Kategorier
Autismspecifika strategier

Hur underlätta hemsysslor för någon med asperger ?

Du kan hjälpa mig att informera om NPF genom att dela inlägget i sociala medier. Tillsammans gör vi skillnad.

När jag föreläser är det många boendestödjare som frågar mig hur de kan underlätta sina klienter med Aspergers syndrom eller autism att klara av att göra vissa hemsysslor utan stöd. Vissa anhöriga har också frågat mig hur de kan underlätta för sin tonåring att hjälpa till hemma.

Först och främst bör man ta sig en rejäl funderare på hur mycket det är lämpligt att en tonåring med Aspergers syndrom hjälper till hemma. För en person med autism kan vardagen ta otroligt mycket energi, och då kan en tonåring kan vara helt slut efter en dag i skolan. Man bör också ta sig en funderare på om någon med boendestöd alltid bör bli självständig i alla hemsysslor. Aspergers syndrom kan ju inte tränas bort men däremot kan man i vissa situationer, dock inte alltid, hitta strategier för att underlätta för oss aspergare i vardagen. För hemsysslorna kan du testa följande:

1. Försök att motivera personen genom att lova en belöning. Dock bör belöningar och mutor användas med stor försiktighet så att vi inte får press på oss att utföra uppgifter som ger oss ångest eller orsakar utbrändhet. Belöningar kan däremot användas i situationer då personen själv uttrycker en vilja att klara av uppgiften men saknar en motor för att komma igång. Då kan belöningen fungera som en morot!

2. Låt personen bedöma själv vilken dag och tid den har som mest energi att utföra sysslan. Saker som du kanske inte ens tänker på kan dränera oss aspergare på all vår energi: en oväntad förändring i dagsschemat, ett telefonsamtal, att betala en räkning eller att åka på ett kommunalt färdmedel. Då kan personen behöva återhämta sig i flera dagar innan det blir dags att fundera på hemsysslor. Du skulle förmodligen inte heller få för dig att börja städa hemma efter att du har arbetat flera timmar övertid och dessutom sovit dåligt på kuppen. Precis på samma sätt fungerar vi aspergare när vardagen har tagit musten av oss!

3. Skriv ner alla momenten på ett papper. Det bör framgå i vilken ordning alla momenten ska göras samt vid behov tydliga instruktioner om hur man utför dessa. Precis som jag skrev i ett tidigare blogginlägg i veckan så fungerar inte skriftliga instruktionerna för alla med asperger men några aspergare blir hjälpta av att få allt skriftligt så att de slipper lägga alltför mycket energi på att komma på vilket moment i uppgiften som står näst på tur.  Vissa aspergare föredrar bilder framför text, och andra, däribland jag själv, brukar inte bli hjälpta av vare sig bilder eller skriftliga instruktioner alls.

4. Avlasta personen så att ni gör hälften var. När jag var liten och mamma beordrade mig att städa mitt rum så kändes det som en övermäktig uppgift. När jag lät bli att städa rummet så drog hon in min veckopeng. Men städningen tog så mycket energi av mig att jag hellre valde att ta straffet än att städa om jag absolut inte behövde pengarna! Om jag däremot hade fått praktiskt stöd av mamma och hon hade satt sig ner tillsammans med mig och hjälpt mig att organisera allt och avlastat mig så hade allt kanske inte känts lika övermäktigt.

5. Testa att ta fram alla nödvändiga redskap så att personen slipper lägga energi på det. Alternativ låt dessa redskap vara framme hela tiden även när de inte används. För mig är det bland det jobbigaste att ta fram redskapen för det blir bara onödigt många moment för mig att tänka på. Men när jag började förvara havregrynspåsen på köksbänken istället för i skåpet orkade jag plötsligt börja koka havregrynsgröt till frukost för nu behövde jag inte längre lägga energi på att öppna köksskåpet för att ta fram havregrynspåsen varenda morgon!

6. Om inget av dessa tips fungerar, acceptera situationen! Det är också viktigt att lyssna på personen om hen säger att hen inte orkar mer och behöver vila. När man har begränsad mängd med energi så är det otroligt viktigt att lyssna på sin kropp så att man inte blir utbränd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *