Mia frågar
Jag har en tonårsflicka där vi själva sedan tidig ålder sett att det finns litet autistiska drag och har försökt tänka på att förklara vissa saker, förbereda i god tid, låta henne vara i fred men hitta soc sammanhang som funkar och uppmuntra intressen hon gillar. I gymnasiet har kraven ökat och hon mår inte längre bra. Nu har vi träffat en psykolog som ser samma som vi och hon ska börja få hjälp, ev blir det hel utredning så småningom.
Vår tjej är högpresterande så fort hon gör det hon ska så det är viktigt att hon får rätt stöttning i skolan. Vad är dina bästa tips för att stötta henne hemifrån och fr skolan innan ev diagnos? Vi vet att vi borde vara mkt bättre på rutiner, sannolikt skulle vi alla må bättre av det 🙈. Funkar när vi är i fas men ofta släcka bränder i vardagen.
Det vi försöker med själva är hjälp av mamma att sortera och städa rummet IHOP. Göra saker med henne som båda gillar. Insett nyligen att hon kanske behöver planeringshjälp o hitta strategi för både vardag o skola. Det kan vi nog prova oss fram till och hon kommer även att få tips på verktyg för det. Hon har svårt att själv förklara varför saker inte blir färdiga, kanske hon inte vet?
Skolan är bra och jag tror hon kan få planeringshjälp även av dem innan diagnos. Det känns viktigt att hon lyckas i skolan eftersom hon ju har rejält med intellektuell kapacitet och bland högutbildade finns rätt många m en liten bokstav på tvären som hittat rätt sammanhang. Det gäller dock att överleva tonåren först och inte må så dåligt att man släpper allt. Dina tips är bra. Mycket är precis samma som för alla människor men man behöver vara ännu tydligare inser.
Paula svarar
Det låter som att ni har precis rätt förhållningssätt till hennes eventuella autism! Ni kan ju utgå från att hon har autism även om hon ännu inte fått någon officiell diagnos. I detta blogginlägg har jag gett tips till lärare som undervisar autistiska elever. Jag har även skrivit ett blogginlägg där jag ger tips till föräldrar till barn med autism. Slutligen har jag även skrivit ett blogginlägg där jag gett tips på hur man kan kommunicera med autister. Jag vet inte om du redan läst dessa blogginlägg, men om du inte gjort det kommer du kanske bli hjälpt av att läsa dem!
Kolla om hon behöver rutiner
Alla autister är olika och behöver stöd med olika saker. Därför är det viktigt att ni utgår från hennes individuella behov. Om du upplever att hon blir stressad av oväntade händelser är det bra att ni förbereder henne för eventuella förändringar i god tid. Om ni planerar en semesterresa kan hon i så fall också må bra av att få ett tydligt schema innan resan och även se bilder på resmålet. Alla autister behöver inte sådana förberedelser, men om hon behöver det är det viktigt att ni tar hänsyn till dessa behov. Detsamma gäller rutiner: om hon blir stressad av brutna rutiner kan ni skapa ett tydligt schema och klistra upp det på kylskåpsdörren. Men vissa autister, särskilt de med samtidig adhd, kan bli stressade av rutiner så kolla gärna upp om hon behöver fasta rutiner.
Kräv ingen delaktighet av henne
Det är jättebra att ni sorterar och städar rummet ihop. Fråga gärna henne om hon överhuvudtaget orkar vara delaktig i att städa och sortera eller om det gör henne utmattad. Om hon blir trött av det kan du städa och sortera åt henne och låta henne vila. Många autistiska ungdomar är helt slut efter skolan, och därför är det viktigt att ni inte kräver någon delaktighet av henne om hon är trött.
Se till att hon orkar med skolan
Eftersom hon är högpresterande är det viktigt att ni ser till att hon inte blir utbränd av skolan. Förklara för henne att hon är älskad även om hon skulle göra fel. Vissa högpresterande autister har svårt att avsluta skoluppgifter eftersom de har svårt att bedöma när de är klara. Förutsatt att hon tycker att det är okej, bestäm hur lång tid det är rimligt att hon lägger på läxorna så att hon inte gör läxor 10 timmar om dagen utan att ha någon fritid. Om hon har svårt att somna (många autistiska ungdomar har sömnsvårigheter) kan det vara bra att se till att hon blir klar med läxorna några timmar innan läggdags så att hon har möjlighet att sysselsätta sig med avslappnande aktiviteter på kvällarna. Sömn är jätteviktig för att hon ska orka!
Kolla att hon har fungerande relationer
Slutligen är många autistiska ungdomar alldeles för snälla för sitt eget bästa och riskerar att bli utnyttjade av sina kamrater. Prata gärna med henne om riskerna och kolla att hon verkligen trivs i sina vänskapsrelationer om hon har vänner. Om hon inte har några, fråga henne om hon är nöjd som det är eller om hon skulle vilja ha vänner. Om hon trivs för sig själv, pressa inte henne att skaffa vänner! Alla autister är olika, och vissa har ett stort och andra ett ytterst litet socialt behov!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Precis, folk är tyvärr elaka mot vissa utvalda personer, och ofta är det oss som har osynliga funktionsnedsättningar och har…
Vad läskigt.
Ja precis, jag är pessimistisk så att jag kan släppa det och slippa fundera på hur det blir. Därför händer…
Det är inte lika stor risk för fysisk mobbning, nej. Absolut! Men du skulle bara veta vad även vuxna är…
Jag skrek och kunde inte andas. Blev röd som en kokt kräfta i ansiktet. Min mamma blev jätrerädd men jag…
Ja, alla präster jag träffat hittills i församlingen har känts fina! Men den här prästen alltså… extra fin och omtänksam!…
Det låter som en skrämmande upplevelse! Vad bra att du har bokat läkartid.
Jag tror också att miljön spelar väldigt stor roll. Och för mig som sagt var miljön det ENDA som spelade…
Intressant. Förresten jag var nära att kvävas till döds förra veckan av en stor kycklingbit som fastnade i halsen. Sedan…
Mycket kloka ord som vanligt från dig, Paula🌺 Klokt resonerat Anna! Bra att du känner in din son och att…