Kategorier
Asperger och perception

När man har svårt att bedöma hur man känner

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Vissa av oss med Aspergers syndrom kan ibland ha svårt för att bedöma hur vi känner i kroppen. Den främsta anledningen till att jag har svårt för detta är troligen att jag har en annorlunda perception, men sedan har jag troligen påverkats av andra människor och jämfört mig själv med dem. När jag har sett att de klarar av en sak som jag inte klarar av, har jag intalat mig själv att jag också borde klara av samma sak och jag har ignorerat kroppens varningssignaler.

”Men vaddå, du kan inte vara trött idag, du sov ju 9 timmar inatt?”, har jag ibland hört från omgivningen. Och trots att min kropp har varit så slut att jag varit när att kollapsa, har jag lyssnat på omgivningen. Eftersom de har sagt att jag inte kan vara trött, har jag trott att min trötthet bara är min inbillning och att jag egentligen inte är så trött som jag inbillar mig. För 9 timmars sömn borde väl räcka gott och väl?

De dagar jag har mått riktigt dåligt av min trötthet, har jag ofta mått mycket sämre än de dagar jag har haft någon fysisk sjukdom som exempelvis halsfluss. När jag var yngre, kunde jag inte förstå varför halsfluss och feber var acceptabla anledningar till att stanna hemma från skolan eller jobbet men att trötthet inte var det. Alla antog automatiskt att man mådde sämre när man hade någon fysisk sjukdom än när man ”bara” var trött, men för mig var det tvärtom.

När jag i början av 2000-talet jobbade på dagis, hade jag en gång en allvarlig förkylning. Jag hade mycket ont i halsen, lite feber och mina stämband var inflammerade. Därför kunde jag inte prata alls. Men eftersom jag kände att jag mådde mycket bättre än de dagar när jag var fysiskt frisk och led av en fruktansvärd trötthet, åkte jag till jobbet ändå. Mina kollegor undrade varför jag kom på jobbet när jag i deras ögon var alldeles för sjuk för att jobba men jag förstod inte vad de menade. Varför väntade de sig att jag skulle jobba när jag var extremt trött men inte när jag var lite sjuk men kände att jag hade en relativt bra arbetsförmåga?

Idag har jag lärt mig att lyssna på min kropp samt även försöka vila när jag är förkyld och har feber. Annars finns risken att jag inte märker kroppens varningssignaler och att jag plötsligt kollapsar.

12 svar på ”När man har svårt att bedöma hur man känner”

det här hör inte till ditt inlägg paula men jag skulle bli glad om du uppmärksammade det här i din blogg

Hej Mathias,

Tack för dina mejl och att du ville berätta din historia för oss. Det är verkligen anmärkningsvärt hur illa bemötta personer med autismspektrumtillstånd blir bemötta i rättsväsendet. Vi jobbar en del med de här frågorna, till exempel i ett samråd med Domstolsverket och Polisen, och där är berättelser som din viktiga att lyfta (naturligtvis utan att nämna namn eller närmare omständigheter).

Det du varit med om skulle kunna innebära diskriminering, beroende på när det ägde rum. Bristande tillgänglighet infördes som diskrimineringsform den 1 januari 2015. Jag tänker att det fanns en bristande tillgänglighet gentemot dig i rättsväsendet, eftersom man inte gjorde några anpassningar i processen trots att man visste om dina svårigheter. Du kan pröva att vända dig till DO och fråga om det kan vara aktuellt med en anmälan. DO tar sig tyvärr inte upp särskilt många fall, men det kan vara värt ett försök om du känner att det kan vara en väg till upprättelse.
Med vänlig hälsning,

Hanna Jarvad
Förbundsjurist
Autism- och Aspergerförbundet
Tel. 08-420 030 52

det är fullständigt oacceptabelt och fruktansvärt respektlöst ….kanske kan vara bra för andra med samma diagnos att få veta att det arbetas för att det ska förbättras för oss med autism/NPF Aspergers

Vad tråkigt att höra att du har blivit illa bemött i rättsväsendet 🙁 Jag vet tyvärr inte om jag kan skriva ett blogginlägg om ämnet eftersom jag inte har kunskap om diskriminering i rättsväsendet och jag inte har några egna erfarenheter. Men om du vill kan jag låta din kommentar vara kvar så att alla kan läsa vad du har varit med om. Men självklart tar jag bort kommentaren om du vill det!

Svara

hej ah ok då vet jag 🙂 njaa min mening med inlägget va att du kan låta det va kvar så andra får sig en funderare och vågar kontakta Autism- och Aspergerförbundet om det är ok dvs att dom som läser din blogg om någon har egen erfarenhet ska få en chans att se att det finns hopp ändå jag har fått kämpa på envist och gör det fortfarande också

”Vi jobbar en del med de här frågorna, till exempel i ett samråd med Domstolsverket och Polisen, och där är berättelser som din viktiga att lyfta (naturligtvis utan att nämna namn eller närmare omständigheter).”

särskilt det här är det viktigaste att det kommer ut och informeras vi som har en diagnos är inte sämre än andra och det är inte ok att bli nervärderad på fördomar eller så alls heller eller acceptabelt

Vi som har Aspergers syndrom och/eller AD(H)D är diskriminerade i skolan och på arbetsmarknaden. Rättsväsendet utgör knappast ett undantag:

Polis och domstolar i länet har dåliga kunskaper om diagnoser som ADHD, autism och Aspergers syndrom. Det visar en rundringning som P4 Västernorrland gjort.

Kunskapsbristerna innebär att personer kan bli misstolkade, felaktigt misstänkta eller att brottsoffer inte behandlas rättssäkert. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=5046618

Ja värkar som att man måste öva o träna på att läsa av sina egna signaler och tolka o förstå dom. Har oxå fått massa kommentarer om att du kan ju inte va trött nu osv så då har man ju skämts över att man är trött ’när man inte kan va det’.

Varför väntade de sig att jag skulle jobba när jag var extremt trött men inte när jag var lite sjuk men kände att jag hade en relativt bra arbetsförmåga?

Men en viktig skillnad är att trötthet (oftast) inte smittar men det gör förkylningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *