Johan frågar
Jag har en något annorlunda fråga…
Jag är diagnostiserad med autism (asperger) sedan barnsben, och har arbetat som arbetsledare inom IT i näringslivet i några år nu (inte utan sina utmaningar…). Jag känner mig färdig där jag jobbar just nu och försöker ta mig vidare i karriären.
Jag undrar över informatörsutbildningen du, Paula, gick på Ågesta Folkhögskola för många år sedan. Finns den kvar? Finns någon motsvarande kvar?
Jag känner nämligen en växande passion för att föreläsa om och förkovra mig i NPF och autism/AD(H)D, precis som du. Jag känner att jag behöver göra något meningsfullt i mitt arbetsliv och att just det du gör är beundransvärt. Jag gillar faktiskt att vara social, i rätt doser, och har ingen överdriven scenskräck eller liknande.
Jag är övertygad om att vi på spektrumet har förutsättningar att leva bättre och produktivare liv än vi gör idag, och är nyfiken på hur jag kan bidra på samma sätt som du till att sprida kunskap i samhället?
Paula svarar
Vad roligt att du tycker att det jag gör är beundransvärt! 🙂 Det finns faktiskt rätt så många autister som har en önskan om att börja föreläsa. Jag tror att jag under mina år som föreläsare svarat på närmare 100 mejl från autister som velat börja föreläsa om autism.
Utbildningen finns inte kvar
Förut rådde jag alla föreläsningssugna autister att söka till informatörsutbildningen på Ågesta Folkhögskola, men den utbildningen finns tyvärr inte längre kvar. Den lades ner för några år sedan och jag är tveksam till att det finns något likvärdigt på andra lärosäten. Informatörsutbildningen var väldigt unik så till vida att den var världens enda informatörsutbildning för autister. Är du väldigt intresserad av att lära dig att hålla föreläsningar om autism kan du såklart maila till Ågesta Folkhögskola och fråga dem om de har planer på att starta upp en ny informatörsutbildning.
Du måste hitta egna kunder
Det är dock viktigt att känna till att genomgången informatörsutbildning inte garanterar några uppdrag som föreläsare! Man blir bättre på att stå på scen och prata, men man får alltså automatiskt inga föreläsningar efter utbildningen. Det kommer fortfarande vara ditt ansvar att hitta egna kunder och boka dina egna uppdrag! Vi är nog cirka 50 personer som gått utbildningen, och mig veterligen föreläser endast jag och Jill regelbundet. Sedan finns det ett par elever till som har föreläst vid några enstaka tillfällen under alla dessa år, men mig veterligen har majoriteten av före detta elever inte fått några föreläsningsuppdrag alls.
Om Ågesta Folkhögskola inte kommer att starta en ny utbildning har du, så som jag ser det, tre val:
1. Börja marknadsföra dig som föreläsare. ”Föreläsare” är ingen skyddad titel utan vem som helst kan börja föreläsa om vad som helst. Det gäller bara att hitta kunder vilket kan ta många år! Jag jobbade stenhårt i många år och marknadsförde mig väldigt ivrigt och var nära att ge upp många gånger. Det är sjukt svårt att slå igenom som föreläsare så det gäller att jobba väldigt hårt under de första åren och inte ge upp! Om du vill samarbeta med andra autister och t.ex. starta ett företag med flera andra kan du sätta in en annons på t.ex. Facebook. Med tanke på alla mejl som jag fått från föreläsningssugna autister är jag säker på att du kommer att hitta många autister som nappar!
2. Kontakta talarförmedlingar och fråga dem om de kan tänka sig att börja marknadsföra dig mot en avgift. Själv samarbetar jag inte med talarförmedlingar, men vissa föreläsare gör det. Dock kan det vara svårt att hitta en talarförmedling som är villig att marknadsföra dig om du aldrig har föreläst tidigare och inte har tillräckligt många referenser. Därför kan det vara bra att hitta egna kunder först och satsa på att göra riktigt bra föreläsningar så att du sticker ut från mängden och kan visa upp goda referenser från tidigare kunder.
3. Kontakta Hjärnkoll och anmäl intresse för att bli en av deras projektambassadörer! Då får du kanske gå en kortare utbildning via dem och får förhoppningsvis föreläsningar via projektet. Att bli Hjärnkollambassadör garanterar dock inte att man automatiskt får föreläsningar för det är ytterst kunderna som väljer vilken föreläsare de vill boka! Men om du börjar få uppdrag via Hjärnkoll och åhörarna älskar dina föreläsningar kommer de rekommendera dig till andra personer vilket i så fall kommer att ge dig massor av nya uppdrag.
Jag hoppas att dessa tips är till hjälp!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Mycket kloka ord som vanligt från dig, Paula🌺 Klokt resonerat Anna! Bra att du känner in din son och att…
Precis, folk är tyvärr elaka mot vissa utvalda personer, och ofta är det oss som har osynliga funktionsnedsättningar och har…
Vad läskigt.
Ja precis, jag är pessimistisk så att jag kan släppa det och slippa fundera på hur det blir. Därför händer…
Det är inte lika stor risk för fysisk mobbning, nej. Absolut! Men du skulle bara veta vad även vuxna är…
Jag skrek och kunde inte andas. Blev röd som en kokt kräfta i ansiktet. Min mamma blev jätrerädd men jag…
Ja, alla präster jag träffat hittills i församlingen har känts fina! Men den här prästen alltså… extra fin och omtänksam!…
Det låter som en skrämmande upplevelse! Vad bra att du har bokat läkartid.
Jag tror också att miljön spelar väldigt stor roll. Och för mig som sagt var miljön det ENDA som spelade…
Intressant. Förresten jag var nära att kvävas till döds förra veckan av en stor kycklingbit som fastnade i halsen. Sedan…
2 svar på ”Hur börjar jag föreläsa om autism?”
Ett spontansvar. Jag misstänker faktiskt att marknaden för rena AD(H)D/asperger/autismföreläsare är ganska mättad, dels av informatörer som själva har autism (som Paula), dels av yrkesfolk inom psykologi/psykiatri.
Men: har man som du arbetat x antal år med någor helt annat kan du ju marknadsföra dig med en unik vinkel. Sätta NPF och dina erfarenheter av yrkeslivet i relation till varandra, med egna exempel och en del grund i litteratur. Det senare för att jag tror att det är viktigt att läsa på, så att man inte ”bara” framställer sina egna erfarenheter som giltiga för alla med samma diagnos(er).
Det finns en del litteratur på svenska, se https://www.funktionshindersguiden.se/vuxna/stod-i-arbetslivet-for-vuxna-med-funktionsnedsattning/tips-pa-bocker-och-material-om-arbetslivet/ och än mer på engelska.
Vad gäller utbildningar finns det rena föreläsarkurser, där man får lära sig tekniker men själv fyller i sitt innehåll.
Så nog borde det finnas vägar framåt om du vill testa detta.
Det var ett bra tips att utgå från en unik vinkel. Och jag håller med dig! I konkurrensen är det ju viktigt att sticka ut och därför är det bra att kunna erbjuda något som inte andra autismföreläsare kan erbjuda. Jag håller också med dig om vikten av att vara påläst om autism så att man inte sprider budskapet att alla autister funkar på samma sätt.