”Kaos på hemmaplan” frågar
Jag har gjort utredning i vuxen ålder och fick adhd som diagnos. Jag känner igen mig mycket i det mesta jag läser om AST. Det du skriver om tvättstugan är precis så det är för mig, att när de tydliga reglerna inte följs blir det kaos och man blir gråtfärdig. Jag blir så frustrerad, ledsen, arg när t.ex tumlaren inte är rengjord så jag inte klarar av att ta tvätten den dagen och bokar ny tid istället. Jag är mer känslig mot ljus och vissa ljud än andra. Men har läst att typiskt för dem med autismspektrumtillstånd är svårigheter att förstå andra människors tankar, känslor och behov. Jag tycker jag har lättare för det än många andra. Jag har arbetat och praktiserat inom förskola/skola/fritids i 7 år och har lättare för att förstå barnens känslor och behov och blivit omtyckt på olika enheter just av den egenskapen att förstå, skapa relation och hantera de barn och situationer som andra inte klarar av.
Det ovan har kanske inte mycket att göra med min egentliga anledning att börja skriva här. Jag hamnade här efter sökande om hjälp och tips för hur jag kan skapa lugn, rutiner, struktur och ordning i mitt hem. Mitt hem är ett konstant kaos. Jag har under en period för några år sedan haft ett fungerande hem med ordning och rutiner, men jag hittar verkligen inte tillbaka. Sen dess har jag flyttat, börjat arbeta heltid, haft en kärleksrelation som flyttade till mig som skapade total kaos och ännu mer oordning. Jag har bott själv igen i flera månader och har inte ens hittat tillbaka till rutiner för mat och sömn.
Jag har funderat mycket på boendestöd och till och med skrivit ut papper för att göra ansökan. Men tvekar för känns inte som om jag kommer få hjälp ändå. Jag har ju ”bara” adhd. Jag har universitetsutbildning, jobbar som fritidspedagog och är förälder, barnet bor hos mig varannan vecka. Jag är rädd att en ansökan istället kommer att leda till att jag inte anses lämplig för mitt jobb eller vårdnaden av mitt barn.
Hur kan jag själv skapa ett fungerande hem, utan boendestöd?
Paula svarar
För det första ska du veta att du kan ha autism även om du är bra på att skapa relationer till barn! Jag är likadan. Svårigheter med socialt samspel vid autism kan yttra sig på olika sätt, och kvinnlig autism kan ta sig andra uttryck än manlig dito! Därför kan du, om du vill, fråga om du kan få en remiss till autismutredning. Boendestöd är en insats enligt socialtjänstlagen (SoL) vilket innebär att det inte krävs en autismdiagnos för att få boendestöd, men samtidigt är min erfarenhet att vissa kommuner gör en mer generös bedömning när det gäller antalet boendestödstimmar om sökande har autism jämfört med om hen ”bara” har adhd. Detta förmodligen för att autism berättigar till LSS-insatser, och vid avslag av ansökan om SoL-insatser kan en autist ansöka om LSS-insatser vilket ofta blir betydligt mer kostsamt för kommunen.
Du behöver inte oroa dig för jobbet
Mot bakgrund av ovanstående tror jag att du skulle kunna få boendestöd om du ansökte om det. Socialtjänsten kommer inte att kontakta din arbetsgivare för det har de inte rätt till! För att din arbetsgivare ska få reda på att du har boendestöd krävs alltså att du berättar det själv. Skulle du välja att berätta och arbetsgivaren skulle säga upp dig av den anledningen skulle du kunna anmäla arbetsgivaren till DO! Så länge du sköter ditt jobb får inte en funktionsnedsättning vara en grund för uppsägning. I sammanhanget kan tilläggas att en arbetsgivare är skyldig att göra vissa anpassningar för anställda med funktionsnedsättning så länge de praktiska och ekonomiska möjligheterna finns.
Det är okej att ha det stökigt
Din andra oro handlar om ditt barn. Enligt lag är socialtjänsten skyldig att starta en utredning och vid behov placera ett barn utanför hemmet om de skulle upptäcka att föräldern brister i sitt föräldraskap på så sätt att barnet far illa. Det kan exempelvis handla om föräldrar som missbrukar illegala droger, utsätter barnet för fysiska bestraffningar eller något liknande. Det är helt okej att ha det stökigt hemma, men om socialtjänsten vid boendestödsansökan skulle besöka ditt hem och konstatera att ditt hem är en väldigt ohygienisk, smutsig och hälsovådlig miljö för ditt barn att vistas i finns en stor risk att de startar en utredning. Nu vet jag inte hur ditt hem ser ut, men så länge du ”bara” har det stökigt och inte ohygieniskt hemma tror jag inte att du behöver oroa dig då det finns många föräldrar som har boendestöd. Men det är bara vad jag tror, man kan ju aldrig veta med säkerhet hur socialtjänsten kommer att reagera!
En arbetsterapeut kan vara till hjälp
Utan boendestöd vet jag tyvärr inte hur man kan få ordning hemma. Jag önskar att jag visste det, men å andra sidan skulle jag i så fall inte behöva boendestöd om jag hade svaret 😉 Vågar du kontakta en arbetsterapeut? Om inte finns det knep som fungerar för vissa. Vissa har t.ex. speciella städscheman som de klistrar fast på kylskåpsdörren. Ett annat knep är att småstäda ofta och göra saker med en gång som tar mindre än en minut i anspråk istället för att skjuta upp dessa sysslor! Vissa blir istället hjälpta av att alltid ha dammsugaren framme så att de slipper lägga ner energi på att ta fram dammsugaren när de städar.
Knepen fungerar inte för alla
Med ovanstående sagt funkar det inte för mig att småstäda och plocka undan lite varje dag eftersom det tar energi av mig att ständigt göra småsysslor även om dessa bara skulle ta några sekunder att utföra. Jag behöver liksom vilodagar då jag inte gör någonting alls och städar hellre sällan med risken att städningen tar längre tid. Samtidigt blir det inte heller bra för mig att vänta för länge med städningen för då blir mitt hem ett så stort kaos vilket gör det motigt för mig att börja med städningen överhuvudtaget. Lagom är bäst för mig i detta fall! Dock har jag ju ingen aning om du funkar på samma sätt i detta hänseende!
Har ni bloggläsare några tips?
Jag är ledsen att jag inte kunde ge dig bättre tips gällande hur man kan få ordning hemma, men att hålla ordning är ju min stora utmaning varför jag nog inte är rätt person att fråga! 😉 Det viktiga är att skapa ”grundordning” hemma så att man har en bestämd plats för varenda grej, men många behöver hjälp av boendestöd eller en arbetsterapeut för att få till en sådan grundordning. Det går också att googla fram hur mycket städtips som helst, men enligt min erfarenhet är det sällan sådana som faktiskt fungerar i verkligheten för oss med NPF-diagnoser. Dock är vi med NPF-diagnoser olika vilket gör att vissa tips fungerar för några men inte för andra varför det alltid är värt att testa olika tips! Kanske har jag bloggläsare med NPF-diagnoser som är haj på att skapa ordning och som har hittat lysande tips som faktiskt fungerat för er i längden och inte bara vid några enstaka tillfällen? Kommentera och tipsa gärna i så fall!
Skriv en kommentar eller läs andras kommentarer till det här inlägget. Genom att skriva en kommentar accepterar du mina kommentarsregler.
Man kan boka mig för en föreläsning, köpa min bok, fråga mig om autism och följa min blogg.
Var inte rädd att be om hjälp om livet känns hopplöst! Här är en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver stöd. Ring 112 om du har allvarliga suicidtankar.
Boka en föreläsning med mig
Kontakta mig via kontaktformuläret om du vill boka mig för en föreläsning om autism. Läs mer om mig och mina föreläsningar här.
Reklam för min bok
”Viktig bok, att höra om trötthet och svårigheter, samtidigt som stor fokusering inte behöver vara dränerande. Boendestöd är inget att skämmas för, även om man verkar välfungerande.”
-Eva, mamma till vuxen Aspergare, 5 juli 2022
Min bok Att vara vuxen med Aspergers syndrom finns att köpa på Bokus och Adlibris.
Fråga mig om autism
Använd frågeformuläret om du vill ställa en autismrelaterad fråga till mig. Här hittar du mina svar på tidigare frågor.
Följ min blogg
Följ gärna min blogg via push-aviseringar (den vita bjällran med blå bakgrund). Man kan också följa min blogg via Facebook, Instagram eller RSS. Bloggen finns också som app till Windows, Mac och Linux samt Android.
Senaste svar på alla blogginlägg
Tack detsamma Cindy! 🙂
Tack detsamma Dr Blom! Jag trodde att man sade god fortsättning först närmare nyår, men där ser man 🙂
God jul Paula🌲🌲🌲
God fortsättning Paula! https://sverigesradio.se/artikel/6597539
God jul, Susanna! 🙂
God Jul till dig Paula!
Bra skrivet! När spelarna samarbetar kring spelet blir reglerna tydliga och autisten slipper förhoppningsvis känna sig osäker på vad som…
Detta är något jag har funderat ganska mycket över! Särskilt i relationen till spelet world of warcraft som jag spelade…
Det här med samtalsämnen blir ofta aktuellt om man har en stor social krets och förväntas mingla (vilket ofta är…
Faktiskt borde habiliteringar börja använda sig av autister /mer/ i sin psykoedukation av speciellt nydiagnostiserade. Några som egna erfarenheter kan…
6 svar på ”Har adhd och klarar inte att hålla ordning, hjälp”
Hemstädning kanske kan vara ett alternativ: https://via.tt.se/pressmeddelande/rut-stadning-upp-24-procent?publisherId=3235489&releaseId=3300734
Tack för tipset! Jag har alltid trott att hemstädning bara utför dammsugning, damning och sådan men inte hjälper till med att hitta strategier för att skapa ordning. Men nu när jag tänker efter blir jag faktiskt osäker på hur det ligger till. Jag hoppas att de även kan hjälpa till med sådant för det kan i många fall vara ett billigare alternativ att anlita hushållsnära tjänster än hemtjänst, iaf för de som har ett jobb.
Hej
Det brukar heta att om man inte är nöjd med sin psykolog eller läkares bedömning, bemötande etc så kan man se sig om efter en annan. På liknande sätt kan man tänka när det gäller arbetsterapeut.
Tror jag träffat kanske fem olika i vuxen ålder (psykiatrin, hab, vårdcentralen) och när jag träffade den femte fick jag veta saker om mitt funktionssätt som ingen annan berättat om som varit till enorm hjälp. Sånt jag kan tycka att jag borde fått veta för x antal år sedan när jag utreddes. Det kan såklart vara väldigt svårt att veta själv vilka s k bedömningsintrument man vill att de ska ha utbildning i ..för att kunna göra de bedömningar man kan vara hjälpt av.. Men mitt tips är att pröva åtminstone två olika, kanske på olika ställen.
Mvh
Tack för tipset, Kritan! Det är intressant att det kan vara så stor skillnad mellan olika arbetsterapeuter. Vad bra att du hittade rätt till slut!
Hej!
Har nog provat nästan allt i ”hemfördummies” och misslyckats men jobbar på en teknik med min boendestödjare som i omgångar funkar ganska väl. Det är en ganska enkel och effektiv teknik som går ut på att vara förberedd, jag fann en app som gjorde det ännu enklare eftersom papper gärna läggs på hög och listor har en förmåga likt vänsterstrumpan vara försvunnen när den ska användas.
Appen jag använder är ”tody”.
Du fyller helt enkelt i vad i hemmet du ska göra, hur ofta och när. Bestämmer påminnelse o så försöker du hänga med gärna innan piggen slår rött så du uppfriskande kan klicka klar o känna dig stolt när den åter är grön 🙂
Bästa av allt. Den är gratis och utan reklam, det finns nån premium mojs som kostar lite om året ifall man vill synka.. Totalt onödigt med andra ord.
Finns massor av digitala hjälpmedel, för mig är den här precis lagom oglamorös o reklamfri men effektiv.
Tips2 är att om du har en riktigt god vän, bjud över den på fika och be om lite stöd. Behöver inte vara mer än själsligt och en pelare när det blåser, men prata om det ger perspektiv och man får tillbaka lite hopp. Har du som jag svårt att veta hur ofta saker ska göras för att det ska kännas bra så finns det tips i appen men skulle säga att det är en perfekt grej att ta när man ändå är lite skamsen och ärlig under fikan, passa på och ställa in det med din vän.
Viktigaste är inte att det är kliniskt rent utan att det är tillfälligt bra för att du och barnen ska ha en god tillvaro.
Så sista tipset är igentligen att ta bort instagram o andra appar som visar människors ”perfekt” bildserier men det är lite väl överkurs som inte jag heller klarar av, är på tok för nyfiken.
Hoppas du finner lugnet!
Tack för tipsen, Marcus! Superbra tips! 🙂