Marielle frågar
Vilka råd bör jag ge till min son om livspartner? Han har aldrig haft en partner.
Paula svarar
Det framgår inte av ditt meddelande om din son har en diagnos eller om han är en neurotypiker som haft svårt att hitta en partner. Normalt sett brukar jag inte svara på frågor som saknar koppling till autism eller andra npf-diagnoser. Men eftersom du har valt att skriva till mig utgår jag från att din son har autism och svarar på din fråga utifrån det.
Vad vill han själv?
Min första fundering är om din son vill ha en partner. Om du är osäker på vad han vill, fråga! Det är viktigt att han inte känner press att skaffa en partner bara för att det anses vara normalt i vårt samhälle att ha någon. Alla vill faktiskt inte ha en partner, och vill man inte det ska man inte behöva förklara sig och försvara sitt val. Men om han har uttryckt en önskan om en partner kan du såklart ge honom råd förutsatt att han vill det.
Lika bra leka bäst
Det är bra om han hittar en matchande partner som liknar honom. Det är nämligen en myt att motsatser dras till varandra. Faktum är att sannolikheten för en hållbar och lycklig relation ökar om parterna är lika varandra. Detta enligt socialpsykologisk forskning. För referens, läs gärna boken Socialpsychology som är skriven av socialpsykologiska forskare. Den har bland annat ett kapitel som handlar om vad människor attraheras av och hur de söker och hittar en partner, och de förklarar varför ordspråket ”olikheter attraherar varandra” sällan stämmer. Om din son har autism och aldrig fått napp på t.ex. Tinder kan han försöka hitta en autistisk partner. Det finns en Facebook-sida som heter autism och aspergers söker vänner/kärlek, och även aspergerforum.se har en kontakttråd.
Bra att tänka på vissa saker
Det är viktigt att hitta en partner som man kan vara sig själv med, men samtidigt kan det vara bra att tänka på vissa saker vid dejting för att undvika att skrämma bort sin dejt. Exempelvis kan många bli bortskrämda av en person som vill gå väldigt fort fram och anser att man är ihop efter endast ett par träffar. Dessutom är det bra att vara glad och positiv. Om man pratar om tidigare trauman och klagar allmänt på livet och på andra människor finns det en risk att man framstår som negativ och tråkig. Många dras till en glad person med humor! Alla har såklart olika humor, och därför kan det vara bra att söka sig till någon som delar ens humor. Slutligen kan det vara bra att visa för sin dejt vem man är. Låtsas man vara intresserad av samma saker som dejten ger man fel bild av sig själv vilket sällan slutar väl.
Ibland måste man gå vidare
Vid dejting är det nog många som gör misstaget att hänga kvar trots att dejten inte verkar vara lika intresserad tillbaka. Om dejten aldrig tar initiativ till träffar, glömmer bort att ringa tillbaka och ställer in träffar är sannolikheten stor att intresset inte är ömsesidigt. Har man blivit kär kan det vara svårt att acceptera att ens känslor är obesvarade, men det kan vara bra att i så fall gå vidare istället för att försöka ”omvända” den andre. Känslor och kärlek går aldrig att tvinga fram, och man riskerar bara att slösa bort sin tid och bli besviken när man ödslar tid på någon som inte är lika kär.
Ska ge mer än vad det tar
Om dejtingen sedan övergår i kärlek och ett förhållande är det viktigt att fortsätta visa uppskattning för sin partner istället för att ta denne för given. Ett förhållande kräver kompromisser, men samtidigt ska man såklart inte vara för snäll och överskrida sina gränser för partnerns skull. Som autist är det lätt att kompromissa för mycket vilket kan leda till utmattning, men kompromisser ska aldrig leda till psykisk ohälsa! Visst, man ska göra vissa uppoffringar för sin partner, men samtidigt ska ett förhållande aldrig ta mer än vad det ger. Är så fallet är det något som är allvarligt fel.
Hoppas din son får nytta av dessa tips. Jag önskar honom lycka till!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Förstår att man kan traumatiseras av ett förhållande, men då måste man ju ta sitt pick och pack och lämna…
Det är inte omöjligt att olika hypnotisörer jobbar på olika sätt så jag är inte säker på att det alltid…
Jag har velat prova hypnos för att se om jag skulle vara person som accepterar att släppa kontrollen som krävs!…
Ja! det känns forcerade!
Precis, det blir verkligen motsatt effekt! Det skulle inte förvåna mig om det i framtiden kom nya studier som visar…
Eller hur!! Märkligt!! Jag spänner mig nästan mer för jag känner att jag måste prestera och ”nu ska jag slappna…
De som gillar meditation brukar säga att det är en vanesak och att när man väl har vant sig vid…
Jag har också svårt att visualisera. Jag har testat hypnos vid två olika tillfällen helt oberoende av varandra och då…
Jag har också läst detta om psykos men jag har varit osäker på om det är vetenskapligt bekräftat att det…
Att ha fått en autismdiagnos ställd borde öka chanserna till att vården tar hänsyn till autismen i behandlingen/behandlarna av ätstörningen.…