Just nu har jag det lite jobbigt och stressigt: på grund av nya regler kommer företaget som jag har valt som boendestödsutförare att förlora sitt tillstånd för att utföra boendestöd. Företaget har ansökt om förnyat tillstånd men det kommer att dröja flera månader innan IVO kommer att hinna gå igenom deras ansökan. Därför kommer jag behöva byta utförare efter årsskiftet.
Min boendestödjare kommer att byta inriktning
Nu kanske du tänker att det inte lär vara någon fara för jag kan ju fråga någon annan utförare om min nuvarande boendestödjare skulle kunna bli anställd hos dem. Men hon har bestämt sig för att byta inriktning och testa att jobba med något helt annat efter årsskiftet. Hon tänkte att det kunde vara ett bra tillfälle för henne att byta jobb nu när hon ändå kommer att bli av med jobbet. Jag kommer alltså inte bara få en ny utförare utan även en helt ny boendestödjare!
Hon har varit helt underbar
Jag har haft min nuvarande boendestödjare i några år nu och hon är helt underbar: så lugn, ordningsam och förstående. Hon har gjort helt ny ordning i mitt hem och skrivit en lista över var jag förvarar alla mina saker. Om det är något jag inte hittar i hemmet så frågar jag bara henne så vet hon exakt i vilken byrålåda eller hylla jag ska leta. Hon har verkligen ett ordningssinne och jag tycker såklart att det är jättetråkigt att hon kommer att sluta.
Tack och lov för fritt val av utförare
Tack och lov har vi fritt val av utförare i Stockholm vilket innebär att jag har många olika utförare att välja mellan. Jag har redan kontaktat flera olika utförare och frågat dem om de skulle kunna tänka sig att träffa mig och låta mig träffa några av deras boendestödjare. Jag har beskrivit mina behov för dem och förklarat att jag arbetar oregelbundna tider, varför det är omöjligt för mig att ha boendestöd på samma tider och dagar varje vecka.
Har redan valt ut ett nytt företag
Det fanns en utförare som jag fastnade för: enhetschefen skrev till mig i sitt mejlsvar att han kunde tänka sig, ifall jag bestämmer mig för att välja hans företag, att skicka olika boendestödjare hem till mig i början så att jag får träffa så många kandidater som möjligt och se med egna ögon hur de utför sina jobb. Och när jag väl träffat dem alla så kommer det vara upp till mig att bestämma vilken av dessa personer jag vill ha som min boendestödjare.
Kommer vid behov att byta till en annan utförare
Skulle jag av någon anledning vara missnöjd med alla hans anställda så kommer jag såklart även kunna byta till en helt annan utförare. Eftersom det gör otroligt stor skillnad för mig att ha rätt person som boendestödjare är jag beredd att träffa minst 30 eller 40 kandidater ifall det krävs. Det är ju jag som är ”kunden” så jag behöver inte vara snäll ifall jag inte skulle vara nöjd, och jag kommer definitivt inte nöja mig med svaret: ”tyvärr, vi har inga fler kandidater.”
Kommer att tänka på mitt eget, inte på företagets, bästa
Det är lätt som aspergare att vara alldeles för snäll och inte våga byta utförare. Man kan få dåligt samvete om man byter: det blir ju en ekonomisk förlust för företaget om de förlorar en kund. Men som min psykolog sa så är det inte mitt problem plus att inget seriöst företag skulle ge mig dåligt samvete om jag vill byta. Jag kommer inte ens behöva förklara mig. Vidare skulle ett seriöst företag aldrig kontakta mig efteråt och försöka få mig att komma tillbaka till dem.
Vet exakt vilka egenskaper jag söker
Jag har haft boendestöd i många, många år, även i min tidigare hemkommun. Eftersom jag haft olika boendestödjare har jag lärt mig av alla gamla misstag. Nu vet jag exakt vilken typ av boendestödjare jag söker och tänker absolut inte kompromissa! Visst, ingen är perfekt, men jag vill ändå ha någon som liknar min nuvarande boendestödjare: någon som kan tänka sig att jobba och inte bara fika, och någon som faktiskt kommer de dagar och tider vi bestämt.
4 svar på ”Påtvingat boendestödbyte”
Kan tänka mig att allt kring bytet tar väldigt mycket av din energi. Mkt mer än ”vanliga” kan tänka sig.
Bra iallafall att du bor i en stadsdel där det finns olika utförare att välja mellan. Utanför storstäderna och dess kranskommuner är väl de flesta ofta hänvisade till kommunernas boendestöd för att det ofta inte finns privata utförare?
Ja, det här tar verkligen mycket energi, inte minst för att bytet sammanfaller med föreläsningssäsongen.
Jag känner mig lyckligt lottad för att vi har fritt val av utförare. Jag har förstått det som att folk utanför storstäderna, precis som du skriver, är hänvisade till det kommunala boendestödet och saknar möjlighet att byta. När jag har föreläst i mindre städer har jag träffat många autister som inte alls är nöjda med sina boendestödjare men de har ingen möjlighet att byta. Många har inte ens någon möjlighet att be om att få en annan person som boendestödjare ifall de är missnöjda eller att deras boendestödjare inte kan någonting om autism. Det måste vara jättehemskt!
Då håller jag tummarna att du får någon bra ny boendestödjare då.
Är boendestöd som hemtjänst?
Är IVO, inspektionen för vård och omsorg?
Ja precis, IVO står för Inspektionen för vård och omsorg!
Boendestöd är ungefär som hemtjänst men det finns vissa skillnader:
1. Här i Stockholm kostar hemtjänsten pengar medan boendestödet är gratis, dock blir hemtjänsten gratis om man lever under existensminimum men regeln är att hemtjänsten kostar pengar medan boendestöd inte gör det.
2. När man har hemtjänst har man i regel olika personer som kommer hem till en, det kan vara en ny person varje gång medan när man har boendestöd brukar man alltid ha samma boendestödjare.
3. Hemtjänsten ska göra saker åt en medan syftet med boendestödet är att uppmuntra klienten till självständighet, varför klienten förväntas vara delaktig.
Jag hade hemtjänst förut men det funkade inte alls för de kom hela tiden på fel tider och dagar och jag tyckte att det var jobbigt att det hela tiden var olika personer som kom. Jag behövde inte vara hemma när hemtjänsten kom men däremot måste jag vara hemma när boendestödjaren kommer. Sen har min biståndsbedömare bestämt att jag inte behöver vara delaktig genom att delta fysiskt i sysslorna utan det räcker med att jag tittar på vad boendestödjaren gör när hon exempelvis städar. Då är jag delaktig på mitt sätt men tröttar inte ut mig.