråd men tycker att det är ganska lämpligt här också! ”Har läst idag…
Visst ska man försöka påverka sin omgivning i positiv riktning men man får också vara uppmärksam på de oemottagliga. För…
Min omgivning*
Jag kan identifiera mig med att ha gått igenom saker och att komma ut starkare ur dom! Jag också hålla…
Livet kan ibland vara lite av ett helvete och sen dör man i slutet och utifrån den utgångspunkten så kan…
Det låter väldigt rimligt det du säger Olle 🙂
@Jakob Om det är en socioekonomisk sak man inte kan lösa så tillhör det livets lite tråkigare realiteter. Befinner mig…
@olle Jag tycker det är intressant att du säger att vissa problem inte kan lösas, och att för vissa är…
Eller att alla har plikt i relation till sina medmänniskor, och inte för sig själv! Då slipper vi det här…