Kategorier
Asperger och perception

Känsliga sinnen behöver inte påverka vardagen allra mest

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Många av oss med Aspergers syndrom och autismspektrumtillstånd har annorlunda perception, vilket inte sällan kan innebära att våra sinnen är överkänsliga. Många upplever att de perceptuella svårigheterna påverkar vardagen allra mest av alla diagnoskriterier för Aspergers syndrom och autism. För andra kan känsliga sinnen däremot utgöra en funktionsförmåga i yrkeslivet, men så är det inte för alla och många tycker att det är jobbigt med överkänsliga sinnen.

Huruvida känsliga sinnen upplevs som en stor funktionsnedsättning eller ej beror dock på, förutom graden av överkänsligheten, även vilket sinne det är som är överkänsligt. En aspergare med en överkänslig syn eller hörsel kan tycka att många vanliga situationer i vardagen tar otroligt mycket energi eftersom det kan vara svårt att undvika ställen där de utsätts för obehagliga sinnesintryck. Sådana ställen kan ju bland annat vara vanliga klassrum i skolor, kommunala färdmedel, affärer och ja, de allra flesta ställen där det vistas människor.

Men för mig är det i stort sett bara mitt smaksinne som är överkänsligt. Jag kan visserligen också reagera på ljud starkare än många andra, men graden av min ljudkänslighet är inte så pass allvarlig att den skulle påverka min vardag nämnvärt så länge jag undviker diskotek och konserter. Mitt smaksinne är däremot extremt överkänsligt. Men det är otroligt lätt att anpassa mitt liv efter mitt annorlunda smaksinne eftersom ingen kan tvinga mig att äta något jag inte vill och mina medmänniskors liv påverkas inte av vad jag äter och inte äter. Däremot skulle det vara betydligt svårare för ljudkänsliga personer att få sina medpassagerare på kollektivtrafik att hålla sig tysta.

Det enda som gäller för mig är att undvika människor som tar illa upp av att jag inte vill äta all mat och att jag ibland föredrar att ta med mig egen matlåda. Visst, det normala anses vara att äta den mat man bjuds på, men jag har alltid dragits till människor som har en förmåga att tänka utanför lådan. Och sådana människor brukar inte ta illa upp av att jag har mina egna matpreferenser och de kommenterar inte heller mina matvanor.

Någon enstaka gång har det däremot hänt att mitt känsliga smaksinne har ställt till det lite för mig, och det är när jag har föreläst om Aspergers syndrom på mindre orter och behövt få tag i mat. De flesta orter har mataffärer som säljer plocksallad eller åtminstone någon restaurang som har buffémat – en räddning för oss med känsligt smaksinne – men det har hänt vid att par tillfällen att jag inte fått tag i sådan mat. Då har jag fått ta bullar eller annat onyttigt, vilket såklart inte är en optimal lösning, men jag har tvingats leva med det.

Eftersom det oftast är otroligt lätt att anpassa mitt liv efter mitt annorlunda smaksinne, anser jag inte att mitt överkänsliga smaksinne har en nämnvärd inverkan på mitt liv. Jag glömmer till och med ofta bort att min asperger gör att jag har svårt att äta viss slags mat. Däremot hade det nog varit mycket svårare att glömma bort det om det exempelvis hade varit min syn eller hörsel som hade varit extremt överkänslig. Då hade svårigheten troligen märkts tydligare i min vardag.

12 svar på ”Känsliga sinnen behöver inte påverka vardagen allra mest”

God jul och gott nytt år!

Jag är så känslig för ljud- och andra intryck. För att göra en lång historia kort…äntligen flyttar jag från staden. Jag flyttar till en liten ort på ca 150 invånare vilket innebär mindre ljud och mindre intryck. Äntligen! Jag har länge försökt anpassa mig och tvingat mig att trivas…försökt vänja mig vid trafikbrus, rondeller, cyklister, bussar, etc etc…Alla säger ju att ”man vänjer sig”…nej…det gör jag inte. Följden har blivit att jag mer eller mindre stänger in mig i min lägenhet. Och det trivs jag med…men….frisk luft behövs ju och jag tycker inte om att gå ut på promenader där jag bor. Känner mig otrygg på kvällspromenaden och på dagen är det för mycket trafik. Om jag behöver naturen så måste jag sätta mig i bilen och köra ca 15 minuter för att komma ut till tystnad och vackra platser. Det låter enkelt, men så är det inte för mig…..då ska jag planera bilturen….vilken väg har minst trafik ….osv osv….Då får det hellre vara!!

Nu önskar jag er alla ett gott nytt år! Och mer insikt och förståelse från vår omgivning.

Vad roligt att höra att du äntligen flyttar till en mindre ort, jag är jätteglad för din skull! Nu kommer du förhoppningsvis få tillräckligt mycket frisk luft och slippa trafikbruset. Jag tror att människor som påstår att man kommer att vänja sig vid allt utgår från sig själva och de är förmodligen människor som inte har känsliga sinnen och de har ingen aning om hur det är.

Gott nytt år, Irene! 🙂

Svara

Ja, det är verkligen olika!
Intryckskänsligheten är det som är mest jobbigt i vardagen för mig tror jag. Och förändringar!
Jag har hörselskydd dygnet runt, och då bor jag lixom redan i skogen haha!
/Jeanette

Jag har extremt överkänsliga sinnen, alla förutom smaken. Speciellt ljud, det är så jobbigt i skolan när kompisarna dunsar in i mig, pratar, öppnar mappar & datorer, skrapar i bord och stolar, ungefär en gång i veckan får jag sluta tidigare pga att det gör så fruktansvärt ont i mina öron att det inte går att vara kvar! Ser hjälper inte att dra sig undan utan jag måste få det helt tyst och lugnt för att det ska gå över. Nu ska vi börja jobba för att det ska bli bättre med en arbetsterapeut!

Det är spännande att läsa om andra som har liknande problem, att autism/Asperger är så olika men ändå lika för olika människor!

Vad tråkigt att du har det så jobbigt med dina överkänsliga sinnen! 🙁 Jag tror att jag skulle ha det minst lika jobbigt om det var något annat sinne än just mitt smaksinne som är överkänsligt. Jag kan verkligen relatera till hur det är med känsliga sinnen eftersom jag själv har erfarenhet av ett överkänsligt smaksinne men för ett känsligt smaksinne är det alltid lätt att hitta strategier. Ja, det är verkligen intressant att asperger och autism är så lika men ändå så olika för olika människor!

Svara

Hur påverkar din ljudkänslighet dig? Gör det ont i dina öron eller blir du trött av ljudet? Jag är nyfiken för jag är själv ljudkänslig och jag blir framförallt trött av ljudet. Jag får inte ont i öronen av normala ljud.

Hej! Jag får fysiskt ont i öronen av alla ljud, stolar och bord som flyttar på sig när klasskompisarna sätter sig ner, mappar som smäller mor bordet, röster, pennvässare, alla ljud samlas på hög och tillslut blir det för mycket, och då får jag så ont i öronen att jag måste gå hem. Jag blir inte trött av ljuden.

Jag fick min diagnos vid 55 årsr ålder och det var en enormt stor lättnad. I hela mitt liv har jag känt mej så malplacerad, kritiserad och utanför. Idag sjukpensionär pga av grav utbrändhet, inte pga Asperger diagnos. Ändå har nära bekanta och handledare sagt saker som: man behöver inte v a r a sin diagnos (bara för att man råkar ha den )
Det gör att jag undviker dessa människor så gott det går och nu, två år efter diagnosen, så undviker jag att berätta om den om jag nu råkar träffa någon.

Jag blev skitglad över att hitta din formulering om att ’bara för att jag kan hålla ögonkontakt betyder det inte att min hjärna har mindre Aspberger ’.
Det har gett mej lite mera mod.
Och sen hittar jag din formulering om att lära känna människan bakom diagnosen först, och efter det kanske se vad diagnosen påverkar.

För övrigt är min överkänslighet värre att leva med: lukter av parfym, kemikalier men även människors. Ljud som muzak i butiker, folk som tuggar tuggummi, knäcker ut fingrar, visslar, babyskrik, ängsliga hundskall och arga röster – allt sänker sej som en tyngd i magen och så kommer tinnitus, muntorrhet eller rent panikångest. I tider av stress så ’fastnar’ ljud-slingor från främst tv-reklam men även musik och sånt och då går den på repeat i mitt huvud i dagar.
Mvh

Hej Eva!

Och vad roligt att du hittade till min blogg och att det som jag skrivit har hjälpt dig! 🙂 Jag vet verkligen hur irriterande det är att få okunniga kommentarer, och när man är nydiagnostiserad kan det nästan hända att man börjar ifrågasätta sig själv. Jag vet det av egen erfarenhet! Vad bra att du har börjat undvika människor som ger dig okunniga kommentarer.

Vad tråkigt att höra att du mår så dåligt av dina överkänsliga sinnen 🙁 Det är många som har det så tyvärr och det verkar snarare vara ovanligt att man ”bara” har ett känsligt smaksinne.

Svara

Hej. Jag har väldigt överkänslig hörsel, vilket min familj och vän förstår och vi anpassar oss efter det. Men jag är också väldigt känslig för beräkning, och om någon rör mig rycker jag till utan att mena något illa, det är bara att jag tycker att det är väldigt obekvämt. Problemet är att min vän gillar att kramas och hon kommer alltid fram helt oväntat och kramar mig fast jag sagt till henne flera gånger att jag tycker att det är jobbigt, men hon hävdar att ”så farligt kan det väl inte vara, det är ju mysigt med närhet” men jag fruktar nu stunderna vi ses för att jag aldrig vet när hon kommer röra mig. Hon vill inte lyssna när jag försöker förklara för henne, men och jag vill inte undvika att träffa henne för hon är min enda vän men jag tycker det här är jättejobbigt

Hej Amanda!

Jag förstår dig verkligen och det låter jättejobbigt! Jag tycker att det är självklart att man ska respektera andra människors kroppar. Lika självklart som att ingen ska tvingas ha sex mot sin vilja, ska inte heller någon känna sig tvingad att kramas eller skaka hand om man inte vill. Men problemet är att alla människor inte förstår det eftersom de själva tycker att det är mysigt att kramas och artigt att skaka hand och de förstår inte vad Aspergers syndrom innebär. Vad bra att din familj anpassar sig efter din överkänsliga hörsel i alla fall! Du kanske kan förklara för din vän att beröring känns lika obehagligt för dig som höga ljud.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *