Ritva frågar:
Hej Paula!
Jag undrar om det finns rehabiliteringscentra med kunskap om NPF som är specialiserade på missbruksbehandling? En annan sak jag funderar över är känslighet mot läkemedel. Jag är orolig för att råka bli överdoserad med sövningsmedel ifall jag skulle bli opererad. Jag har nämligen till och med haft problem med bedövningsmedel. Bland annat har jag svimmat hos tandläkaren, och efter förlossningen mådde jag dåligt väldigt länge.
Trevlig höst!
Paula svarar:
Hej Ritva!
Tack för din fråga. Jag översatte den till svenska så att alla bloggläsare kan läsa frågan och svaret samt kommentera, hoppas det var okej! Däremot är det självklart helt okej att ställa frågor till mig på finska 🙂
Socialtjänsten bär ansvaret
Som svar på din första fråga känner jag tyvärr inte till några rehabiliteringscentra hos er i Finland. Jag har bott hela mitt vuxna liv i Sverige, fick min diagnos och gick utbildningen här så jag har tyvärr väldigt lite kunskap om det finska systemet. Om någon av er bloggläsare är insatt i det finska systemet, kommentera gärna! Däremot kan jag svara utifrån hur det fungerar i Sverige: hos oss vänder man sig till kommunen vid missbruksproblem då det regleras i socialtjänstlagen att ansvaret för missbruksvård ligger hos socialtjänsten.
Det finns specialiserade HVB-hem
Hos oss i Sverige finns det speciella HVB-hem varav vissa är specialiserade på komorbiditet autism och missbruk, t.ex. detta. Just det förutnämnda stället riktar sig endast till ungdomar, men däremot finns det andra HVB-hem med vuxna som målgrupp. Anser man sig vara i behov av missbruksbehandling vänder man sig till socialsekreteraren i sin kommun/stadsdelsförvaltning. Tyvärr lär det vara svårt att få missbruksbehandling i Sverige om man inte är folkbokförd här, men jag hoppas att ni har liknande ställen i Finland där kunskap om NPF finns för handen.
Forskning saknas
Vad gäller din fråga om läkemedel så har jag tyvärr inte hittat någon forskning om förekomsten av läkemedelsöverkänslighet vid autism. Däremot kan jag berätta att jag själv har lätt för att få biverkningar av läkemedel, dock inte lika känslig som du då jag till skillnad från dig tål bedövningsmedel, men däremot tål jag t.ex. inte melatonin. Med detta sagt har jag ingen aning om överkänsligheten beror på autism eller något annat. Jag har även träffat andra autister som mår dåligt av läkemedel men även många som inte alls gör det. Därför har jag ingen aning om läkemedelsöverkänslighet statistiskt sett är vanligare vid autism än hos övrig befolkning, dock finns det pseudovetenskapliga teorier om att så är fallet. Om dessa teorier sedan stämmer eller inte har jag däremot ingen aning om då vetenskaplig forskning inom området verkar saknas.
Ta upp din oro med läkaren
Jag tycker att du ska lyfta din oro med den behandlande läkaren ifall det skulle bli aktuellt med operation någon gång i framtiden. Berätta för honom eller henne om din läkemedelsöverkänslighet och dina tidigare erfarenheter. Jag hoppas verkligen att läkaren tar din oro på allvar och är extraförsiktig med doseringen!
Trevlig höst till dig med, Ritva! Och skriv gärna igen ifall du har fler frågor.
Snälla, hjälp mig att sprida budskapet genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X (f.d. Twitter), WhatsApp m.fl.:
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, fråga mig om autism, följa min blogg och låna mina böcker.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Mina böcker
Mina böcker På ett annat sätt och Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att låna på biblioteken i bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Norrköping, Jönköping, Umeå, Lund, Borås, Huddinge och Eskilstuna.
Senaste svar på alla blogginlägg
Önskar speciellt kvinnliga autisters naturliga reaktioner på överkrav, för lite eller ingen förståelse, stöd, eller rentav fel stöd och /eller…
Jag har intrycket av att många autister feltolkas som omotiverade när det handlar om andra saker. Många yrkesverksamma verkar också…
” ”Individuellt anpassat stöd” kan i sammanhanget betyda att det är den enskilde boendestödjaren eller hens chef som avgör vad…
Jag förstår. Fick också försämrat psykiskt tillstånd av hjälp på fel sätt av boendestöd. Behöver man att någon gör saker…
Vad bra att du fick hjälp med att ta dig ur missbruket!
Jag tycker att det är förskräckligt att en autist ska behöva tacka nej till boendestöd bara för att boendestödet i…
Om du sedan tidigare har diagnosen Aspergers syndrom får du ha kvar din diagnos. Det är dessutom fullt möjligt att…
Vad tråkigt att du inte fått hjälp med att sortera papper och läsa instruktioner. Vissa har en god man som…
Precis, även kvinnor kan såklart vara mobbare precis som män kan det. Tråkigt att du råkat ut för sådana kvinnor!
Tack så jättemycket, vad roligt att du tycker att min blogg ger hopp! 🙂 Anledningen till att jag inte gjort…
2 svar på ”Om autism, missbruksvård och läkemedelsöverkänslighet”
Intressant! Jag har också lätt att få biverkningar av mediciner. :/ kram
Kram tillbaka! Vi är nog flera som får biverkningar.