Kategorier
Paulas blogg

Sjukpenning beviljad

Nu har jag äntligen efter 2,5 månaders väntan helt utan inkomst blivit beviljad sjukpenning på deltid, precis som jag ville ha det! Beslutet kom som en enorm lättnad. Nu kan jag somna på nätterna med vetskapen om att jag kommer att ha råd att äta mig mätt och jag kommer att kunna betala hyran. Nu slipper jag oroa mig för att bli vräkt, vilket lätt hade kunnat hända om jag inte hade fått några pengar. Nu är jag trygg åtminstone till hösten, wohoo! 🙂

Jag vet fortfarande inte vad som kommer att hända mig i höst och om jag får sjukpenningen förlängd eller inte, men jag försöker att inte tänka på det alltför mycket. Det enda jag kan göra är att nästan inte köpa något överhuvudtaget under sommaren så att jag kan spara pengar inför framtiden ifall min sjukpenning inte skulle bli förlängd i höst.

Däremot fick jag avslag från Alfa-kassan med motiveringen att jag räknas som en egen företagare. I och med att jag endast är deltidssjukskriven och föreläser om Aspergers syndrom under den delen jag inte är sjukskriven kan jag förstå att jag inte kan få någon A-kassa under de månader jag faktiskt föreläser och tjänar lite pengar. Men det som de inte tagit hänsyn till är att jag inte föreläser under sommaren, vilket blir en enorm inkomstglapp för mig. Det är dessutom inte så att jag föreläser jättemycket och tjänar mycket pengar på det.

Inte heller har Alfa-kassan tagit hänsyn till att jag fick min senaste månadslön i slutet av mars, och det var då min anställning avslutades på Ågesta Folkhögskola. I april och maj hade jag visserligen några föreläsningar, men eftersom de första kunderna inte betalade förrän i början av juni, stod jag helt utan lön i april och maj och kommer därmed att få min första lilla lön från föreläsningar först den 25 juni. Men det spelar ingen roll för tydligen skulle jag behöva sluta föreläsa helt för att få A-kassa! Att jag står flera månader utan någon annan inkomst än min lilla deltidssjukpenning tar ingen hänsyn till.

Med tanke på Alfa-kassans regler skulle jag förmodligen tjäna på att vara 100% sjukskriven eftersom jag verkar förlora pengar på att arbeta, men jag kommer ändå fortsätta blogga och föreläsa om Aspergers syndrom som vanligt. Jag kommer att behöva snåla mycket, men så är livet!

50 svar på ”Sjukpenning beviljad”

Dette er vanskelig og byråkratisk. Jeg er glad du i alle fall har en trygg inntekt i sommer. Det er trist at det ikke skal lønne seg å arbeide det du klarer! Jeg driver også bloggen min, men jeg tjener ingen penger. Det er ingen jobb, bare noe jeg gjør for å opplyse andre mennesker. Jeg er inspirert av deg!

Jag tjänar inte heller några pengar på bloggen än så länge. Men i framtiden kommer jag kanske lägga reklam på bloggen och tjäna lite pengar på det sättet, har inte bestämt mig än! Men isåfall skulle jag behöva anmäla inkomsten till Försäkringskassan och det orkar jag inte göra, så jag kommer nog inte lägga reklam här så länge jag är sjukskriven.

Svara

Jag tycker det börjar bli dags att lägga ner hela den här löjliga bidragskarusellen med Försäkringskassan, A-kassor, Alfa-kassan, socialtjänsten mm. Jag tror samhället skulle kunna spara väldigt stora summor på att införa ett enda bidrag som man får automatiskt om man saknar försörjning. Dagens system är så dumma att klockorna stannar och ännu dummare blir de i händerna på handläggare som hade gjort sig bättre som socialbidragstagare än som anställda på myndigheter som bedömer människors rätt till olika bidrag.

Förresten grattis till sjukpenningen Paula!

Ja och ett sätt att göra det på är att räkna ut ett medelvärde av alla bidrag som sjuka och arbetslösa människor har. Nivån kan variera lite genom att en dator automatiskt anpassar bidragsnivån till några enkla paramterar som bidragstagarens ålder, inkomstår etc. Tex kan man få ett schablon belopp till hyra som ersätts med en procent av hyran om man skickar in en blankett från fastighetsägaren med det riktiga beloppet. Blanketten ska vara digital eller av sådan art att den automatiskt kan läsas in av en dator. Det enda som ska krävas för att få bidraget det är att man är inskriven hos en myndighet som sedan skickar personen vidare för arbetssökande eller vård beroende på vad som är aktuellt i den enskilda fallet. Samhället sparar in stora summor på att inte behöva utreda och bedöma människors rätt till bidrag. Försäkringskassan och socialtjänsten får mer pengar över till att faktiskt hjälpa människor genom att samordna rehabilitering, missbruksvård mm.

Min ersättningsmodell kanske inte håller i praktiken men klart är att Försäkringskassan och socialtjänsten slössar med skattebetalarnas pengar så det står härliga till. Pengar som hade gjort större nytta som bidrag i fickorna på de bidragssökande.

Tack Mats! 🙂 Nuförtiden är det inte längre självklart att man har en säker inkomst om man är sjuk eller har en funktionsnedsättning, så det kändes som en lottovinst att jag fick sjukpenning!

Jag har funderat på samma sak. Jag önskar verkligen att det fanns en säker fast inkomst för alla människor som inte kan försörja sig på ett annat sätt (och nej, försörjningsstöd är långt ifrån säkert för man kan få avslag på helt löjliga grunder). Varför kan det inte finnas något som heter ”medborgarbidrag” eller något? Om man kan uppvisa ett läkarintyg på att man inte kan arbeta, borde man åtminstone bli garanterad någon slags inkomst, och samhället skulle spara pengar på det precis som du skriver.

Svara

Nuförtiden är det inte längre självklart att man har en säker inkomst om man är sjuk eller har en funktionsnedsättning, så det kändes som en lottovinst att jag fick sjukpenning!

Nu har du vunnit på lotto två gånger i ditt liv. När du fick din aspergerdiagnos och när du fick din sjukpenning. Bara inte turen tar slut.

godkväll paula … länge sen sist jo jag lever mina ärr läker på armen … måendet går upp och ner humöret lika så ena stunden så … jag har en ska jag precis kom på jag vill ventilera den saken med den du kan lägga upp det som en fråga och se vad andra personer med aspergers svarar ..på den saken det är nog en sak som är väldigt individuellt och har nog att göra också med person och situation … jag har kommit på en sak som jag tror är typiskt för en person med aspergers .. men jag vill ventilera frågan med andra som har aspergers och se vad andra tycker om saken

som aspergers person så kan du ha lätt för se förstå tolka såna där små detaljer som andra missar väldigt grundligt detaljerat har jag fel ? …det kanske tar lite längre tid för en person med aspergers att se förstå koppla en sak … och få en riktigt helhetsbild utav någonting en situation en person ..MEN du får en slutgiltig klar öppen bild som är rakt på sak öppet FÖR att man inte gömmer sig bakom svek bortförklaringar undanflykter har jag fel …!?
OCH FÖR att man är ärlig seriös och håller sig till sanningen ..

det kan ha att göra också paula med hur pass väl brd öppen erfarenhet man har av lögner svek skit snack .. och är en väldigt individuell sak även om det är ur arspergers synvinkel … annan sak också är eller kan vara det som har med bokstavlig tolkning att göra .. missförstånd osv mycket hänger på anser tror jag på vad som har sagts vad är sammanhanget hur ärlig seriös öppen rak på sak är en person med avsikter osv för så dum i huvudet bakom flötet är man ju inte som aspergare ..om du förstår vart jag vill komma

Hej på dig, Mathias! Det var ett tag sen 🙂

Som svar på din fråga så är det vanligt att personer med Aspergers syndrom tolkar situationer på ett annat sätt och ser även detaljer som andra inte ser, men det är väldigt individuellt. Jag vet att du brukar fundera mycket på sådana här frågor och att du känner att du blivit sviken av andra människor. Jag tror inte att andra människor som inte säger saker rakt ut alltid menar att ljuga, vissa människor drar ibland vita lögner för att slippa såra andra. Själv gillar jag inte vita lögner, men jag har lärt mig att man ibland måste låta bli att säga vissa saker om man inte vill såra andra människor.

Svara

hej ooki tack för ditt svar ^^ jo jag förstår det men att säga en sak sen göra helt tvärt emot sina egna ord och agerar på ett helt annat sätt än man hävdar om sig dvs 3 helt olika saker splittrat liksom

men som sagt drar man en vitlögn då är det också upp till den som gör det också ju att själv förstå ansvaret över den vita lögnen och att när det är dags säga sanningen så ska man väl göra det och förklara sig ju

Liberalerna har ju tidigare drivit frågan om medbprgarlön. En viss summa som alla vuxna skulle få automatiskt oavsett livssituation. Allt vad man sedan tjänar skulle bli plus på det. Systemet skulle motivera folk att ta emot även deltidsjobb och korta uppdrag då de inte skulle förlora något på det. Och framför allt skulle samhället spara enirma summor alla administrationskostnader som idag går åt handläggning och bedömning av rätten till diverse bidrag. Men förslaget har aldrig fått stöd på allvar vad jag vet.

Jag såg faktiskt efter att jag skrivit min kommentar att Miljöpartiet ska utreda fråga om medborgarlön igen. De har tidigare lyft frågan på partiets kongress men då har förslaget tydligen röstats ner.

Jag är verkligen för medborgarlön, och jag hoppas att det blir verklighet i framtiden (även om jag inte har så stora förhoppningar). Medborgarlön skulle enligt mig vara det allra bästa, men jag hoppas att det åtminstone införs någon garantiersättning för alla personer som antingen kan uppvisa ett läkarintyg på att de inte kan arbeta och för de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och söker arbete.

Svara

Att du har ett läkarintyg som säger att du har ”helt nedsatt arbetsförmåga” är ingen som helst garanti för att du får sjukersättning på heltid eller ens deltid. Det är inte ovanligt att Försäkringskassan sätter sig över specialistläkare och gör rakt motsatt bedömning av arbetsförmågan. Ett tips är att inte ta för seriöst på försäkringskassans bedömningar även om de är avgörande för din ekonomi. Man blir lätt besviken om man har en övertro på Försäkiringskassans förmåga att bedöma människors arbetsförmåga.

Precis som Mats skriver, är det väldigt svårt att få sjukersättning, och därför har många sjuka och funktionsnedsatta blivit utförsäkrade och förblivit utan inkomst efter att de fyllt 30. Själv råkade jag också ut för det 2010: jag hade läkarutlåtande där det stod att jag inte har arbetsförmåga på något jobb, inklusive anpassade arbeten, och att min funktionsnedsättning är bestående. Ändå blev jag nekad sjukersättning, och jag var nära att bli hemlös eftersom även socialen nekade mig pengar. Och detta alltså trots att jag hade läkarutlåtande och hade haft aktivitetsersättning i flera år fram tills då! Jag trodde inte att det skulle vara några problem att övergå från aktivitetsersättning till sjukersättning, men jag hade fel 🙁 Både min läkare och advokat var chockade över att jag hade fått avslag.

Sedan finns det även sjuka som är långtidssjukskrivna, men de blir nekade sjukersättning eftersom det inte är säkert att deras sjukdom kommer att vara hela livet, och de inte får sjukpenning heller om de saknar SGI. Tyvärr finns det ingen garantiersättning i Sverige för människor som inte får pengar från Försäkringskassan, och inte heller för människor som är sjukskrivna men deras sjukskrivningsdagar tagit slut och de får därmed ingn sjukpenning längre.

Nyligen hittade jag en tråd på nätet skriven av en tjej som är sjukskriven och riskerar att bli hemlös eftersom socialen nekar henne pengar:

http://www.familjeliv.se/forum/thread/75417066-forsorjningsstod/1

Svara

Sedan finns det även sjuka som är långtidssjukskrivna, men de blir nekade sjukersättning eftersom det inte är säkert att deras sjukdom kommer att vara hela livet, och de inte får sjukpenning heller om de saknar SGI.

Jag kan upplysa er om att Försäkringskassan har fått bakläxa på att funktionsnedsättningen måste gälla livet ut. Det räcker att funktionsnedsättningen är bestående för överskådlig framtid. Så får ni avslag med en sådan motivering så är det all idé att överklaga Försäkringskassans beslut till förvaltningsrätten:

Försäkringskassan har gått för långt i sin syn på vad som krävs för att få sjukersättning. Arbetsförmågan behöver inte vara nedsatt för livet, enligt en prejudicerande dom i Högsta förvaltningsdomstolen. http://arbetet.se/2011/10/19/fk-har-tolkat-regler-om-sjukersattning-for-strangt/

Det här tror jag också intresserar några av er:

Försäkringskassan har också haft en sträng syn på villkoret att möjligheterna till rehabilitering ska vara uttömda innan någon får sjukersättning. Det har inte räckt att läkare och annan vårdpersonal bedömt att rehabilitering är utsiktslöst – rehabiliteringen måste också ha satts in, men misslyckats.

Högsta förvaltningsdomstolen är mindre sträng. Det räcker att rehabilitering inte bedöms förbättra arbetsförmågan. ”Däremot krävs det inte att rehabiliteringsåtgärder har vidtagits.”

Tack för informationen och länken! Jätteintressant. Vad bra att det inte är hopplöst även om överklagningsprocessen kan ta flera år.

Jag överklagade faktiskt Försäkringskassans beslut när jag fick avslag, men jag överklagade endast till förvaltingsrätten. När jag fick avslag från förvaltningsrätten, orkade jag inte överklaga till kammarrätten, men nästa gång får jag göra det om jag skulle få avslag igen! Vet du om alla kan överklaga kammarrättens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen utan tar Högsta förvaltningsdomstolen bara upp vissa fall?

Jag tror du behöver prövningstillstånd i kammarrätten och högsta förvaltningsdomstolen. Men högsta förvaltningsdomstolen tar bara upp ärenden som inte tidigare har avgjorts eller som är väldigt intressanta för rättstillämpningen. Så räkna med att ett normalt ärende når som mest till kammarrätten. Förvaltningsrätten och Kammarrätten ska gå på lagen och på de rättsfall som högsta förvaltningsdomstolen redan har avkunnat i liknande fall så det finns liksom ingen större mening att överklaga till högsta förvaltningsdomstolen om inte ärendet är väldigt speciellt. De kommer ändå inte ta upp det. Men kammarrätten är det värt att överklaga till för jag har sett statistik på att de faktiskt ändrar en tillräckligt stor andel av förvaltningsrättens domar för att det ska vara värt besväret.

Tack! Vad synd att jag inte visste om detta tidigare, men jag trodde verkligen inte att det skulle finnas någon chans att Kammarrätten skulle ändra på Förvaltningsrättens beslut. Men nästa gång jag ansöker om sjukersättning får jag fortsätta överklaga tills jag får rätt!

Jag läste några av tjejens inlägg i tråden och jag kan på direkt säga att socialen har blåst henne i åtminstone ett par av fallen. Tex så innebär det inte att biståndsbehovet är avhjälpt bara för att den som söker socialbidrag har lånat till utgifter som mat, hyra osv. Detta skriver Socialstyrelsen så tydligt det bara går att skriva det Socialstyrelsens riktlinjer till socialtjänsten. Riktlinjerna bygger på praxis från kammarrätten och högsta förvaltningsdomstolen. Det innebär att socialen är skyldiga att bevilja bistånd till tjejen bara hon hade visat att pengarna som kommit in på hennes konto var ett lån till hyra mm. Jag är 99,9% säker på att tjejen hade fått rätt om hon hade överklagat beslutet och lämnat in en kopia på ett lånebrev.

Att man hyr i andrahand innebär inte att man inte har rätt till socialbidrag till hyra så länge boendekostnaden är skälig och så länge man kan visa upp ett andrahandskontrakt som visar vad hyran är. Hyr hon utan kontrakt så blir det nog svårt att få pengar till hyran. Men ett kontrakt kan ju skrivas på en röd sekund om både den som hyr ut och den som hyr vill. Det går säkert att googla sig till ett andrahandskontrakt.

Tjejen har för övrigt rätt att få försörjningsstöd i efterskott även om socialtjänsten burkar ljuga för sina klienter och säga att försörjnignsstöd inte utgår retroaktivt. Det är en sanning med modifikation eftersom socialen är skyldiga att betala tillbaka lån till försörjning som har uppstått under en sådan tid då den det gäller hade haft rätt till ekonomiskt bistånd om han/hon hade sökt det. Jag är 99,9% säker på det här också.

Synd att tjejen får så dåliga råd i tråden. De säger till henne att sluta låna och försöka skjuta på hyran. Det är det sista hon ska göra för då riskerar hon att ge hyresvärden en otroligt bra chans att vräka henne från hennes bostad. Är det någonting man ska göra så är det att betala hyran. Däremot så ska hon se till att hon får lånebrev på varenda krona hon lånar till hyra och andra utgifter som täcks av socialbidragsnormen och sedan skickar in en ansökan om att få lånen betalda av socialen eftersom lånen har tagit som ersättning till socialbidrag under en period som hon hade haft rätt till bistånd om hon hade sökt det.

Hon får komma till den här tråden så hjälper jag henne istället i mail eller chatt. Men i getingboet på Familjeliv orkar jag inte ge mig in. Jag orkar inte med massor av människor som har bestämda åsikter om saker som de uppenbart ine har koll på. Jag säger inte att jag har 100% koll men jag har bra mycket bättre koll på vad som gäller för försörjningsstöd än vad många av de som svarar tjejen har. Det är säkert det.

Om tjejen läser här så är mitt tips till henne:

1. Se till att skriva ett lånebrev som bevisar att du har lånat de pengar som du har behövt för att leva på socialbidragsnormen. Utan papper på lånet/lånen blir det svårt att få rätt. Lånebrevet kan skrivas i efterhand. Det viktiga är att det står hur mycket du har lånat, till vad du har lånat pengarna (typ: lån till utgifter som omfattas av försörjningsstöd), när du har lånat pengarna och av vem eller till vem inkl namnunderskrifter och namnförtydliganden. Om ni inte skriver något om återbetalningstid så gäller att lånet måste betalas tillbaka så fort den som har lånat ut pengarna kräver att pengarna återbetalas. Det kan vara vettigt för din egen säkerhet att ni skrivit in i avtalet vilken återbetlaningstid och amorteringsplan som gäller för lånet/lånen. Men jag tror inte det spelar någon roll för om socialen måste ge dig pengar till lånet eller inte. Det viktiga är att du har lånat till utgifter som ingår i socialbidragsnormen när du inte haft pengar till utgifterna och att du hade haft rätt till bistånd om du sökt det under perioden du har levt på lån istället.

2. Ansök om pengar till att återbetala lånet/lånen (när du har skaffat undertecknade papper på lånet/lånen du har tagit enligt 1 här ovanför). Det är viktigt att du förklarar att du har tagit lånen till för att ha råd med utgifter som man har rätt till socialbidrag för under en period som du hade rätt till socialbidrag om du bara hade sökt socialbidrag då. Var noga med att skriva att lånen har varit en nödlösning för att du inte har fått socialbidrag.

3. Förklara för socialen (i praktiken förvaltningsrätten eftersom socialen kanske inte beviljar pengarna) att de 10 000 kronorna som kom in på ditt konto drogs automatiskt och att du inte visste att man kunde pausa återbetalningen när man har socialbidrag och att du inte hann göra detta innan pengarna drogs automatiskt och att du inte har kunnat få tillbaka pengarna. Jag tror det här är din chans att få bort normöverskottet som förföljer dig i dina ansökningar. Att normöverskottet inte är ett normöverskott är en förutsättning för att du ska ha behövt låna pengar öht så detta är en viktig del.

4. När socialen ger dig pengarna. Betala tillbaka pengarna till den du har lånat dem direkt. Glöm inte att få ett undertecknat bevis på att du har återbetalat pengarna annars kanske den du har lånat av är så ful att den kräver pengarna av dig en gång till. För varje lån du tar på det här sättet så gör om steg 1-2.

5. Försök också att fixa fram ett undertecknat avtal på att du hyr bostaden i andra hand. Det ökar chansen att socialen kommer att ge dig bidrag till hyran. Om de nekar för att hyreskostnaden är för hög överklaga och åberopa särskilda skäl. Bostadsbrist, minderåriga barn i hushållet, bott länge på orten (om du har gjort det) osv.

Jag rekommenderar att du läser sidorna 24, 55-56, (59), 60 och 82-83 i Socialstyrelsens handbok: http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2013/2013-12-31

Sidan 60 innehåller de argument som kan ge dig rätt till socialbidrag för hyran även om hyran är ”för hög” (en fördel är som sagt att ha ett hyresavtal att visa upp för socialtjänsten och förvaltningsrätten). Du söker socialbidrag till hyran och överklagar avlsaget med argumenten här nedanför (du behöver nog inte skicka någon hyreskontrakt till förvaltningsrätten så länge socialen godkänner att hyreskostnaden är vad den är men om de skriver att det saknas underlag för hyran så behöver du nog komma in med ett hyresavtal):

Nämnden bör dock undvika beslut som medför att den enskilde tvingas flytta från den tätort eller den del av kommunen där han eller hon bott under flera år.

Särskilda skäl mot byte av bostad eller bostadsområde:

om den enskilde har begränsad möjlighet att bli godkänd som hyresgäst, t.ex. vid arbetslöshet eller betalningsanmärkning.

om den enskilde har begränsad möjlighet att bli godkänd som hyresgäst, t.ex. vid arbetslöshet eller betalningsanmärkning.

Lycka till (om du läser här)!

Vilka bra tips! Jag orkar inte heller skaffa användarnamn på familjeliv, men hoppas hon eller någon annan som har problem med socialen läser det här.

jag blev beviljad sjukersättning direkt, så kallad förtidspension. innan har jag haft aktivitetsersättning. jag antar att jag har haft tur då

Vad skönt att du blev beviljad sjukersättning direkt efter aktivitetsersättningen! Jag hade också haft aktivitetsersättning förut men blev plötsligt utförsäkrad när jag blev 30 trots ett bra läkarutlåtande och en advokat som kämpade för mig. Jag vet många som inte har fått sjukersättning trots att de haft aktivitetsersättning innan men samtididigt vet jag också många som har fått det så det verkar vara lite olika, kanske beror det också på var i landet man bor. Vad bra att du fick sjukersättning! 🙂

Det stora problemet som hindrar att systemet förändras i en positiv riktining är som jag ser det att vanliga människor tror att systemet som det fungerar i dag fungerar seriöst. De tror att om de blir sjuka på riktigt så får de sjukpenning och får de nedsatt arbetsförmåga för lång tid framöver så får de sjukersättning och skulle de stå helt utan försörjning så tror de att de får socialbidrag. Vanligt folk verkar tro att om de bara uppfyller villkoren så får de bidragen. De har inte fattat att hela systemet är en enda stort bedrägeri som går ut på att vanligt folk ska tro just detta för att arbeta och snällt betala sin skatt i tron att de får den hjälp de behöver den dagen de kommer att behöva det att rätten till hjälpen avgörs av seriöst, kompetent folk som kan sin sak. Ingenting kunde vara mer fel. Det är inte konstigt att människor blir besvikna när de inser vilket vuxendagis handläggningen på Försäkringskassan, socialtjänsten, Arbetsförmedlingen mfl myndigheter i själva verket är. Nej, ta ifrån dessa pajasar uppdraget att bedöma människor och inför en medborgarlön så att det blir någon ordning på bidragssystemet. Dessutom slipper skattebetalarna betala för att handläggare sitter på myndigheter och vänder papper till ingen nytta.

Ja, precis! Och det misstagen gjorde jag också förut. Jag var naiv och trodde på allvar att systemet skulle fungera och jag skulle få sjukersättning eftersom jag hade haft aktivitetsersättning i flera år, min läkare hade skrivit ett bra utlåtande och han hade varit säker på att det skulle gå igenom. Avslaget kom som en chock!

När jag hade återhämtat mig från chocken, tänkte jag att det åtminstone var tur att man kunde vända sig till socialen, men så fel jag hade! De kollade på mina kontoutdrag 4 månader tillbaka i tiden, och de avslog mig försörjningsstöd eftersom de ansåg att jag borde ha sparat pengar på min aktivitetsersättning så att jag skulle kunna försörja mig under ett par månader. Men min frys hade gått sönder och jag hade varit hos en privatläkare, vilket gjorde att jag inte hade kunnat spara någonting på min lilla aktivitetsersättning. Och socialen brydde sig inte om att jag skulle bli hemlös för jag hade inga pengar till hyran! Om det inte hade varit för välgörenhetsorganisationen som hade betalat min hyra, hade jag lätt kunnat hamna på gatan. Innan denna händelse hade jag trott att man kunde lita på socialen, speciellt om man hade ett läkarutlåtande och inte hade haft några andra inkomster än aktivitetsersättning under det senaste året, men så fel jag hade!

Svara

Förr trodde jag att de som klagade på Försäkringskassan och socialtjänsten var hopplösa fall som i mångt och mycket hade sig själva att skylla. Men nu vet jag bättre.

Samma här! Förut hade jag aldrig nånsin kunnat tro att en person med en funktionsnedsättning som har ett läkarutlåtande skulle kunna bli nekad både sjukersättning och försörjningsstöd och riskera att bli hemlös, utan jag trodde att sådana här saker bara drabbade missbrukare. Men nu vet jag.

Jag tror Medborgarlön skulle för farligt att införa, man kan inte vända upp-och-ned på samhället sådär utan att först reda ut konsekvenserna. Men så underbart att du fått sjukpenning beviljad!! Lilla Paula, du förtjänar det!

Tack Morgan! Jag är jätteglad att jag fick sjukpenning beviljad 🙂

Jag håller med om att man inte kan införa medborgarlön bums och att man måste tänka på konsekvenserna. Men jag tycker iaf att det som idé skulle vara jättebra, men hur det skulle fungera i verkligheten vet jag inte. Men jag skulle iaf önska att det fanns någon garantiersättning för alla sjuka och funktionshindrade!

Svara

Bra att frågan lyfts igen. Det kan bli mer aktuellt i framtiden då fler arbeten försvinner på grund av automatisering av fler processer samtidit som företag får större intäckter.

Vad skönt att du fick sjukpenningen beviljad! 😀 Jag förstår att det måste vara en enorm lättnad och jag är glad för din skull. 🙂 Dock tycker jag att det är väldigt tråkigt att personer som har egna företag eller liknande arbeten missgynnas av a-kassor, försäkringskassa och socialtjänst. Detsamma gäller studenter. Trygghetssystemens regler är anpassade efter människor med fasta anställningar. När ska det bli en ändring på det??

Ja, det var verkligen skönt 🙂 Däremot oroar jag mig för framtiden för man har ju inte rätt till sjukpenning hur länge som helst, men jag försöker leva för dagen.

Du har helt rätt i att människor som har egna företag missgynnas av samhället. Jag fick nyligen rådet att aldrig starta eget företag! När jag frågade varför fick jag till svar att om jag blir utförsäkrad från Försäkringskassan i framtiden, kommer jag inte kunna få försörjningsstöd om jag har eget företag. Tydligen är det så det fungerar! Om jag får sjukersättning i framtiden, kommer jag däremot kunna starta eget, men inte innan dess för jag kan ju inte veta hur länge Försäkringskassan kommer att godkänna min sjukskrivning.

Svara

När jag frågade varför fick jag till svar att om jag blir utförsäkrad från Försäkringskassan i framtiden, kommer jag inte kunna få försörjningsstöd om jag har eget företag. Tydligen är det så det fungerar! Det låter konstigt. Om det är en socialsekreterare som har sagt det till dig så skulle jag inte tro på det om jag var du. Varför skulle man inte kunna få försörjningsstöd om man har ett eget företag?

Det var två personliga ombud som berättade det för mig. De hade försökt hjälpa andra personer tidigare som blivit nekade försörjningsstöd pga att dessa haft egna företag, men tydligen har socialen sådana regler. Förmodligen beror det på att man lättare kan smussla med pengar om man har eget företag, jag vet inte. Jag vågar iaf inte starta eget för jag vågar inte ta risken. Jag vet att man alltid kan överklaga kommunens beslut, men det tar tid att vänta på domen.

Svara

Det verkar ligga någonting i det faktiskt. Det gäller isf att ha ett företag som går att starta upp och avveckla över en natt isf:

Egna företag
Kommuner får i princip endast vidta åtgärder som allmänt främjar näringslivet i kommunen. Det står i kommunallagen. Kommuner får bara ge individuellt inriktat stöd till enskilda näringsidkare om det finns synnerliga skäl för det (2 kap. 8 § kommunallagen
(1991:900), KL. Det betyder att det är oklart om företagare kan få ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen, och hur socialtjänsten kan motivera den möjligheten.
Från socialtjänstens utgångspunkt innebär ett företag i många fall en realiserbar tillgång. Tillämpningen av socialtjänstlagen innebär att en egen företagare i de flesta fall hänvisas till att avveckla verksamheten och anmäla sig på Arbetsförmedlingen som arbetslös när han eller hon ansöker om ekonomiskt bistånd från socialtjänsten.
Socialtjänstens utgångspunkt kan alltså vara att ställa samma krav på dessa personer som på övriga biståndssökande med bristande försörjning, det vill säga att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande. I akuta och tillfälliga situationer kan naturligtvis även egna företagare ha rätt till ekonomiskt bistånd om socialtjänsten finner skäl för det. Det ligger i kommunens yttersta ansvar enligt socialtjänstlagen.

RÄTTSFALL
RÅ 2000 ref 37 Företagare
HDF har uttalat att det inte finns något lagligt stöd för att generellt utesluta företagare från rätten till socialbidrag. Men när socialnämnden prövar om en företagare har rätt till bistånd enligt 6 § SoL (numera 4 kap. 1 §, Sos anm.) måste man särskilt ta hänsyn till att paragrafen inte ger rätt till bistånd för andra ändamål än den enskildes försörjning och livsföring i övrigt. Det innebär bl.a. att näringsbidrag och andra former av företagsstöd i princip faller utanför paragrafens tillämpningsområde. Bidragets huvudsakliga ändamål måste avgöras: försörjningsstöd eller företagsstöd.

Vilka tråkiga regler de har! Innan jag vet om jag får permanent sjukersättning eller inte, är det säkrast att jag anlitar Egna Affärer för att sköta bokföringen och faktureringen så att det inte blir trassel med kommunen.

Svara

Ja det är tråkigt jag inte hur det blir sen, men det är iaf bra att jag har fått pengar fram till hösten, jag försöker ta en dag i taget 🙂 Jag hoppas naturligtvis att Försäkringskassan beviljar mig fortsatt sjukskrivning i höst. I dagens läge kan man vara sjukskriven och få sjukpenning i 2,5 år, sen blir man utförsäkrad. Så om jag har tur och Försäkringskassan går med på det, kommer jag få sjukpenning i 2,5 år. Men har jag naturligtvis ingen aning om hur det blir.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *