Kategorier
Läsarfrågor

Hur tänka när Arbetsförmedlingen ej tar npf på allvar?

Gemet frågar

Vad anser du om att en handledare på AF uttrycker saker om personer med NPF-diagnoser som tex ”De gör ju hela tiden en sån stor sak av det hela?” Fick höra det härom dagen när jag lyfte min diagnos med vederbörande. Är i en arbetsprövningsprocess och hade en uppföljning. För mig kändes det som ännu en stigmatisering.

Paula svarar

Om handledaren sade så ordagrant är det givetvis mycket oprofessionellt av hen! Arbetsförmedlingens roll är inte att kritisera oss med npf-diagnoser utan ge klienten stöd för att komma ut i arbete. Det låter som att hen av någon anledning ställer sig kritisk till npf-diagnoser och tillhör de som anser att ”man är mycket mer än sin diagnos”. Det tyder på stor okunskap om npf! Du har givetvis fått din diagnos av en anledning, och det är mycket oprofessionellt av handledaren att antyda att du överdriver dina svårigheter.

Inte bara en extra krydda

Att vi med npf-diagnoser gör en stor sak av våra diagnoser beror givetvis på att diagnosen/diagnoserna i stor grad påverkar våra liv. Den påverkar våra tankar, känslor och beteenden samt hur vi förnimmer omvärlden. Diagnosen gör att vi inte kan leva det liv som de flesta neurotypiska människor lever och att vi kan behöva stöd med saker som är lätta för de flesta andra. Npf är alltså inte bara en extra krydda i livet som bara finns där i bakgrunden utan den formar oss och finns där dygnet runt! Det är en funktionsnedsättning vi har vilket ofta glöms bort.

Texten fortsätter under annonsen.

ANNONS

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Vi blir missförstådda

Tyvärr blir vi npf:are ofta missförstådda eftersom våra svårigheter inte alltid syns på utsidan. Yrkesverksamma kan göra den felaktiga bedömningen att vi egentligen inte behöver så jättemycket insatser utan bara behöver stöd med att höja självkänslan och självförtroendet. Om våra svårigheter skulle synas på utsidan skulle vi troligen få betydligt mer stöd! Nu anser många att vi bara är besvärliga och överdriver hur svårt vi har det.

Lika stor sak som en hög ålder

För mig låter det som att handledaren tyckte att det var fel av dig att ta upp din diagnos, men den stora frågan är om hen hade resonerat likadant om det handlat om en 100-åring. Hade hen också sagt till en 100-åring: ”de flesta äldre gör en alldeles för stor sak av sin ålder?” Troligen inte! Självklart gör de flesta äldre en stor sak av sin ålder eftersom åldern i hög grad påverkar vilka förutsättningar de har. Självklart finns det stora individuella skillnader mellan 100-åringar på samma sätt som det finns stora skillnader mellan oss npf:are, men det förändrar inte det faktum att en npf-diagnos är minst en lika stor sak som att vara 100 år gammal!

Hjälp mig informera om NPF genom att dela det här inlägget på exv. Facebook, X, WhatsApp m.fl.:

Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.

Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.

Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.

Boka en föreläsning med mig

Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.

Reklam för min bok

”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022

Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.

Fråga mig om autism

Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.

Följ min blogg

Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.

Senaste svar på alla blogginlägg


2 svar på ”Hur tänka när Arbetsförmedlingen ej tar npf på allvar?”

Vilken hemsk handledare! Det är verkligen oprofessionellt av henne att uttrycka sig så! För att vara konspirationisk så kanske hon har fått direktiv från högre instans att börja bromsa och hejda arbetsprövningsprocessen eftersom det är dyrt med arbetsprövningar som kan komma att dra ut på tiden. Jag tänker att de finns beslutsfattare i samhället som stödjer att få ut alla i arbete så fort som möjligt utan hänsyn till varje olik samhällsgrupps- eller individs situation.

Jag har dock fått en handledare på Af som har lyssnat på mig och tagit mina svårigheter och styrkor på allvar utan att jag har behövt visa någon npf-diagnos och vad jag har hört hittills så är det en lyckovinst! Nu står jag i kö för att få en SIUS, vilket inte kommer att gå igång förrän i början av nästa år, så vitt jag har förstått det. Ekonomiskt så är det katastrof, men jag får tid, ork och tillfälle att utveckla min hobby att fotografera vid sidan om en annan hobby som jag har, att se och samla på film.

Jag tycker att du, Gemet, inte ska ge efter på något sätt, utan fortsätta lyfta din diagnos och ge exempel på dina svårigheter och inte minst lyfta dina styrkor! Gör detta även mellan dina uppföljningsmöten om du orkar, för att nöta in dom i handledarens huvud så hon verkligen börjar fatta vad det innebär för dig att arbetsträna.

Bra skrivet, Susanna! Du kan ha rätt i att Arbetsförmedlingen kan ha en press på sig att få ut alla i ”riktigt” arbete så fort som möjligt vilket i sin tur inte gynnar arbetssökande med autism.

Jag hoppas att du får bra stöd av SIUS! Jag fick stöd av SIUS förut, och trots att många autister har dåliga erfarenheter av Arbetsförmedlingen var jag riktigt nöjd.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *