Nu har det gått ett halvår sedan sjukskrivningens början, och därför var det dags för mig att besöka läkaren igår igen. Precis som jag hade förväntat mig, förlängde han min deltidssjukskrivning med ett halvår.
Med Försäkringskassan stränga regler är det dock inte helt säkert att jag kommer att få fortsatt sjukpenning nu när jag har varit sjukskriven i ett halvår. Efter ett halvår prövas nämligen den sökandes arbetsförmåga alltid mot hela arbetsmarknaden, och trots att min läkare skrev tydligt i intyget att Aspergers syndrom inte kan botas och att hålla föreläsningar om Aspergers syndrom på deltid är det enda jobbet jag klarar av, händer det ibland att Försäkringskassan går mot läkarintyget och fattar egna beslut. Därför är jag orolig.
Det allra bästa för mig skulle vara att ansöka om sjukersättning på deltid så att jag skulle slippa förnya min sjuskrivning en gång om halvåret, men jag vågar inte ansöka om det just nu eftersom jag är rädd att det blir avslag igen. Jag ansökte ju om sjukersättning 2010, men trots ett mycket bra och omfattande läkarutlåtande blev det ett nej och jag hamnade hos socialen efter att ha levt på aktivitetsersättning i sju år. Trots att det är svårt att få sjukpenning idag är det betydligt lättare att få det än sjukersättning, och därför vågar jag inte ta risken att bli utförsäkrad på nytt.
Läkaren pratade också med mig om funktionsförmågebedömning. Trots att jag gjorde en mycket omfattande funktionsförmågebedömning i samband med min Asperger-utredning 2003, tror läkaren att Försäkringskassan kan tycka att den är för gammal och att jag kan behöva göra en ny.
Tanken på att behöva göra en ny bedömning känns jobbig eftersom funktionsförmågebedömningen var så energikrävande och jobbig för mig sist att jag grät varje gång jag kom hem efter att ha gjort en deltest! Testet mätte just sådana färdigheter som jag har svårt för, som att bygga saker efter instruktoner, rita och laga mat. Men om Försäkringskassan behöver bevis på att min Aspergers syndrom, uttröttbarhet och motoriska svårigheter inte har försvunnit och att jag därmed inte kan börja jobba som städare på Samhall på heltid, får jag eventuellt göra en arbetsförmågebedömning igen. Allt är bättre än att bli utförsäkrad och hamna hos socialen igen!
31 svar på ”Sjukskrivningen förlängd”
Trist å lese at du ikke blir trodd på uten å måtte gjøre masse tester. Jeg håper du slipper, og at legens skriv er nok. Jeg tenker på deg.
Tack snälla! 🙂 Jag hoppas också att jag slipper. Så här var inte Sverige förut, men tyvärr har tiderna förändrats 🙁
Du borde ha sjukersättning på heltid , undrar om inte man får jobba lite fast man har det .
Jag tycker det också! Men tyvärr skulle jag aldrig kunna få det för jag fick avslag förut! 🙁 Egentligen får man jobba lite enligt reglerna om man har heltidssjukersättning, men Försäkringskassan är väldigt hård idag och man måste i princip vara sängliggande om man ska ha sjukersättning på heltid. Därför är det bättre att jag ansöker om 75% ersättning, då skulle jag åtminstone ha en liten chans att få igenom min ansökan.
Jag umgås mer och mer med tanken på att samhället borde ersätta sjukpenning, sjukersättning, arbetslöshetsersättning och socialbidrag med ett enda bidrag som alla har rätt till som inte kan försörja sig själva. Med bostadstillägg så har de som har hög hyra möjlighet att bo kvar. Visst det är säkert mer komplicerat än så men som det är nu så är det ju så löjligt så man knappt tror att det är sant.
I Arbetsförmedlingens utredning av min arbetsförmåga står det att jag har 0 % arbetsförmåga. Enligt Försäkringskassans bedömning så har jag 100 % arbetsförmåga.
Vad kostar inte det här myndighetstramset samhället egentligen? Alla socialsekreterare som leker handläggare på socialkontoren, Arbetsförmedlingens arbetsförmågautredningar som Försäkringskassan struntar i, läkarutlåtanden till Försäkingskassan mm? Det är helt otroligt att dumheterna får pågå år ut och år in utan att någon gör någonting år tramset.
Jag håller med dig fullständigt! Jag kan inte förstå varför Sverige inte har någon slags garantiersättning som ger en garanterad inkomst om man har ett läkarintyg på att man är sjuk/arbetsoförmögen, eller om Arbetsförmedlingen kan intyga att man är en aktiv arbetssökande ifall personen är frisk och kan arbeta.
Jag hade också ett läkarutåtande på att min arbetsförmåga var 0% och även Arbetsförmedlingen höll med. Men ändå blev jag nekad pengar! Det händer väldigt ofta att läkare anser att patienten ska ha 100% sjukersättning medan Försäkringskassan anser att personen ska arbeta på heltid. Vad är det här för ett jävla system där vi har handläggare utan medicinsk komptenes som ska bedöma ens arbetsförmåga?
Det händer väldigt ofta att läkare anser att patienten ska ha 100% sjukersättning medan Försäkringskassan anser att personen ska arbeta på heltid.
Om Arbetsförmedlingen/sjukvården sagt 100 % och Försäkringskassan hade sagt 75 % så hade jag kunnat acceptera det. För det är nog många gånger omöjligt att ange en exakt procentsats. Men när det skijer mellan 0 % och 100 % i bedömningarna så förstår väl vem som helst att det inte kan stämma. Det är ju sjukt att en instans i samhället (Arbetsförmedlingen) har som uppgift att bland annat utreda arbetsförmåga (via företag som vet att ta betalt för det) och sedan har samhället en annan insats (Försäkringskassan) som totalt underkänner Arbetsförmedlingens bedömningar. Jag har väldigt svårt att tro att det finns någon vinnare i det här i det långa loppet.
Ja exakt! Förut trodde jag att Försäkringskassan avslog ansökningar genom att bevilja 50-75% sjukersättning när man hade ansökt om 100% ersättning, men det blev 0% för mig. Och jag är inte den enda som råkat ut för det här! Sedan 2008 har det varit många som tilfrisknat mystiskt den dagen de fyllt 30.
Och att den som är sjukskriven är den som ska medla mellan alla myndigheter och därmed belastas med extra arbete, som den inte har energi till, försämrar ju också hela situationen!
Håller med om att det är trams!
Jag inser att jag nog haft väldigt tur som har en handläggare på försäkringskassan som inte ifrågasätter läkarutlåtandet, utan hon låter mig vara så långt hon kan.
Nu är jag sjukskriven för utmattningssyndrom och inte för AS, men jag får väl se hur det är om något år när jag gjort en npf-utredning, jag hoppas jag lyckats få ihop livet och och skola så att jag slipper myndigheterna vid den tidpunkten…!
Det måste kosta Sverige sjukt mycket tid och pengar helt i onödan att bolla runt människor på det här viset…… Undra hur många dom egentligen lyckas få ut i arbetslivet??
Vad skönt att du har en bra handläggare på Försäkringskassan! Min nuvarande handläggare är också bra. Jag är precis som du sjukskriven för utmattningssyndrom, men läkaren har skrivit i intyget att jag även har Asperger och att jag står i kö för utredning för kroniskt tröthetssyndrom.
Håller med om att allt trams måste kosta Sverige väldigt mycket pengar!
Försäkringskassan borde ju vara mer pålästa och ha en förståelse för olika diagnoser och vad de kan innebära. De kanske borde läsa boken ”Asperger och stress. Inte bara Anna”.
Hoppas du slipper testerna!
Och tack för att du delar med dig i föreläsningar. Ska skicka några släktingar på en snart så att de får större förståelse för min 13-åring.
Kram!
Tack, jag hoppas också att jag slipper testerna men jag är beredd att göra dem igen om jag verkligen måste!
Jag håller med om att Försäkringskassan borde vara mer pålästa, men jag tror inte att de läser böcker. Jag skriver också mycket om stress i min debutbok På ett annat sätt, och i min nya bok ”Att vara vuxen med Aspergers syndrom” som kommer ut snart berättar jag ännu mer detaljerat om stress och arbetslivet. Det skulle naturligtvis vara drömmen om Försäkringskassan, socialsekreterare och alla andra som kommer i kontakt med oss läste vad diagnosen verkligen innebär. Även Tony Attwood har skrivit många bra böcker!
I ”inte bara Anna” skriver Elisabeth om grundläggande information om Asperger och om man vill ha mer allmän kännedom om Asperger bör man också läsa de 12 böcker hon har under ”läsbara tips” där bland annat Paulas bok är med.
Jag har tyvärr inte läst boken ”Inte bara Anna”. Men min favorit är annars Gunilla Gerlands En riktig människa, hon förklarar många saker mycket bra. Jag håller med om att man borde läsa många böcker om man vill ha kunskap!
http://www.dn.se/ekonomi/nederlanderna-provar-att-infora-medborgarlon/ , det här vore kanske nåt att prova i sverige med
Jag håller med, det skulle vara så bra om det infördes i Sverige också! Men annars borde det åtminstone införas någon slags garanti-inkomst så att man får pengar om man kan uppvisa ett läkarintyg.
Det ska bli spännande att läsa om resultatet av testet.
Jag håller med! 🙂
Tyvärr så har jag inget gott att säga om läkarna som försäkringskassan anlitar, känner till flera fall där läkarna inte ens tittar i papperna innan dom gör sitt utlåtande.
Min stora fasa är att hamna i den den högen, kunde varit där om det inte varit för en gammal vän som sa att dom behöver någon på sitt lager, ”jobbet är ditt om du vill ha det”.
Nu sitter ja i mitt egna lilla kungarike och allt är ordning och reda ingen stress och min aspi mår bra.
Vad hemskt om försäkringskassans läkare inte ens tittar i papprena 🙁 Det låter konstigt om sånt här får pågå, men ingenting förvånar mig längre. Jag har aldrig förstått varför Försäkringskassan lägger så stor vikt vid det som deras läkare som inte ens har träffat patienten säger, och samtidigt ignorerar de patientens egen läkare som faktiskt har kännedom om patieten.
Vad bra att du har hittat jobb och att du inte har hamnat hos Försäkringskassan! 🙂
Jag kan tänka mig att de försvarar det med att deras läkare inte har någon relation till patienten och därmed, i deras mening, gör en mer ”rättvis” bedömning.
Givetvis har patientens egna läkare mycket bättre koll på helheten så den läkarens bedömning borde väga tyngst.
Du har säkert rätt! Men precis som du skriver borde patientens egen läkare ha mycket bättre koll på patientens situation än någon som aldrig träffat patienten. Det är oftast Försäkringskassans regler som gör att arbetsoförmögna människor med läkarutåtanden plötsligt friskförklaras när de fyller 30 trots att de levt på aktivitetsersättning länge.
Vad skönt att du fick din sjukskrivning förlängd! 😀 Jag håller tummarna för att Försäkringskassan accepterar läkarens intyg och beviljar dig fortsatt sjukpenning utan krångel. Liksom flera andra redan har skrivit så hoppas jag att du slipper att göra om arbetsförmågetesterna om du ansöker om sjukersättning!
Tack Johanna! 🙂 Jag hoppas också att jag kommer att få fortsatt sjukpenning utan krångel, men jag kommer inte få veta förrän nästa månad hur det blir 🙂
Hej! Jag har Aspergers syndrom och även social fobi, ångest, panikångest. När jag var yngre hade jag aktivitetsersättning. Jag blev nyligen beviljad sjukersättning på 50%. Nu är jag arbetslös och det enda jobb jag haft har varit som städare på Samhall, har inte klarat av nåt annat jobb. Nu är det prat om anställning på 50% på Samhall och jag är osäker på om jag kommer klara av det. Jag har inte berättat för chefen på Samhall att jag har Aspergers syndrom, ångest och att jag är extremt stresskänslig.
Hej Tina!
Jag hoppas att du klarar av att jobba 50% eller får sjukersättning på heltid i framtiden om du inte orkar för jag vet själv hur jobbigt det kan vara att leva i en osäker ekonomisk situation. När jag blev utförsäkrad från Försäkringskassan efter att min aktivitetsersättning hade gått ut, ville min arbetsförmedlare att jag skulle gå på ett informationsmöte där Samhall informerade om sina jobb. Men deras jobb passade inte mig alls med tanke på att jag inte ens klarar av att städa mitt eget hem och att min boendestödjare gör det åt mig! Nu försöker jag försörja mig som aspergerinformatör istället.
Jag hoppas att allt blir bra för dig och att du hittar ett jobb du trivs med! Om du känner att din chef är förstående, kan det vara en bra idé att berätta för hen vilka svårigheter du har så att arbetsuppgifterna kan anpassas efter dig.
Jag har inte berättat för chefen på Samhall att jag har Aspergers syndrom, ångest och att jag är extremt stresskänslig.
Det tycker jag att du ska överväga att göra. Det finns en stor risk att chefen inte kommer att förstå dina problem om chefen inte är informerad om dina svårigheter. Många chefer är oförstående och det gäller särskilt okunniga chefer.
Är det tänkt att du ska arbeta 50 % som städare på Samhall? Är städning ett specialintresse du har? Är det inom städning du har störst begåvning? Jag får känslan att samhället har slängt på dig ett städjobb eftersom de inte begriper någonting. En människa med Aspergers syndrom bör arbeta med någonting som den har ett stort intresse och stor begåvning inom. Det är bäst för aspergaren och det är bäst för samhället. Kan de verkligen inte komma upp med någonting bättre än att städa på Samhall om det är det de tänker sig att du ska göra där?
Jag får en känsla av att de inte har tänkt hela vägen på Arbetsförmedlingen och Samhall. Det låter som waste of talent att du ska städa på samhall men visst om ditt specialintresse är att städa på samhall och om du är riktigt duktig på det så kanske det är rätt.
Jag känner att chefen på Samhall är oförstående, har inget förtroende för honom. Men känner förtroende för personalledaren, hon är lättare att prata med. Ska överväga att prata med personalledaren om jag får anställning. Är tänk att jag ska jobba 50% som städare. På fredag ska jag på rekryteringsträff på Samhall.
Jag har ingen stor begåvning inom städning men gillar att syssla med hushållssysslor. Men när jag städa hemma kan jag ta det i min takt så jag slipper stressa. Kan ha svårt att finna motivationen och orken när jag städa hemma. Men om jag jobbar som städare så känner jag att jag inte har så stor möjlighet att ta det i min takt.
Kollegor på Samhall har klagat och sagt att jag är för långsam och att jag måste jobba snabbare. De har även klagat när jag städat på nåt nytt ställe för det tar tid för mig att lära mig nåt nytt, blir jättejobbigt med alla nya intryck. När folk klaga på mig så känner jag ångest, panik och kan få fysiska symtom som spänningsvärk, skakningar, hjärtklappning. När folk bemöter mig så här så får jag flashbacks från min skoltid då jag var mobbad.
Mina specialintresse är bakning och djur. Har så länge jag kan minnas älskat att baka. Djur särskilt hundar och katter brinner jag för, är vegetarian och medlem i Djurens rätt. Att ha djur och vara nära djur är som terapi för mig. Jag trivs oftast bättre i djurs närvaro än i människors.
Precis som Mats skriver är det verkligen synd att begåvningar som personer med Aspergers syndrom kan ha inte utnyttjas på ett bättre sätt. Tänk om du hade kunnat jobba med bakning eller djur istället! Jag kan iofs tänka mig att det kan vara stressigt att jobba som bagare också, men om man har bakning som intresse och har turen att hitta ett specialanpassat jobb skulle det kanske fungera!
Jag tycker att det är hemskt att dina kollegor klagar på att du är långsam för det finns ju liksom en anledning till att man har en diagnos och har rätt till ett anpassat jobb! Varför har de fått ett jobb hos Samhall om de inte har några svårigheter själva, undrar jag. När jag var på informationsmötet som Samhall anordnade, sa de att det inte är någon tidspress när man städar hos Samhall men det fungerar säkert inte så i praktiken.
Styrkekram till dig! Jag tycker absolut att du ska prata med personalledaren.
Ska överväga att prata med personalledaren om jag får anställning. Är tänk att jag ska jobba 50% som städare. På fredag ska jag på rekryteringsträff på Samhall.
Jag tycker det är bättre att berätta det INNAN du blir anställd. Risken finns såklart att du itne får jobbet men att berätta att du har Aspergers syndrom efter att du har blivit anställd är nog inte så populärt hos chefen/personalledaren.
Mina specialintresse är bakning och djur. Har så länge jag kan minnas älskat att baka. Djur särskilt hundar och katter brinner jag för, är vegetarian och medlem i Djurens rätt. Att ha djur och vara nära djur är som terapi för mig. Jag trivs oftast bättre i djurs närvaro än i människors.
Mitt råd är att du ska strunta i Samhall och satsa på något inom bakning eller djur istället. Jag vet inte var du bor men i en storstad tycker man att det borde gå att hitta ett lönebidragsjobb eller en trygghetsanställning i en djuaffär eller konditori.
Mitt tips till aspergare är att identifiera sina styrkor och svagheter. Vissa styrkor och svagheter är nästan en del av diagnosen men det kan så klart skilja sig åt mellan olika personer med samma diagnos. Grundtipset är att hitta ett arbete som inte kräver att man samarbetar med andra för att utföra sina arbetsuppgifter och där arbetsresultatet mäts i utförda arbetsuppgifter och inte i hur duktig man är på att socialisera med arbetskamraterna. Jobb som värdsätter ett resultat av hög kvalité framför job som måste bli snabbt gjorda är generellt också att rekommendera för människor med Aspergers syndrom. Begåvningstestet som du skrev under utredningen tillsammans med dina intressen kan nog ge en fingervisning om vad du är duktig eller åtminstone skulle kunna bli duktig på. Eftersom begåvningsområde och intresseområde ofta går hand i hand så tror jag att du har störst chans att lyckas inom de områden och om det slutar med att du enbart får praktisera år ut och år in så får du åtminstone syssla med någonting du är bra på och tycker är roligt. Det är bra för självkänslan om inte annat.
Det här kanske kan vara till hjälp: http://www.iidc.indiana.edu/pages/Choosing-the-Right-Job-for-People-with-Autism-or-Aspergers-Syndrome