Kategorier
Läsarfrågor

Om autism, missbruksvård och läkemedelsöverkänslighet

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Ritva frågar:

Hej Paula!

Jag undrar om det finns rehabiliteringscentra med kunskap om NPF som är specialiserade på missbruksbehandling? En annan sak jag funderar över är känslighet mot läkemedel. Jag är orolig för att råka bli överdoserad med sövningsmedel ifall jag skulle bli opererad. Jag har nämligen till och med haft problem med bedövningsmedel. Bland annat har jag svimmat hos tandläkaren, och efter förlossningen mådde jag dåligt väldigt länge.

Trevlig höst!

Paula svarar:

Hej Ritva!

Tack för din fråga. Jag översatte den till svenska så att alla bloggläsare kan läsa frågan och svaret samt kommentera, hoppas det var okej! Däremot är det självklart helt okej att ställa frågor till mig på finska 🙂

Socialtjänsten bär ansvaret

Som svar på din första fråga känner jag tyvärr inte till några rehabiliteringscentra hos er i Finland. Jag har bott hela mitt vuxna liv i Sverige, fick min diagnos och gick utbildningen här så jag har tyvärr väldigt lite kunskap om det finska systemet. Om någon av er bloggläsare är insatt i det finska systemet, kommentera gärna! Däremot kan jag svara utifrån hur det fungerar i Sverige: hos oss vänder man sig till kommunen vid missbruksproblem då det regleras i socialtjänstlagen att ansvaret för missbruksvård ligger hos socialtjänsten.

Det finns specialiserade HVB-hem

Hos oss i Sverige finns det speciella HVB-hem varav vissa är specialiserade på komorbiditet autism och missbruk, t.ex. detta. Just det förutnämnda stället riktar sig endast till ungdomar, men däremot finns det andra HVB-hem med vuxna som målgrupp. Anser man sig vara i behov av missbruksbehandling vänder man sig till socialsekreteraren i sin kommun/stadsdelsförvaltning. Tyvärr lär det vara svårt att få missbruksbehandling i Sverige om man inte är folkbokförd här, men jag hoppas att ni har liknande ställen i Finland där kunskap om NPF finns för handen.

Forskning saknas

Vad gäller din fråga om läkemedel så har jag tyvärr inte hittat någon forskning om förekomsten av läkemedelsöverkänslighet vid autism. Däremot kan jag berätta att jag själv har lätt för att få biverkningar av läkemedel, dock inte lika känslig som du då jag till skillnad från dig tål bedövningsmedel, men däremot tål jag t.ex. inte melatonin. Med detta sagt har jag ingen aning om överkänsligheten beror på autism eller något annat. Jag har även träffat andra autister som mår dåligt av läkemedel men även många som inte alls gör det. Därför har jag ingen aning om läkemedelsöverkänslighet statistiskt sett är vanligare vid autism än hos övrig befolkning, dock finns det pseudovetenskapliga teorier om att så är fallet. Om dessa teorier sedan stämmer eller inte har jag däremot ingen aning om då vetenskaplig forskning inom området verkar saknas.

Ta upp din oro med läkaren

Jag tycker att du ska lyfta din oro med den behandlande läkaren ifall det skulle bli aktuellt med operation någon gång i framtiden. Berätta för honom eller henne om din läkemedelsöverkänslighet och dina tidigare erfarenheter. Jag hoppas verkligen att läkaren tar din oro på allvar och är extraförsiktig med doseringen!

Trevlig höst till dig med, Ritva! Och skriv gärna igen ifall du har fler frågor.

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

2 svar på ”Om autism, missbruksvård och läkemedelsöverkänslighet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *