Kategorier
Läsarfrågor

Kan Försäkringskassan se min hobby som arbetsförmåga?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

Kaninen frågar

Jag har bland annat autism och har hel sjukersättning. Jag lägger upp bilder på min kanin på instagram som hobby 3 ggr i veckan men är orolig att det ska räknas som ett ”arbete” eftersom jag har fått en hel del följare genom åren. Jag skriver under mina bilder att jag inte är sponsrad eftersom jag absolut inte vill ge det intrycket men är ändå orolig att någon elak bekant får för sig att anmäla mig som arbetsför trots att jag mest är sängliggandes på dagarna.

Jag lägger upp mina bilder på kaninen enbart som en social hobby för att ha nåt kreativt liv med likasinnade (eftersom det är obefintligt annars) och jag varken vill eller kan ta emot pengar för det jag gör. Dessutom är flera av bilderna gamla så jag tar alltså inte alltid nytagna bilder. Ibland har jag även lagt upp kaninklipp på Youtube men det har inte genererat mer än några 100 visningar så jag har knappast blivit viral eller liknande, även där finns ingen direkt koppling till mig som person, jag syns inte och jag tjänar inga pengar där.

Men jag är som sagt orolig att någon ska se det som ”arbete” och anmäla mig eftersom bilderna/video är förhållandevis professionellt tagna och jag upprepar mina moment för att få struktur på dagarna. Jag visar aldrig mig själv nånstans på videorna heller så det finns ingen direkt koppling till mig som privatperson men familj och bekanta vet att det är min pga att jag har sagt det till dom. Jag undrar om du vet hur FK ser på detta? Jag vågar inte fråga. Är som sagt rädd att det ska ses som arbetsförmåga vilket jag vet är långt ifrån sanningen.

Paula svarar

Då jag inte jobbar hos Försäkringskassan kan jag tyvärr inte svara på hur de ser på din hobby, men jag förstår din oro. Generellt sett påverkar inte en vanlig fritidsaktivitet rätten till sjukersättning, men om Försäkringskassan anser att fritidsaktiviteten utövas i sådan omfattning att den kan jämställas med arbete kan de dra in den försäkrades sjukpenning eller -ersättning och därutöver begära tillbaka pengar i felaktiga utbetalningar.

Handlar om mycket pengar

Här kan du läsa om fall där sjuka tvingats betalat tillbaka väldigt mycket pengar till Försäkringskassan. Som du ser handlar ett av fallen om en kvinna med bipolär sjukdom som i manisk fas startade en kennel men orkade varken ta hand om hundarna eller avla nya kullar, men ändå blev hon alltså återbetalningsskyldig! En annan kvinna deltog i ridtävlingar vilket Försäkringskassan tolkade som arbetsförmåga och drog in kvinnans sjukpenning. En tredje kvinna som klippte hundar som terapi tvingades betala tillbaka så mycket som 800 000 kronor till Försäkringskassan så det är alltså inga små summor vi pratar om!

Du bestämmer själv

Som du ser kan Försäkringskassan vara riktigt hård i sina bedömningar varför jag uppmanar dig till försiktighet. Av egen erfarenhet vet jag att en fritidsaktivitet inte är att jämställa med arbete då utövandet av en fritidsaktivitet utgår ifrån den enskildes villkor och är dessutom roligt. Jag förstår alltså absolut att du orkar fota din kanin men inte jobba, men jag är inte alls säker på att Försäkringskassan kommer att förstå det. Om du är rädd för att bli anmäld skulle jag, om jag vore du, inte lägga upp bilder för allmän beskådan utan skulle endast visa bilderna för min närmaste familj, men du bestämmer såklart själv hur försiktig du vill vara!

Skulle inte våga äventyra något

Om du trots de eventuella riskerna ändå vill lägga upp bilder och videos för allmän beskådan skulle jag, om jag vore du, prata med Försäkringskassan för säkerhets skull. Jag ser det som osannolikt att de skulle reagera negativt då det inom ramen för sjukersättning till och med är tillåtet att arbeta fem timmar i veckan utan att förlora rätten till ersättningen. Du kan förklara för dem att du oftast är sängliggande och att fotandet inte tar lång tid. Fråga dem vad de tycker, och be om att få ett skriftligt beslut! Det kanske är jag som är överdrivet försiktig, men eftersom jag vet hur otroligt svårt det är att få sjukersättning idag skulle jag aldrig våga äventyra något om jag hade haft det!

Glöm inte att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Köp min bok

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Gothia Kompetens.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via Facebook, Instagram, mejl eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg

Dela på Facebook, Twitter eller LinkedIn

8 svar på ”Kan Försäkringskassan se min hobby som arbetsförmåga?”

Hej Kaninen! En anonym bloggläsare hörde av sig till mig via mejl. Hen ville inte skriva i kommentarsfältet själv men bad mig att framföra denna hälsning till dig:

”Hej hallå

Du skulle kunna ta hjälp av t ex någon på habiliteringen eller i psykiatrin om du har någon kontakt där som känner dig. Be vederbörande om stöd i samtalet med Fk. Annars kanske någon annan du känner kan ringa åt dig. Sätt på högtalaren på mobilen så kan ni vara fler än två i samtalet.

Detta kan vara enda möjligheten till sinnesro och därför nödvändigt. Men som Paula är inne på så väljer du ju själv hur du vill göra.

Tycker inte alls det låter som om du, Kaninen, behöver vara orolig. Det du beskriver skulle jag inte tro det finns några tveksamheter kring, jag har mycket mycket svårt att tänka mig att de skulle ha några invändningar mot din hobbysysselsättning (Såklart 100% säker går aldrig att vara därför allra säkrast att kolla upp).

Jag har anmält olika möten och aktiviteter jag velat deltaga i till Fk och det har aldrig varit några problem. De har alltid varit trevliga/professionella att prata med. Det har varit bra att uttrycka oron även för dom för då har dom kunnat förklara ytterligare vad som gäller. Plus att de kanske någon gång förstår att denna luddighet i regelverket kan skapa eller förstärka alltifrån lindrig till svår psykisk ohälsa och att myndigheten måste börja vara tydligare med vad som gäller redan i den allmänna informationen.

Hälsningar!”

Svara

Tack så mycket Paula och övriga för era svar! Jag uppskattar det mycket eftersom jag oroat mig rejält. Jag har gjort mitt konto privat så som Paula föreslog och jag har även frågat vad som gäller. Det låter också smart att fråga om aktiviteter före, om du läser detta, vad för slags aktivitet fick du anmäla och i vilken utsträckning godkände dom det? FK svarade mig med att det är bara arbete och studier som påverkas men att om avsikten blir att man får en inkomst från hobbyn då behöver man anmäla den förändringen. Dom exempel som Paula gav genom tidningen Kollega har jag läst och dom är oroväckande, men det verkar som att flera av dom är just på gränsen till en inkomst. Det som gör frågan svårare är att jag vet att FK har förut sagt att fritidssysselsättning som kan likställas med arbete också räknas och då tänker jag antal timmar och dagar och det är där dom aldrig verkar kunna ge ett rakt besked. Dom sa dvs inte direkt nej till min instagram men å andra sidan antar jag att det finns vissa regler även där om jag skulle sitta med det för ofta? Synd att dom inte har mer handfasta regler, det blir väldigt luddigt att själv veta det. Det upplevs också skrämmande att anonyma kan skicka in tips, har dom ens krav på dessa tipsare att dom måste kunna bevisa sig eller får dom bara anta? Förlåt långt svar. Tack igen.

Det är svårt att säga hur mycket man ska sysselsätta sig med fritidsaktiviteten för att den skulle kunna likställas med arbete eller klassas som arbetsförmåga, men skulle det visa sig att någon ägnat väldigt många timmar i veckan åt fotande kan jag tänka mig att Försäkringskassan skulle kunna dra slutsatsen att personen skulle kunna försörja sig som fotograf. Men som sagt är det tillåtet att arbeta 5 timmar i veckan med sjukersättning utan att rätten till ersättningen påverkas. Därför misstänker jag att det krävs att du sitter väldigt mycket med instagram för att det skulle klassas som arbetsförmåga, men som sagt spekulerar jag bara!

Precis som du skriver går det att tipsa Försäkringskassan anonymt, och tips kan vem som helst skicka! Men för att Försäkringskassan ska kunna vidta åtgärder krävs det bevis. Annars kan ju vem som helst skicka tips till Försäkringskassan om en expartner och hitta på vad som helst som hämnd!

Svara

Lite reflektioner:

Fallen som beskrivs i tidningen Kollega handlar om personer med sjukdomar där rehabilitering kan fungera. I inget av fallen står det att någon har en NPF t ex autism, enbart eller parallellt, som ju är en kronisk funktionsnedsättning som det inte går att rehabilitera sig ifrån för att bli ”friskare”.

Uppmärksammade dessa ord (tagna ur https://kollega.se/sjukforsakring/hur-mycket-orkar-en-sjuk):

”Försäkringskassan ska alltid göra en bedömning utifrån omständigheterna i det enskilda ärendet både när det gäller sjukersättning och sjukpenning”.

”– Men viktigt är att titta på individen, eftersom två personer kan ha samma sjukdom men helt olika sjukdomsbild och mående.”

Obs: Fortfarande syftas det på sjukdom ovan och ej kronisk funktionsnedsättning. Intressant hade varit om något av fallen handlade om sjukpenning eller sjukersättning vid autism med respektive utan samtidig psykisk och/eller fysisk ohälsa.

Men. Eftersom ingen (med t ex autism) lär ha ett läkarutlåtande hos Fk som är det andra likt och ersättningarna beviljats utifrån personliga faktorer som sedan sammanvägts så kanske det kan förklara deras luddighet? Även om det inte kan anses försvarbart om det orsakar en massa oro och annan ohälsa. De måste bli tydligare!

Jag förstår din oro kaninen. Jag tror det är bra att överrösa Fk med frågor. Som du redan tipsats om så är det nog bra att du gör detta med stöd, med någon som kan hjälpa dig att förklara hur din övriga vardag ser ut. Du skulle också kunna be om att få deras godkännande av din aktivitet/aktiviteter även skriftligt.

Jag håller med dig om att allt verkar luddigt! Det är nog precis som du skriver att Försäkringskassan utgår ifrån personliga faktorer. Autism är precis som du skriver en kronisk funktionsnedsättning, men Försäkringskassan tycks utgå ifrån att vissa med kroniska funktionsnedsättningar ändå kan ha en arbetsförmåga med rätt stöd. Jag minns att deras mantra var för några år sedan: ”Vi frågar inte hur sjuk du är utan vilken arbetsförmåga du har” eller något liknande. Jag gillade inte det då begreppet arbetsförmåga också är luddigt. Försäkringskassan kan ibland hitta på att personen har en arbetsförmåga på en fiktiv arbetsmarknad även om sådana jobb inte är tillgängliga för vederbörande i verkligheten.

Jag håller med dig om att det är bra att få ett skriftligt beslut från Försäkringskassan Eftersom det är tillåtet att lönearbeta 5 timmar i veckan utan att förlora rätten till sjukersättning har jag svårt att tro att Försäkringskassan reagerar negativt på det som Kaninen gör.

Svara

Tack Anonym. Det har du rätt i, det vore intressant att se exempel som rör just autism. Jag har redan mailat FK anonymt så som jag skrev i min kommentar ovanför och jag vill inte röra runt i grytan mer än så. Med andra ord känns det som att jag uppmärksammar mig själv onödigt mycket om jag drar in Habiliteringen och att jag via dom ska kommunicera med FK med mitt riktiga namn osv, jag betvivlar att jag får tydligare svar än vad jag redan fått. Dom verkar inte kunna ge max antal timmar och dagar utan menar överlag att det inte får likställas med arbete och att jag inte får ha syfte att tjäna pengar. Skulle jag fråga FK icke anonymt kanske dom i värsta fall lägger onödigt mycket fokus på det jag gör och då dömer mig hårdare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *